Antik dönemin esintisi: Karia defilesi

​​​​​​​Milas’ta 2 bin 400 yıllık Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksi’nde ‘Karia’dan esintiler’ defilesi yapıldı.

Antik dönemin esintisi: Karia defilesi

Müze Müdürlüğü ve Milas Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Milas Halk Eğitim Müdürlüğü’nün sergi ve defile katkısı ile ‘Karia’dan Esintiler’ defilesi yapıldı. Defilede, birbirinden özel Karia motifleriyle süslenmiş 19 elbise görücüye çıktı.

18 Mayıs Dünya Müzeler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen defilede görev alan modeller, birbirinden özel takı ve kıyafetleri taşımanın gururunu yaşadı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törende konuşan Milas Müze Müdürü Mehmet Çelebi, “ICOM Milletlerarası Müzeler Konseyince; toplumun gelişiminde müzelerin rolünü vurgulamak ve bu konuda halkın farkındalığını artırmak amacıyla,  1977 yılından itibaren 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler Haftası, 2011 yılından bu yana Mayıs ayının 18. Günü Müzeler Günü olarak kutlanmaktadır.” Diyerek, günün anlam ve önemine dair açıklama yaptı.

Kültür başkenti Milas’ın kültürel zenginliğine işaret eden Çelebi, “Antik dönemde Karia uygarlığına başkentlik yapmış olan Mylasa ve Menteşeoğulları Beyliğine başkentlik yapmış olan Beçin gibi bir hazineye sahip, önemli bir tarihi birikimi olan İlçemiz, zengin bir kültürel mirasa sahiptir.  İlçemizde Müze Müdürlüğümüze bağlı Milas Konağı, Milas Halısı Müzesi, Beçin Ahmet Gazi Taş Eserler Müzesi, İasos Balıkpazarı Taş Eserler Müzesi olmak üzere toplamda dört müze ve Beçin, Euromos, Labranda ve İasos Antik kentleri olmak üzere düzenlenmiş dört ören yeri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Heraklia ve Sinuri gibi kazı ve temizlik çalışmaları devam eden antik kentlerimiz ve henüz herhangi bir çalışma gerçekleştiremediğimiz gün ışığına çıkmayı bekleyen antik yerleşimleriyle ilçemiz bir tarih ve kültür şehri olma özelliğini taşımaktadır. Statik müzecilik anlayışından daha dinamik bir müzecilik anlayışına geçilen bir dönemde, Müze Müdürlüğü olarak bizler, geniş bir yelpazede tarihi bir birikime sahip olan şehrimizin kültürel değerlerini tanıtmak ve toplumumuzda müzecilik konusunda farkındalığı artırmak için çeşitli etkinlikler düzenledik. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile yapmış olduğumuz ortaklaşa çalışmalar neticesinde müze ve ören yerlerimizin kapılarını tüm öğrencilerimize açtık. Yıl boyu yapılan okul gezileri haricinde Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksinde ilkokul öğrencilerine yönelik birçok atölye çalışması ve ortaokul öğrencilerine yönelik ören yerlerimizde müzik dinletileri ve kent gezileri, lise öğrencilerine yönelik mesleki tanıtım ve İlçemiz değerlerini anlatan konferanslar, Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerinden yetişkinlere yönelik çalıştaylar  düzenleyerek, toplumun tüm kesimine hitap eden çalışmalar gerçekleştirdik. Tüm bu kültür ve tarihi besleyecek sanat faaliyetlerimiz ile öğrencilerimizde yaratıcı ve estetik düşünceyi geliştirmeyi ve yaşanan anın, geçmişin ve geleceğin yorumlanmasına katkı sağlamayı amaçladık.” diye konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen Milas Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, Milas’ın tarihi hakkında bilgiler paylaşarak, “Bilincine varılmış tarih; kronolojik bilginin ötesine geçip tarihten güç alarak şimdiyi ihya ve geleceği inşa gücünü verir.” dedi.

Konuşmaların ardından Milas Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nde giyim öğretmenliği yapan Nadiye Uslu’nın “Karia’dan Esintiler” isimli kıyafet koleksiyonunun defilesi gerçekleştirildi. Modellerin kral mezarında sergilediği kıyafetlerdeki yöresel ve tarihsel motifler, zeytin figürleriyle süslü kıyafetler beğeniyle izlendi.

Defilenin ardından el işi eserlerden oluşan sergi açıldı. Milas Halk Eğitimi Merkezi’ndeki kursiyerlerin ve usta öğreticilerin eserleri, katılımcılardan tam not aldı.

Müzeler Günü etkinlikleri kapsamında öğrencilere yönelik sanatsal etkinlikler de gerçekleştirildi.

18 Mayıs Dünya Müzeler Günü dolayısıyla Milas’taki Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksi, saat 23.00’e kadar ziyaretçilerini karşıladı.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık