Akbelen’de 3. keşif yapıldı..

​​​​​​​İlçemize bağlı İkizköy’deki Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’nin (YK Enerji) iki termik santrale kömür sağlamak için genişletilmek istenen kömür madeni sahası üstündeki Akbelen Ormanı’nda üçüncü kez bilirkişi keşfi yapıldı.

Akbelen’de 3. keşif yapıldı..
  • 08 August 2022, Monday 17:08

Akbelen Ormanı için en son yapılan bilirkişi keşfi sonrasında çıkan “Kömür, geri dönülmez zararlar verecek, ama gerekli” kararı, bölgede yeniden bir keşif yapılmasının önünü açtı. İkizköy Çevre Komitesi, keşif öncesi nöbet alanında buluştu. Köylüler ve yaşam alanı savunucuları ellerinde “Akbelen için adalet”, “Akbelen yaşamak istiyor”, “Zeytinin kardeşliği yaşayacak”, “İkizköy direniyor” dövizleri taşıdı.

Bugün, keşif heyeti beklenirken,  Akbelen ormanında bir yıldan uzun bir süredir nöbet tutan İkizköylüler ve İkizköy Çevre Komitesi, keşif öncesi şu açıklamayı yaptı:

“Üçüncü keşfe, işte bu dirayetli direnişin, gönüllü hukuk ekibimizin ve gönüllü uzmanlarımızın gücü ve bütün bu yoğun süreçte bizi yalnız bırakmayan İkizköy’ün dostlarının dayanışması ile gidiyoruz. Bilimsel ve hukuki etikle, vicdan ile hareket edildiğinde, üçüncü keşif ve bilirkişi incelemesinden, ormanımızın ağacı, kuşu, mantarı, çalısı, toprağı, suyu ile bir bütün olarak orman olarak korunması ve kömür madeni işletme izninin iptali yönünde bilimsel görüş çıkacağına tüm yüreğimiz ve aklımızla inanıyoruz.”

İŞÇİLER VE SENDİKALAR DA KEŞİF İÇİN TOPLANDI

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kömür madeni çıkarılması için Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’ye (YK Enerji) tahsis ettiği, İkizköy Çevre Komitesi ile Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) tarafından bu tahsisin iptal edilmesi için açılan davada, Akbelen Ormanı için üçüncü kez keşif yapılırken, bir yanda çevreciler toplanmışken, öte yandan da işçiler ve sendikacılar toplandılar. Tes-İş ve Maden-İş sendikalarının yöneticileri de, bilirkişi heyetine eşlik edenlere katıldılar.

Santralde ve maden işletmelerinde çalışan çok sayıda işçi de eşleri ve çocuklarıyla keşfin yapılacağı alanın yakınında toplandı.

İşçiler ve aileleri, “İş yoksa barış da yok”, “Zeytin bizim, kömür bizim, santral bizim”, “Babamın işine dokunma” yazılı pankart ve dövizleriyle bilirkişi heyetini karşıladı.

Alanda açıklama yapan TES-İŞ Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, Rusya-Ukrayna savaşının ardından ortaya çıkan enerji krizi nedeniyle Avrupa’nın yeniden kömür santrallerini açtığını, buna karşın, “Türkiye’de kömür santralleri kapansın” demenin yanlış olduğunu söyledi.

“Zeytin de bizim kömür de bizim, santral de bizim. Bu santrallerin emisyon değerleri Avrupa standartlarından daha iyi konumda…. Burada çevreci bir üretim gerçekleştiriyoruz.” diyen Erçelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz yönetmeliklere uygun çalışan bir santraliz. Biliyorsunuz Türkiye’de bir süre önce termik santraller yönetmeliklere uygun olmadığı için kapatılmıştı, o dönemde kapatılmayan bir santraliz çünkü çevre ile ilgili tüm yönetmeliklere uygun çalışıyoruz. Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 2’sini, Ege Bölgesi’nin yüzde 16’sın üretiyoruz, üretmeye de devam edeceğiz.”

Santralde maden işçisi olarak çalışan Nurullah Önel ise Türkiye’nin kendi öz varlığıyla elektrik üretmesinden daha doğal bir şey olmadığını ifade ederek, “Elektrik üretmek için yerli üretim, kendi madenimiz varken neden yurt dışından getirelim. Biz ekmeğimizin, aşımızın peşindeyiz.” dedi.

İkizköy Çevre Komitesi ile Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) tarafından söz konusu tahsisin kaldırılması için Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne dava açılmış, mahkeme de bölgede bilirkişi tarafından keşif yapılmasına karar vermişti. En son 1 Mart 2022 tarihinde yapılan keşfi iptal eden mahkeme heyeti, bölgede yeni bir keşif yapılmasına karar vermişti.

“MÜCADELE İŞÇİLERİN EKMEĞİNE ENGEL OLMAK İÇİN DEĞİL”

Akbelen Ormanı’nı koruma mücadelesi veren İkizköylüler ve yaşam alanı savunucuları ise dertlerinin işçilerin ekmeğine engel olmak olmadığını; doğayı, havayı, suyu toprağı ve geleceği korumaya çalıştıklarını belirtti. Sendikanın ve şirketin işçileri kışkırtarak köylülerle karşı karşıya getirmek istemesine karşı, kendilerinin işçilerle karşı karşıya gelmeyeceklerini söyleyen İkizköylüler, ellerinde döviz ve pankartla alanda beklediler.

Akbelende dün sabah yapılan 3. Keşifte, Mahkemenin atadığı Bilirkişi heyetinin yanısıra,  CHP Muğla Milletvekilleri Burak Erbay ve Suat Özcan, müdahil Muğla Büyükşehir Belediyesi avukatları ve müdahil Muğla Barosu vekilleri, yetki belgesi ile İkizköylülerin avukatları olarak Ankara, İzmir ve Kütahya Barosu avukatları, gözlemci olarak Bodrum ve Milas belediyeleri temsilcileri, TMMOB Elektrik ve Ziraat Mühendisleri Odası temsilcileri, Tes-İş ve Maden-İş sendikaları temsilcileri, Muğla Çevre Platformu temsilcileri, TEMA Muğla temsilcisi gözlemci olarak katıldılar.

İkizköy Çevre Komitesi’nden Deniz Gümüşel, bilirkişileri izleyecek uzmanlarla ilgili şu bilgileri verdi:

“Halk sağlığı konusunda bilirkişiye bilgi aktaracak olan Prof. Dr. Sebahat Genç bizimle birlikte. Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulundan Eylem Ölmezoğlu, Türkiye'nin enerji ihtiyacı ve bu üç termik santralin Türkiye’nin elektrik arzındaki yeriyle ilgili bilgi paylaşmak üzere heyetimizle. Metalürji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, bizimle birlikte Türkiye'nin enerji politikaları üzerine uzun yıllardır TMMOB’un farklı düzeylerinde yönetim kurulunda görev yapmış bir uzmanımız olarak o da ekipte yer alacak. Muğla Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Şimşek Bey heyetimizde, özellikle zeytinliklerin ve buradaki tarım alanlarının önemi üzerine ve madenin etkileri üzerine bilirkişi heyetine görüşlerini sunacaklar. Ayrıca Bodrum Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesinin avukatları ve teknik ekibi de yanımızdalar. Umuyoruz ki güzel bir keşif geçecek”.

ŞİMDİ RAPOR BEKLENİYOR..

Bilirkişi heyeti alandaki incelemelerini tamamladı. Şimdi herkes, mahkemeye verecekleri raporu bekliyor.

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık