Atapark’ta Nutuk okundu!

Oktay ÇAYIRLI -

Atapark’ta Nutuk okundu!

Bursa’nın Nilüfer ilçesinde, Nilüfer Belediyesi’nce hazırlanan Atatürk’ün eseri “Nutuk”un dağıtılmasına “siyasi propaganda aracı” olduğu gerekçesiyle izin verilmemesine ilçemizde Nutuk okunarak tepki gösterildi…

Nilüfer Belediyesi’nce hazırlanan Atatürk’ün eseri “Nutuk”un dağıtılmasına “siyasi propaganda aracı” olduğu gerekçesiyle izin verilmemesine Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Milas Şubesi’nin önceki gün düzenlediği “Nutuk Okuma” etkinliği ile tepki gösterildi.

Saat 18’de Atatürk anıtı önünde toplanan CKD’lilere, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de destek verdi.

 

1927’ye kadar yapılan devrimleri anlatır

Dağıtımına izin verilmeyen Nutuk’un, M. Kemal Atatürk’ün yazdığı bir eser olduğunu ve 1919 - 1927 yıllarını kapsayan tarihi gelişmeleri kapsadığını belirten CKD Milas Şube Başkanı Gülden Sökelioğlu, “Yeni Türk Devleti’nin kuruluş öyküsünü belgeleriyle anlatan Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk tarafından; kurucusu olduğu Cumhuriyet Halk Partisi’nin, 1927 yılında, 15-20 Ekim’de, Ankara’da toplanan ikinci kurultayında, 36,5 saatte okunmuştur. Nutuk, 1919- 1927 yılları arasındaki tarihi olayları 3 aşama halinde aktarmaktadır. 1. Bölüm –Kuva-yi Milliye Dönemi: Ulus egemenliğine dayanan yeni bir devlet kurabilmek için verilen mücadelenin önemi anlatılır. Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı parolasının ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ olduğunu vurgulamış: ‘Ne kadar zengin olursa olsun, bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar insanlık karşısında uşaklıktan ileriye gidemez. Böyle bir ulus tutsak yaşamaktansa yok olsun daha iyidir’ demiştir. İşgalci devletlere karşı verilen mücadeleyi anlatan ‘Nutuk’, işgale uğrayan mazlum uluslara mücadele azmi veren, kurtuluş yolu gösteren bir belgedir. 2. Bölüm - TBMM Dönemi: TBMM’nin 23 Nisan 1920’de açılması ile birlikte, milli mücadelenin önemini vurgular. 3. Bölüm- Cumhuriyet Dönemi: 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edilir ve Mustafa Kemal Atatürk, oylamaya katılan 158 kişinin tamamının oyunu alarak ilk Cumhurbaşkanı seçilir. Cumhuriyet döneminde, 1927’ye kadar yapılan devrimleri anlatır” dedi.

 

Herkesin okuması gereken bir başucu kitabıdır

Nutuk’un, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk ulusuna verdiği bir hesap pusulası olduğunu da ifade eden Sökelioğlu, “Yeni Türkiye Devleti’nin nasıl kurulduğunu merak eden herkesin okuması gereken bir başucu kitabıdır. Türk ulusunun önderi, Mustafa Kemal Atatürk’ün yazdığı ve Türk ulusunun yaşam rehberi olan Nutuk, ne yazık ki bugünkü iktidar tarafından ‘siyasi propaganda aracı’ olarak görülmektedir. Bursa-Nilüfer Belediyesi tarafından hazırlanan Nutuk’ların, CHP Nilüfer Gençlik Kolları tarafından, okullarda öğrencilere dağıtılması yasaklanmıştır. Yaşanan bu olayı kınıyoruz. Yok edilmek istenen bir ulusun varoluş mücadelesini anlatan Nutuk’u herkesin, bilhassa her Türk gencinin okuması gerekir ki yaşanan olaylardan ders alınsın ve Tarih tekerrür etmesin” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık