1/25.000’lik Muğla Nazım İmar Planı Milas’ta da tanıtıldı
A.Coşkun EFENDİOĞLU -

Bilindiği gibi, 1/25 binlik Muğla Nazım İmar Planı, geçtiğimiz ay yapılan Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nce oybirliği ile kabul edilmişti. İtiraz için değil ama, bilgilendirme için 1 aydır askıda olan plan, bundan böyle tüm Muğla için uygulama safhasına geçmiş olacak.
Bilindiği gibi ilk olarak Denizli-Muğla-Aydın illerini kapsayan 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı, bakanlıkça hazırlanmış ve Muğla’da da tartışıldıktan ve itirazlar da iletildikten sonra, bakanlıkça son hali verilerek uygulamaya sunulmuştu. 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı sonrasında, tüm Muğla’daki imar uygulamalarına temel teşkil edecek olan 1/25 binlik Nazım İmar Planı çalışmaları başlamış, ancak Büyükşehir Yasası çıktığından, Muğla İl Özel İdaresi Meclisi, planın son halinin verilmesinin, yeni oluşacak Büyükşehir Meclisi’nce yapılmasının daha doğru olacağına karar vermişti.
Büyükşehirin kurulması sonrasında, 1/25 binlik plan, Büyükşehir bünyesinde oluşturulan İmar ve Şehircilik Dairesince yürütülmüştü.
Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Ayşe Ünal, Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın daveti üzerine, Cuma günü ilçemize gelerek MİTSO Konferans Salonunda, Milaslılara 1/25 binlik plan hakkında bilgi verdi.
Ekibiyle birlikte, genel olarak 1/25 binlik plan süreci hakkında bilgi veren Ayşe Ünal ve ekibi, ayrıca bu planın Milas’a ilişkin bölümleri üzerine de bir sunum gerçekleştirdi.
Hoş geldiniz
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşının söylenmesiyle başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, bütün Muğla’yı ilgilendiren 1/25 binlik Muğla Nazım İmar Planı’nın Büyükşehir Meclisince kabul edilmesi sonrasında, MİTSO Yönetim Kurulu ile birlikte Muğla Ticaret Odasınca düzenlenen planla ilgili bilgilendirme toplantısına katıldıklarını ve Milaslıların da bu plan hakkında bilgilenmesi için, Milas’ta da bir toplantı düzenlenmesi için talepte bulunduklarını belirterek, plan hakkında sunumu yapmak için ekibiyle birlikte gelen ve sunumu yapacak olan Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ayşe Ünal ve ekibi ile katılımcılara hoş geldiniz dedikten sonra, sözü Ayşe Ünal’a bıraktı.
Oybirliğiyle
Ayşe Ünal, planın 13 ilçe ve 565 mahallesi olan, 13742 km2’lik Muğla il sınırlarının tamamını kapsadığını belirtti ve il sınırları içinde yaşayan 909 bin kişiyi ilgilendirdiğini belirterek başladığı sunumunda, Büyükşehir kurulmadan önce başlayan 1/25000’lik Nazım İmar Plan çalışmalarının, kendilerinin süreci devralması sonrasında devam ettiğini ve ilk olarak Eylül 2015’te Büyükşehir Meclisi’nden geçtiğini, askı sürecinde yaklaşık 700 civarında itiraz geldiğini belirterek, bütün itirazların kendi daireleriyle işbirliği içinde, başında Enver Tuna’nın bulunduğu Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu’nca titizlikle değerlendirilerek, 10 Mart 2016’da, Büyükşehir Meclisi’nce, bütün siyasi parti gruplarının da katılımıyla oybirliği ile onaylandığını belirtti.
Onay sonrası yeniden askıya çıktığını belirten Ünal, bu bir aylık askının itirazlar için değil, herkesin bilgilenmesi amacıyla yapıldığını, artık 1/25 binlik planın kesinleştiğini, halâ itirazı olanların ise dava açarak, yargı yoluna başvurabileceğini belirtti.
Bu planın, ayrıntıları ancak 1/5000’lik, 1/1000’lik planlarla belirlenecek bir genel arazi kullanım planı, bir leke planı olduğunun altını çizen Ünal, Özel Çevre Alanları, Koruma Alanları, Sulak Alanlar, Milli Parklar, Orman gibi alanların büyükşehirin hazırladığı 1/25 binlik plan sınırları dışında kaldığını, bu alanlarla ilgili yetkilerinin olmadığını belirterek, “O nedenle bu bölgeler planda gölgeli olarak gözükür” dedi.
Ünal, kahverengi olarak görülen alanların sadece konut alanı olmadığını, işyerleri vb.’nin de bu alanlar içinde olduğunu belirtti. Bu arada bir soru üzerine, bakanlığın Plansız Alanlar Yönetmeliği’nin sadece Çevre Düzeni Planı olan ya da hiçbir oranda planı bulunmayan yerlerde kullanılabileceğini, Muğla sınırları içinde ise kullanılamayacağını, çünkü artık Muğla’nın 1/25 binlik plana sahip olduğunu belirtti.
Plan içinde yeşil görülen alanların sulak alanları vb.ni gösterdiğini, bu nedenle 13742 km2’lik alandan, ancak 9706 km2’lik alanda işlem yapabildiklerini belirten Ayşe Ünal’ın sunumu sonrasında, ekibinden Özlem Çerçi, planın Milas’la ilgili bölümleri hakkında, katılımcılara bilgi verdi.
“Boğaziçi’ndeki
sorunu yargıya gitmeden
çözümleyebilmek çok zor
görünüyor”
2015 sayımına göre 132 bin 437 kişinin yaşadığı 1948 km2 yüzölçüme sahip Milas’ın 486 km2’lik bölümünün korunan alan olduğunu belirten Özlem Çerçi, buna göre Milas’ın yüzölçümünün dörtte birinin bu imar sınırlarının dışında olduğunu belirterek, planda ancak küçük lekeler olarak görülebilen pekçok turizm merkezi sınırlarının da olduğunu ve toplam 5 adet turizm merkezinin işaretli olduğunu ve bunların da planın yetkisi dışında kaldığını belirtti.
1/25 binlik planda Milas’ın 2025 yılına göre nüfusunun 153 bin 878 olarak öngörüldüğünü de belirten Çerçi, Milas’ta ikinci konutun son derece yaygın olduğunu ve geçici olarak Milas’ta konaklayan (yaz aylarında) nüfusun da çok olduğunu ve bu nüfusun iki katını bulduğunu da söyledi. Milas’ın, OSB nedeniyle, Muğla’nın sanayi kenti olarak da adlandırılabilecek durumda olduğunu belirten Çerçi, kıyı uzunluğu açısından da en uzun kıyılara sahip olan ilçe olduğunu, Milas’ı belirleyen ekonomik tablonun ise daha çok zeytin, tarım ve turizm olduğunu ve arkeolojik merkezlerin de yaygın olduğunu vurguladı.
Planda Milas için yeni turizm alanlarının belirlenmediğini, mevcutların geliştirilmesi noktasından hareket edildiğini belirten Çerçi, sadece 65 hektarlık yeni bir alan belirlendiğini, yeni golf alanlarının olmadığını, Milas’ta üç adet öncelikli olarak ele alınması gereken ve geçmişte yapılan planları nedeniyle sıkıntılı bölge olduğunu, bunların Boğaziçi, Kıyıkışlack ve Dörttepe’de yol çevresi bölgesi olduğunu kaydetti. Bu bölgelerle ilgili öncelikli 1/5000’lik plan çalışmalarının başladığını da belirten Özlem Çerçi, bunlardan özellikle Boğaziçi bölgesinin sorunlu olduğunu ve muhtemelen yargıya gitmeden çözümleyebilmenin de çok zor göründüğünü kaydetti.
Sorular-Yanıtlar
Sunumun sona ermesi sonrasında, soru-cevap yöntemiyle devam eden toplantıda ilk soruyu Harita Mühendisi Recep Taban sordu. Taban, en son bahsedilen ve 1/5000’lik plan çalışmaları başlayan üç bölgede şu anda herhangi bir yapılaşmanın yapılamadığını, bunun ne zamana kadar süreceğini” sordu.
Özlem Çerçi bu soruya karşılık olarak, geçmişte yapılıp bozulan pekçok plan nedeniyle bu bölgede büyük sorunlar yaşandığını, bu üç bölgenin de içinde olduğu Muğla genelindeki 35-40 kadar mahallede plan çalışmalarının başladığını ve sürdüğünü belirterek, “Bu arada sizler de, toplu olarak, aranızda anlaşıp bize plan önerileri sunabilirsiniz. Böylece daha çabuk sonuca gitme imkanımız olabilir. Biz bu tür önerilere ve desteklere kapalı değiliz” dedi.
Daha sonra Milas’ın Şehir Planlarını da yapmış olan Şehir Plancısı Seydihan Çamur, Boğaziçi Muhtarı İbrahim Köksal, Harita Mühendisi Turgay Kınacı ve gazeteci Olcay Akdeniz çeşitli sorular sordular.
Olcay Akdeniz, yeni hazırlanan 1/25 binlik plana göre Milas’ın yeni otogar yerinin, üçyoldaki Karayolları’nın bulunduğu alan olarak belirlendiğini, bunun, Beçin mahallesiyle artık birleşen Milas’ın neredeyse tam merkezi bölgesi olduğunu, şehir plancılığı ilkeleri açısından bunun sıkıntılı olup olmadığını sordu. Ayrıca, demiryolu güzergahının plana işaretlenip işaretlenmediğini, Gökova İskelesi’nin ticari liman olarak kullanılmasına dair bir planlama olup olmadığını ve Tuzlak Sulak Alanı etrafındaki sanayi tesislerine dair bir öngörünün olup olmadığını sordu.
Soruları cevaplayan Daire Başkanı Ayşe Ünal, Otogarın yeri ile ilgili olarak belirlemeyi Ulaştırma Daire Başkanlığı’nın yaptığını, onların da bilimsel verilere dayanarak belirleme yaptıkları için, buna uyduklarını belirterek, Demiryolu’nun 1/100 binlik Çevre Düzeni Planında bakanlıkça öngörüldüğünden müdahale şanslarının olmadığını, Gökova İskelesi’nin nasıl kullanılacağı konusunun da bakanlık yetkisinde olduğunu, Tuzla Sulak alanı çevresindeki sanayi yapılarının da bakanlığın tasarrufunda olduğunu, kendilerinin de buralardaki bu türden yapılaşmaya karşı olduklarını belirtti.
Türkiye’de ilk
Toplantının sonunda, oturumu yöneten MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, 1/25000’lik Muğla Nazım İmar Planı’nın yapımında büyük emeği olan Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Enver Tuna’ya söz verdi.
Enver Tuna da Türkiye’de ilk defa Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 1/25 binlik Nazım İmar Planı yaptığını belirterek, yeni kurulan bir Büyükşehir Belediyesi olmasına karşın, bunun bir başarı olarak görülmesi gerektiğini belirtti.
Planın özellikle, Büyükşehir’de grubu bulunan bütün partilerin temsilcilerinin oybirliği ile geçmesinin ise en büyük başarı olduğunu kaydeden Enver Tuna, “Planın ilk hazırlanmaya başlanmasından son onayına kadar, bütün partilerden ilçe belediye başkanları, meclisleri ve imar komisyonları ile yapılan düzenli toplantılarla, o ilçelerle ilgili bölümler müzakere edildi, önerileri alındı ve çalışma bütün aşamalarında bu şekilde ilerletilerek, sonuçta da oybirliği ile planın kabulü mümkün hale geldi” dedi.
Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Enver Tuna, son olarak da, “Bizim sadece Muğla’yı kapsayan bir Çevre Düzeni Planı’na ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda, 1/50000’lik bir Çevre Düzeni Planı yapmayı da planlıyoruz” diyerek, çok önemli bir ayrıntıyı da Milaslı katılımcılarla paylaştı.





