11. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu başladı …

ÖNDER Haber / A.Coşkun EFENDİOĞLU-

11. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu başladı …

Gazeteci arkadaşımız Olcay Akdeniz tarafından organize edilen “Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu”nun 11’incisi, dün saat 10’da Milashan Oteli salonunda başladı.

İki gün sürecek olan ve Türkiye ile dünyanın pek çok ülkesinden, kendi alanında uzmanlaşmış arkeologlar ve akademisyenlerin katıldığı sempozyum, son birkaç yıldır olduğu gibi, bu yıl da iki ünlü ismin onuruna düzenleniyor. Prof. Dr. Ahmet Adil Tırpan ve Prof. Dr. Raffaella Pierobon Benoit.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Olcay Akdeniz, ilk sempozyumu düzenlediği 11 yıl öncesine giderek, “İlk sempozyumu gerçekleştirdiğimizde, sempozyum sonrası, dostumuz Prof. Dr. Rumshild’a sormuştum ‘nasıl oldu’ diye. ‘Çok güzeldi’ cevabını almıştım.İkinci yılki sempozyumdan sonra, ‘ilkinden daha da iyiydi’ cevabını almıştım.Üçüncü yıl yine, ‘çok çok güzeldi’ cevabını almıştım. Bu yıl, bu sempozyumların 11.’sini gerçekleştiriyoruz.

 

Her yıl üstüne bir şeyler koyarak geliyoruz.Umarım, yine güzel bir sempozyum gerçekleştireceğiz.Bu yıl Sayın Prof. Dr. Adil Tırpan ve Prof. Dr. Raffaella Pierobon Benoit onuruna düzenliyoruz.Değerli hocalarımız da buradalar.Bu sempozyumların gerçekleşmesinde büyük katkıları olan Mimarlar Odası Milas Temsilciliği ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkan ve Yöneticilerine çok çok teşekkür ediyorum. Ama kuşkusuz bu sempozyumların bu kadar ilgi çekmesi ve başarılı geçmesinde en büyük pay, hocalarımız ve arkeologlarımızdır. Hepinize sonsuz teşekkürler ediyor ve bugünlere gelmemizi sağlayan milli mücadelemizin başta Atatürk olmak üzere kahramanları huzurunda sizleri saygı duruşuna ve bağımsızlığımızın sembolü İstiklâl Marşımızı söylemeye davet ediyorum” dedi.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşımızın söylenmesi sonrasında, sempozyuma katkı veren kurumlardan Mimarlar Odası Milas Temsilcisi Ayşegül Keskin, kısa bir konuşma yaparak, Arkeoloji biliminin, Mimarlığın da en temel destek aldığı bilim dallarından biri olduğunu vurguladı ve bu yılki sempozyum konusunun “Karia’da Mimarlık” olmasının, meslektaşları açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı ve katılımcılara hoş geldiniz diyerek, başarılı bir sempozyum diledi.

Daha sonra, sempozyumun diğer katkı veren kurumu olan MİTSO Başkanı Reşit Özer’i kürsüye davet etti Olcay Akdeniz. Özer de, herkese hoş geldiniz dedikten sonra, Milas’ın 27 ören yerine sahip çok önemli bir kent olduğunu belirterek, tarihte Karialıların ve Menteşe Beyliği’nin başkentliğini de yaptığını vurguladı. Bunlardan Hekatomnos Mezar Anıtı ve Beçin Kalesi’nin ise, Dünya Ulusal Mirası listesine giren iki önemli yer olduğunu belirterek, “Hekatomnos Anıtı’nın da içinde yer aldığı Müze’nin bu bölümünün bakanlık onayı alınarak ziyarete açıldığını da yeni öğrendik ve sevindik. Beçin Kalesi ile ilgili olarak da biz MİTSO olarak çok uğraştık.Buranın ışıklandırılması için. Sonunda Vali Hanımla görüştük ve kendileri bunu kabul ettiler. Önümüzdeki yıl, Beçin Kalesi’nin ışıklandırılması da yapılmış olacak.Bunları da belirterek, hepinize tekrar hoş geldiniz diyor, başarılı bir sempozyum diliyorum” dedi.

Daha sonra kürsüye davet edilen Milas Belediye Başkan Yardımcısı Faik Karagöz de, herkese hoş geldiniz diyerek, bu güzel ve anlamlı sempozyum nedeniyle Olcay Akdeniz’e teşekkür etti ve başarılar diledi.

Son olarak kürsüye davet edilen Milas Kaymakamı Eren Arslan da, Milas’ın hem tarihi, kültürel büyük bir mirasa sahip bir bir kent olduğunu, hem de tarım, madencilik, balıkçılık, arıcılık vb. gibi pek çok önemli özelliğinin bulunduğunu, bir kent idarecisi olarak bazen, bazılarını atlamamak için gayret sarfettiklerini, bu kadar büyük özellikleri olan bir kentte idareci olmanın da büyük bir sorumluluk ve zevk olduğunu kaydetti. Milas’ın geniş tarihi ve kültürel değerlerini ortaya çıkarma çabalarının bir parçası olarak bu sempozyumları düzenleyen ve katkı sunanları da kutladığını belirten Kaymakam Arslan, sempozyumun hayırlı olmasını diledi.

Daha sonra ilk oturuma geçildi.İlk oturumun Başkanlığını Prof. Dr. Ömer Özyiğit yaptı.Prof. Özyiğit, “Bu sempozyumun, özellikle arkeoloji alanındaki büyük emeklerin sahiplerine ithafen yapılmasının, sempozyuma bir ayrıcalık getirdiğini belirtmeliyim” diyerek, sempozyumun bu açıdan da önemli olduğunu vurguladı.

İlk sunum, 11.Karya Sempozyumu’nun onuruna düzenlendiği Prof. Dr. Ahmet Adil Tırpan’la ilgili olarak, Stratonikeia kazılarını yürüten öğrencisi Prof. Dr. Bilal Söğüt tarafından yapıldı.

Daha sonra bir konuşma yapan Ahmet Tırpan ise, yaptığı konuşmada pek çok önemli konuya değinirken, arkeolojik akademik çalışmaların, bu türden sempozyumlar dolayımıyla mutlaka topluma da daha yaygın olarak aktarılması gereği üzerinde durdu.

İkinci bölümde ise, yine bu yılki sempozyumun onuruna düzenlendiği bilim insanlarından Prof. Dr. Raffaella Pierobon Benoit kürsüye geldi.

Programa göre, Prof. Benoit için sunumu yapacak olan Prof. Dr. Maria Andaloro, son anda çıkan bir sorun nedeniyle gelemediğinden, O’nun hazırladığı sunumu Olcay Akdeniz okudu.

Daha sonra da Prof. Benoit bir konuşma yaptı.

Sabahki oturumun sonraki konuşmacısı Prof. Mustafa Hamdi Sayar, “Milaslı Mimar Perikles ve Eserleri” konusunda bir sunum yaparken,  Prof. Dr. Angelos Chaniotis da “Aphrodisias Şehrinin Mimarisine Epigrafik Bir Katkı” başlığı altında sunumunu gerçekleştirdi.

Sempozyumun ilk gününde öğleden sonra ise Oturum Başkanlığını, eski Beçin Kazısı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Hüseyin Ünal yaptı. Bu bölümde, Prof. Dr. Adnan Diler “Karia Teorileri, Lelegler ve Termera”, Prof. Dr. Bilal Söğüt “Stratonikeia Kazıları ve Restorasyonları - 2017”, Prof. Dr. Taner Korkut, “Tlos Antik Kenti Kazısı ve Arkeolojik Araştırmaları”, Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner ise “Nysa Antik Kentinde Mimari” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Daha sonra ise oturum başkanlığını Prof. Dr. Zeynep Mercangöz’ün yaptığı bölümde, Prof. Dr. Suat Ateşlier “Arapapıştı Kaya Mezarı”, Dr. İnci Türkoğlu “Stratonikeia ve Çevresinde Kilise Mimarisi”, Yılmaz Akkan ise “Latmos Bölgesinin UNESCO Dünya Mirası Ölçütleri Bağlamında Değerlendirilmesi” konulu sunumlarını yaptılar. En son ise Milas Müzesi Müdiresi Gülnaz Savran, Milas Müzesi konusunda bir sunum yaptı.

 

Sempozyumun ikinci ve son günü programı, bugün saat 10’da başlayacak ...

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık