64 ton sertifikalı tohum dağıtıldı

​​​​​​​Milas’ın Türbe Köyleri olarak bilinen Akkovanlık, Çallı, Ortaköy, Olukbaşı ve Çamlıyurt Mahallelerindeki üreticilere 64 ton sertifikalı hububat ve yem bitkisi tohumu dağıttı. Esan Eczacıbaşı Holding tarafından temin edilen tohumlar, Akkovanlık Mahallesi’ndeki Köy Yaşam Merkezi önünde düzenlenen törenle üreticilere teslim edildi.

64 ton sertifikalı tohum dağıtıldı
  • 14 November 2022, Monday 10:27

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün “Milas İlçesi Türbe köyleri Hububat ve Yem Bitkileri Projesi” kapsamında, Esan Eczacıbaşı Holding tarafından temin edilen toplam 64 ton sertifikalı hububat ve yem bitkisi tohumu, Akkovanlık Mahallesi’nde düzenlenen törenle 405 üreticiye teslim edildi.

Törene; Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Esan Eczacıbaşı Holding Endüstriyel Hammaddeler Tesisler Müdürü Özgür Çulhaoğlu, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç, Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Parlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Akın Aydın, Bitkisel Üretim ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Süreyya Can, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Levent Uyan, Milas Ziraat Odası Başkanı  İsmail Atıcı, mahalle muhtarları, üreticiler ve Akkovanlık Okulu öğrencileri katıldı.

Açılışta muhtarlar ve üreticiler adına Ortaköy Mahalle Muhtarı Mehmet Aral bir konuşma yaptı. Türbe Köyleri olarak son yıllarda tarıma yönelik destek ve projelerden duyduğu memnuniyeti dile getiren Aral, emeği geçenlere teşekkür etti.

Esan Eczacıbaşı Holding adına törene katılan Özgür Çulhaoğlu konuşmasında tarımın ve hayvancılığın önemine değinerek bölgede eğitime ve tarıma verdikleri desteklerden söz etti. Çulhaoğlu, bölgede tarımsal kalkınmaya yönelik hayata geçirilen projelere katkıda bulunmaktan son derece mutlu olduklarını belirtti.

TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ İÇİN GÖVDEMİZİ ORTAYA KOYMALIYIZ

Türbe köylerinde üretim yapan yurttaşlara seslenen Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak da “Siz yeter ki üretin, biz sizin her zaman yanınızda olacağız. Devletin tüm imkanları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları, sizinle birlikte” mesajını verdi.

Kırsalda yaşamı kolaylaştırmak ve tarımsal kalkınmayı sağlamak için aralıksız proje ürettiklerini kaydeden Saylak, bu konuda destek veren Esan Eczacıbaşı Holding gibi firmalara da teşekkürlerini ileterek “Umarım Esan’ın tohum desteği, Muğla coğrafyasında çalışan ve bu topraklardan kazanan diğer firmalarımıza da örnek teşkil eder” diye konuştu.

Türbe platosunun özel bir coğrafya olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Beş mahalleden oluşan bölgenin tarımsal kalkınma kooperatifinin gelişmesi için gövdemizi ortaya koymalıyız. Devletin, Tarım Bakanlığımızın ve Ziraat Bankasının sağladığı imkânlardan faydalanmalıyız. Türbe platosu, özellikle çam fıstığı konusunda zengin bir bölgedir. Bu konuda henüz bir yatırım yok. Bu büyük bir eksiklik” dedi.

ÇOCUKLARIMIZ TARIMI SAHADA ÖĞRENECEK

Törenin gerçekleştiği Akkovanlı Köy Yaşam Merkezi’nin de bölge için büyük bir adım olduğunu vurgulayan İl Müdürü Barış Saylak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından imzalanan protokolün köy okullarına yeniden işlev kazandırdığını belirterek “Eğitim camiası için büyük bir kazanç olan proje ile sadece eğitime yeni bir soluk kazandırmakla kalmadık, aynı zamanda evlatlarımızı yarının Türkiye’sine hazırlamak için önemli bir adım attık. Eğitimde gelenekle geleceği buluşturan köy yaşa merkezleri sayesinde, çocuklarımız tarımı bundan böyle sahada uygulayarak öğrenecek.” dedi.

SİZ YETER Kİ ÜRETİN!

Milas’ta hayata geçirdikleri projeleri de özetleyen İl Müdürü Barış Saylak konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İlçemizde 1963’den Günümüze Ata Tohumları Projesi, Susam Üretiminin Geliştirilmesi Projesi, Şevketibostan Üretiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında yetiştiricilik çalışmaları yaptık. Zerdeçal  ve zencefil üretimi yaptırarak ekonomiye kazandırdık. Katma değeri yüksek sebze çalışmalarında; Milas’ta 130 dekarlık alanda son turfanda karpuz fidesi, tatlı patates fidesi, şevketi bostan tohumu, kışlık sebze fidesi temin ettik.  Muğla çileği projesi kapsamında son üç yılda Milas’ta  30 dekar çilek bahçesi tesis ettik. Türbe köyleri için ise 2 bin 500 adet lavanta fidesi temin edildi. Silaj kalitesinin iyileştirilmesi çalışmaları kapsamında 240 dekar alanda topraksız silaj örtüsü, silaj yastığı, katkı maddesi ve mısır tohumu üreticilerimize yüzde 75 hibe sağladık. Milas İlçemizde Tıbbi Aromatik ve Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında da 75 dekar alanda üretim yaptık. Siz yeter ki üretin, bizim proje desteklerimiz devam edecek.”

405 ÜRETİCİYE 64 TON SERTİFİKALI TOHUM

Akkovanlı Mahallesi Köy Yaşam Merkezi bahçesinde gerçekleştirilen törende, Esan Eczacıbaşı Holding’in destekleri ile 405 üreticiye 4 bin 372 dekarlık alanda yetiştirilmek üzere; 21.5 ton tritikale, 26.5 ton mix yem bitkisi karışımı, 1.8 ton süt otu, 0,5 ton yem bezelyesi, 13.2 ton buğday olmak üzere  toplam  64 ton sertifikalı yem bitkisi ve hububat tohum dağıtımı yapıldı. Mahalle muhtarları aracılığıyla tespit edilen üreticiler, tohumlarını Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelinden teslim aldı.  

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık