2-6 Mart tarihleri arasında yapılacak

A.Kemal KAŞKAR -

2-6 Mart tarihleri arasında yapılacak

Slow Food Yaveş Gari Bodrum Yerel Grubu öncülüğünde, 2015 yılından beri her iki senede bir düzenlenen ‘Slow Cheese Bodrum Peynir Festivali’nin, bu yıl 2-6 Mart 2017 tarihleri arasında Bodrum, Milas ve Muğla’da gerçekleştirileceği bildirildi.

Türkiye’nin farklı  yörelerinden gelen ve kaybolmaya yüz tutmuş yerel peynirlerin, yoğurt ve süt ürünlerinin üreticilerinin anlatımı ile tadılacağı ve tartışılacağı festivalde, ulusal ve uluslararası peynircilerin ve hijyen uzmanlarının katılımıyla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın konuya yaklaşımı, gerçek gıdaya ulaşımın zorlaştığı günümüz yaşantısında neneden toruna artık aktarılamayan peynir yapımı bilgisi gibi konu başlıkları ele alınacak.

Festival programı kapsamında Bodrum ve Milas’taki Gastronomi ve Otelcilik Meslek Liseleri ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksek Okulu yerleşkesinde çiftçilere özel “Beyaz Peynir Üretimi” ile öğrencilere “Peynir Yapımı” eğitimleri verilecek.

4 Mart Cumartesi günü Oasis Bodrum Toplantı Salonu’nda  09:00 - 16:45 saatleri arasında düzenlenecek panelde, Belediyelerin, Ziraat Odalarının, Süt Birliklerinin ve sponsorların destekleri ile “Yerel Peynirlerimizi Nasıl Yaşatırız?” konusu tartışılacak. Doğal ortamlarında, mağaralarda, toprakta olgunlaştırılan, çiğ ve kaynamış süt ile yapılan desti, tulum, göğermiş gibi unutulmaya yüz tutmuş birçok peynirin olağanüstü lezzetleri, gerçekleştirilecek tadımlarla katılımcılara ulaştırılacak.

II. Slow Cheese Bodrum, Milas, Muğla Peynir Festivali boyunca Bodrum’da peynir yapım teknikleri ve peynirli lezzetlerle zenginleştirilen atölyeler düzenlenecek; birçok yerel lokantada Türkiye’nin farklı illerinden gelen peynirlerin ve süt ürünlerinin kullanıldığı özel “Peynirli Menüler” sunulacak. Festival programı kapsamında, eski ve yeni peynir kitapları tanıtımları, yazar ve şefler ile tanışma olanağı sağlayacak imza günü gibi farklı etkinlikler de yer alacak.

 

Kıyıkışlacık’a çok özel gezi

Festivalin diğer bir etkinliği ise 5 Mart Pazar günü panelistlerin katılımıyla gerçekleştirilecek olan Milas-Kıyıkışlacık (İasos Antik Kenti) gezisi. www.slowcheesebodrum.com web sitesinden ayrıntıları paylaşılacak ve [email protected] e-mail adresi üzerinden başvuru yapılabilecek bu özel gezide katılımcılar keçi çobanlarının dağlardaki sofrasına konuk olacaklar.

2 - 5 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek II. Slow Cheese Bodrum, Milas, Muğla Peynir Festivali; peynir üretimi gezisi, atölyeler, panel, sergi, belgesel film gösterimi, kitap imza etkinlikleri ile dört günlük bir ekogastronomi şölenine dönüşerek, olağanüstü lezzetler eşliğinde Anadolu peynirlerine ışık tutacak.

 

Festival kapsamında

ilçemiz Milas’ta yapılacak

etkinlikler …

2 Mart 2017 Perşembe

2 Mart 2017 Perşembe günü, Milas Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Bölümü öğrencilerine 10:00 - 17:00 saatleri arasında, Karaova ekolojik peynir üreticileri Sylvia ve Sinan Sarpkan ile Acıpayam geleneksel beyaz peyniri üreticisi Ali Büke, uygulamalı peynir eğitimi verecek, Araştırmacı Yazar Serdar Arnas tarafından “Peynirin Tarihçesi” başlıklı bir sunum yapılacak.

 

3 Mart 2017 Cuma

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksek Okulu’nda 10:00 - 16:00 saatleri arasında

Bodrum ve Milas Ziraat Odalarının destekleriyle peynir üretimine ilgi duyanlara, yerel çiftçi ve çobanlara geleneksel peynir üreticisi Ali Büke tarafından beyaz peynir yapımı gösterilecek ve Gastronom Pelin Dumanlı’dan “Peynir yapımında şirden mayası kullanımı” ile ilgili bilgilendirme yeralacaktır.

 

5 Mart 2017 Pazar

Kıyıkışlacık’ta keçi çobanlarına konuk olunacak gezi, 5 Mart Pazar günü 11:00 - 15:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Bu çok özel gezi için saat 11:00’da Bodrum Otogarı, İtfaiye Kapısından hareket edilip 15:00’da aynı noktaya dönüşle gezi tamamlanacak. Geziyle ilgili olarak yapılan açıklamada, “M.Ö. 3 bin yılında kurulmuş İasos antik kentine inen orman yolunda buluşacağımız göçerler, Bodrum’a 60 km. uzaktadır. Yolculuk boyunca Araştırmacı Yazar Serdar Arnas tarafından “Kayralılar” adlı bilgilendirme ve Peynir üreticisi Robert Paget’ten “Peynir Yapımında Yeni Teknikler” konusunda sohbet yer alacaktır.Gezinin amacı; dağdaki keçi yetiştiriciliğini gözlemlemektir. Keçi peyniri tadımını ve doğada öğlen yemeğini içerir. Sınırlı sayıda katılım için: [email protected]. Tel. 0533 058 88 77

 

6 Mart 2017 Pazartesi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksek Okulu, Beçin 08:30 - 13:00 saatleri arasında;

Otel, Lokanta ve Mutfak Hizmetleri Bölümü öğrencilerine Slow Food Gönüllü Eğitmeni Avusturyalı Peynir üreticisi Robert Paget tarafından Uygulamalı Peynir Yapımı Dersi ile Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayrettin Akkaya’dan ”Şirden Mayası Kullanımı” konulu bilgilendirme.

(Festival hakkında detaylı bilgilere; [email protected],https://www.facebook.com/events/1453000628049690/ ,instagram: slowfoodbodrum adreslerinden ve 0553 058 88 77 no.lu telefondan ulaşılabiliyor.)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık