2400 yıllık oda mezara ilgi korkuttu…

​​​​​​​Milas’ta bir çiftçi tarafından tesadüfen bulunan, daha sonrasında ise müze yetkilileri tarafından kazılan ve eserleri çıkarılan oda mezar ziyaretçi akınına uğradı. Kazı çalışmalarının ardından ise oda mezar tekrar üzeri toprakla örtülerek korumaya alındı. Tarla sahibi Fatma Özyiğit  “Avukatımız ile konuştuk, tarihi eser bulanlara yönelik haklarımız varmış, bunlarla ilgili bakanlığa yasal müracaatımızı yapacağız, mezarın içinden çıkanları bize dahi söylemediler” dedi.

2400 yıllık oda mezara ilgi korkuttu…
  • 03 November 2022, Thursday 10:00

Milas’ın Meşelik Mahallesi’nde Fatma Özyiğit ile kardeşi Ahmet Karabacak’ın üç hafta önce traktör ile tarlayı sürerken buldukları 2400 yıllık oda mezar günışığına çıkarıldıktan sonra içeride bulunan üç mezardaki iskelet ve eserler arkeologlar tarafından Milas Müze Müdürlüğü’nde korumaya alındı.

BÖLGE ZİYARETÇİ AKININA UĞRADI… ODA MEZAR TOPRAKLA KAPATILDI…

Milas Müze Müdürlüğü arkeologları ve işçilerinin denetiminde devam eden kazı ve kurtarma çalışmalarında 3 metre derinlikte bulunan 4 metre uzunluğunda 3 metre genişliğinde yapıldığı gün gibi duran oda mezar bölgede ziyaretçilerin akınına uğradı. Bölgenin ziyaretçi akınına uğraması nedeniyle Müze Müdürlüğü tarafından üzerine koruma kafesi yapılarak yeniden toprağa gömülen mezarı görmeye giden vatandaşlar ise hüsrana uğradı. Bazı vatandaşlar ise geceleri mezarın bulunduğu bölgede kazma kürekli şahısları gördüklerini iddia ettiler.

ASLINDA MEZARI ÜÇ AY ÖNCE BULMUŞTUM, AMA GELEN GİDEN İLGİLENEN OLMADI

Tarlayı sürerken 2400 yıllık oda mezarı bulan Ahmet Karabacak “Ben bu mezarı aslında 2 - 3 ay önce buldum ve bir an önce açılıp korunmaya alınmasını istedim. Sürekli Milas Müze Müdürlüğü’ne gidip bilgi vermeye çalıştım. Gelen giden olmadı. Sonra biraz toprağı eşeleyince yine ciddi bir şey olduğunu anladım ve müzeye yine gittim. Bu kez beni dinlediler, geldiler burayı açtılar. Ama içinden ne çıktı söylemediler” dedi.

YASAL HAKLARIMIZI AVUKATIMIZ ARACILIĞII İLE İSTEYECEĞİZ

Kendisinin Aydın ilinde yaşadığını belirten tarla sahibi Fatma Özyiğit ise yaptığı açıklamada “Bu tür yerlerde tarihi eseri bulana yüzde 10, mal sahibine ise yüzde 40 değeri üzerinden pay verildiğini duyduk. Avukatımız gerekli yasal süreci takip ediyor. Tarlamızda bulunan eserler üzerinde yasal haklarımız varsa tatbiki bunu arayacağız, isteyeceğiz. Avukatımız bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na dilekçe verecek. Ancak bu güne kadar oda mezarın içerisinden ne çıktığı ile ilgili bize tek bir bilgi vermediler. Zaten mezar gece 03.00 gibi açılmış ve eserler alınıp götürülmüştü” diye konuştu.

(Yaşar ANTER)

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık