Akıllarda soru işareti yaratan sorular yanıt buldu …

ÖNDER Haber / Adem KANKAYNAR

Akıllarda soru işareti yaratan sorular yanıt buldu …

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 17 milyon 137 bin TL ihaleye verilen, ancak projedeki bazı değişiklikler nedeniyle 19 milyon liraya tamamlanan ve geçtiğimiz hafta resmi açılış töreniyle hizmete giren Milas Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nin nasıl çalışacağı ve işletileceği ile ilgili akıllarda soru işareti yaratan hususları araştırarak yanıt bulduk.

Milas için, en az ‘Büyük Altyapı Yatırımı’ kadar önemli yatırımlardan biri olan ve geçtiğimiz hafta düzenlenen resmi açılış töreniyle hizmete giren Milas Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nin bundan sonraki süreçte nasıl çalışacağı ve tesisin ne şekilde işletileceği ile ilgili Milas kamuoyunda bir bilgi kirliliği oluştu.

Kimileri, kentin çöp toplama işini bundan sonra işletmenin yapacağını ileri sürerken, kimileri de yine Milas Belediyesi tarafından toplanacağını, hatta bu iş için tesisin belediyeye bir ücret ödeyeceğini ileri sürüyordu. Ayrıştırma sonrası elde edilecek enerjinin ise kim tarafından nerelere satılacağı, bu satıştan alınacak ücretin kime verileceği konusunda ise tam bir kafa karışıklığı yaşanıyordu.

Milas Önder Gazetesi olarak konuyu önce Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray’a sorduk. Daire Başkanı Giray; “Tesis alanındaki inşaat işi için ayrı, alan üzerinde kurulacak tesis ve işletilmesiyle ilgili ayrı bir ihale yapıldı, ikinci bölümün yani alan üzerinde kurulan tesisin kurulması işinin Yap-İşlet-Devret yöntemiyle 15 yıllığına ihaleyi alan firmaya verildi. Firma, 15 yıl boyunca tesisi işletecek, geri dönüşümden elde edilecek enerjiyi Enerji Bakanlığı’na ait şebekeye verecek.

Elektrik ve gübre üretilecek tesis alanında biyobozunur atık azaltımını sağlamak amacı ile kurulacak fermantasyon tesisiyle elektrik enerjisi üretimi de yapılacak.Fermantasyon tesisinden çıkacak atık ısının değerlendirileceği tesis alanında sera kurulumu gerçekleştirilecek, artan ısı enerjisinin de bölgede kullanımı sağlanabilecek.Geri dönüşümden elde edilecek gübre, öncelikle tesis içerisinde deneme amaçlı kurulacak bir serada kullanılacak, verim elde edildiği takdirde bu gübre, bölgedeki çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılacak.

Ayrıca tesis alanında karışık atık içinde bulunan, ekonomik değeri olan atıkların ayrıştırılmasının sağlandığı ön işlem tesisi kurulacak.Böylelikle depolanan atığın miktarı azaltılarak tesisin daha uzun süre kullanımı sağlanmış olacak” dedi.

Çöpün toplanması işi ile ilgili görüştüğümüz Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise, “Bugüne kadar olduğu gibi çöp toplama işini yine Milas Belediyesi olarak biz yapacağız. İlk 6 ay için ne firma bizden bir ücret talep edecek, ne de biz firmadan… Bildiğim kadarıyla elde edilen enerji kuruma verilecek ve mutlaka bunun karşılığında bir ücret alınacak. Alınacak ücretten Milas Belediyesi’ne bir pay verilecek mi henüz bilmiyoruz. Önümüzdeki günlerde belediye ve firma bir araya gelecek, çalışma usullerini ve diğer ayrıntıları görüşeceğiz” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık