ABD Basını: “Çiftçiler hayal kırıklığına uğradı”

Amerika Birleşik Devletleri’nde yayın yapan ‘Olive Oil Times’, dünyanın dört bir yanından zeytin üreticileri ile görüştü. Milas’tan da üretici Uğur Özen ile görüşen ekibin yaptığı ankete göre, dünyadaki tüm zeytinyağı üreticileri aşırı sıcaklık, kuraklık ve kötü hava koşullarından dolayı bekledikleri verimi alamadı.

ABD Basını: “Çiftçiler hayal kırıklığına uğradı”
  • 30 January 2022, Sunday 12:53

ABD’de yayın yapan, zeytin ve zeytinyağı araştırmalarını konu alan Olive Oil Times’ın haberine göre; dünyayı etkisi altına alan küresel iklim değişiklikleri zeytinyağı üreticisini de vurdu. Çiftçiler ve üreticiler, küresel bir koronavirüs pandemisini artık umursamıyor. Çünkü, iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle zor durumda olan tüm dünyadaki üreticilerin ortak derdi; üretim maliyetleri, pazar istikrarsızlığı, tüketici bilincinin eksikliği dolayısıyla artan tağşiş ve geçim kaynaklarına yönelik sürekli artan tehditler.

Olive Oil Times’ın 36 ülkedeki 4.253 zeytinyağı üreticisine gönderilen ankette, 2021-22 hasat sezonu hakkında bir dizi soru soruldu. Anket yanıtlarına göre, sızma zeytinyağını kârlı bir şekilde üretmenin zahmetli yolculuğu, son zamanlarda daha da kafa karıştırıcı hale geldi. Haberde ayrıca; dünyanın çeşitli ülkelerinden üreticilerin görüşlerine yer verildi. ABD basınına konuşan Milaslı zeytinyağ üreticisi, Muğla Ticaret Borsası Meclis Başkanı da olan Uğur Özen, “Türkiye'de çoğunlukla kuraklık nedeniyle bu yıl hasat ettiğimiz zeytin miktarında yaklaşık yüzde 70'lik bir düşüş yaşadık” dedi.

Özen sözlerini, “Türkiye’nin zeytin başkenti Milas’ta verimli sezon dediğimiz dönem olmasına rağmen, ocak ayının sadece birkaç hafta ortası çalışılabilir. Yüksek enflasyon, gaz, elektrik ve işgücü gibi delicesine artan hasat ve üretim maliyetleri; ayın diğer ve karanlık tarafıdır.” diyerek devam ettirdi.

Türkiye’den diğer bir üretici olan Çanakkale’den Bata Tarım ve Gıda Ürünleri A.Ş.'nin sahibi Mehmet Taki ise, “Türkiye'deki ekonomik krizden ve hükümetin öngörülemeyen eylemlerinden çok etkileniyoruz. Ülke neredeyse tamamen kargaşa içinde, herhangi bir şey planlamayı imkansız hale getiriyor. Ekonomik krizin bir sonucu olarak iç tüketim önemli ölçüde düşüyor.” dedi.

36 ülkeden 4 bin 253 üreticiye ‘Bu yıl hasatınızı hangileri etkiledi’ sorusu soruldu. Üreticiler sırasıyla; aşırı sıcaklık, kuraklık, kötü hava koşulları, koronavirüs ve işgücü sıkıntısı yanıtını verdi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık