‘3. Uluslararası Urla Enginar Festivali’ yapıldı

Ayşegül KAŞKAR -

‘3. Uluslararası Urla Enginar Festivali’ yapıldı

Uluslararası Urla Enginar Festivali’nin Üçüncüsü, 28 - 30 Nisan tarihleri arasında İzmir’in Urla ilçesinde yapıldı.

Bu yıl, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü ve Délice (Delis) Uluslararası Gurme Kentler Ağı işbirliği ile yapılan festival, 28 Nisan Cuma günü düzenlenen törenle başladı. Tören kapsamında Jandarma Kavşağı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na bando eşliğinde kortej yürüyüşü düzenlendi. Korteje Kaymakam Murat Sefa Demiryürek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, CHP İzmir Milletvekilleri, CHP İzmir İl yöneticileri ve çok sayıda davetli ile enginar üreticileri katıldılar.

Kortej yürüyüşü sırasında “Güzeldir tadım, enginardır adım”, “Enginar tüm kalbiyle sizi çağırıyor”, “Köylü milletin efendisidir” dövizleriyle traktörlerinde ve faytonlarında enginar taşıyan üreticiler, kendilerini selamlayan Urlalılara çiçekler attılar.

Zeytinyağlısı, kıymalısı, tatlısı, takısı, kitabı, modası, her şeyiyle enginarın kutlandığı festival boyunca, Urla’nın ‘sakız enginar’ları yerli ve yabancı usta şeflerin tarifleri ile lezzet buldu. Urla Enginar Festivali’nde yemek atölyelerinden sergilere, söyleşilerden el işi ürünlerine kadar enginar her yönüyle meraklılarıyla buluştu.

 

2 milyon baş enginar satıldı

Alaçatı Ot Festivali gibi Urla Enginar Festivali de İzmir’in markası oldu. Üç gün süren etkinlikte 200 stanttan 2 milyon baş enginar satışı yapıldığı, böylece üreticinin yüzünün gülüp cebinin para gördüğü bildirildi.

Son yıllarda festivalleriyle de öne çıkan İzmir, bu kez 3. Uluslararası Urla Enginar Festivali ile 100 binlerce yerli ve yabancı turist çekti. Alaçatı Ot Festivali’nde olduğu gibi Urla’daki Enginar Festivali’nde de izdiham yaşandı. 1200 stantta sergilenen hatıralık eşyaların yanı sıra 200 stantta sadece enginar satışı yapıldı.

Her tezgahtan, üç günde ortalama 10 bin kök enginar satışı yapılırken, konukların evlerine götürdüğü enginar sayısı 2 milyonu aştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 1. Uluslararası Urla Enginar Festivali, Urla mutfağının ürünlerini de gözler önüne sermeyi başardı. Yalnızca yurtiçinden değil, yurt dışından da ziyaretçi akınına uğrayan festivalde Urla’nın merkez sokaklarının her birinde farklı mutfak atölyeleri, paneller, konserler, tadım stantları, enginar temalı ürünler ve daha birçok çeşit stant yer aldı.

 

Üretici de kazandı tüketici de

İlçesinde festival nedeniyle yaşanan tüm güzelliklerden çok büyük bir mutluluk duyduğunu söyleyen Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, her geçen yıl bu organizasyonun daha büyük ilgi çektiğini belirterek, “Kusursuz bir etkinlik oldu. Üreticimiz de kazandı, tüketicimiz de. Yüzbinlerce insana enginar adı altında sağlık, şifa sattık” dedi.

 

Üreticiler ve esnaf çok memnun

Uluslararası 3. Urla Enginar Festivali üreticilerin yüzünü güldürdü.

Enginar üreticisi Berat Kaya, “Üç günde yoğun emeklerle yetiştirdiğimiz enginarlara yoğun ilgi vardı. Başkanımızın bu projesiyle üreticimizin yüzü güldü” dedi.

Festivale ilk kez katıldığını söyleyen Gamze Öztiziz ise, “Geçtiğimiz iki yıl katılmamıştım. Pişman oldum desem yalan söylemiş olmam. Muazzam bir kalabalık var. Satışlarımız çok iyi gidiyor. Başkanımıza çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

Enginar üreticisi olan Elif Tokatlı da, üç günde 8 bin enginar sattıklarını, enginarın tezgahlarında çok az kaldığını belirtti.

Bu güzel festival için Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’a çok teşekkür eden üretici Serdar Kazan, “Bu yıl daha güzel ve daha kalabalık oldu. 15 bin enginar sattım. Günde bin tane enginar soyuyorum. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

Esnaf Sibel Aslan ise, “Her geçen yıl daha da güzelleşiyor festival. Tabaklarımız, tencerelerimiz boşaldı. Satışlarımız çok iyi gidiyor. Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Yabancı Şeflerden ‘Urla Enginarı Yorumları’

‘Dünya Gurme Şehirler Ağı’na üye olan İzmir’in bu kapsamda düzenlediği ilk festival olan Enginar Festivali’nde Fransız, İtalyan, Yunan mutfaklarından usta şefler Urla’nın tarihi çarşısı Malga Pazarının meydanında kurulan mutfaklarda enginara kendi yorumlarını katarak leziz yemekler ortaya çıkardılar. İzleyenlere farklı bir festival deneyimi kazandıran mutfak atölyelerinde yabancı şefler, yaptıkları yemekleri adım adım tarif ederek, izleyenlere tadım ikramlarında da bulundular.

 

“Festivalimizi geliştirerek devam ettireceğiz”

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, festivalin düzenlenmesinde paydaş olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Urla’daki sivil toplum örgütlerine katkı ve emeklerinden dolayı teşekkür ederek, “Amacımız yöremizdeki enginar üretimi ve tarımsal gelişimi yerel yönetim olarak harekete geçirmek ve desteklemek. Üç yıllık sürede Uluslararası Enginar Festivalimiz çok büyük aşamalar kaydetti ve yöre yaşayanlarına sosyal ekonomik katkıları oldu. Esnafımız, kadın girişimcilerimiz ve halkımız bu çabalarımıza destek veriyor. Festivalimizi geliştirerek devam ettireceğiz” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık