Basın Bayramımız Kutlu Olsun

1908’de 2. Meşrutiyet’in ilanının ardından basında sansür kaldırıldı. Gazeteci örgütlerinin ortak aldığı kararla 1948’den beri kutlanan 24 Temmuz Basın Bayramı, diğer ismiyle Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü dolayısıyla Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Milas Kaymakamı M. Ünver Böke ve Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, birer mesaj yayınladı.

Basın Bayramımız Kutlu Olsun

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün:

“Günümüzde gazetelere gelişen ve değişen teknoloji sayesinde anında ulaşabiliyor olsak da gazetecilik ve habercilik bugünlere zor zamanlardan geçerek gelebilmiştir. Anadolu coğrafyasında özellikle Milli mücadele yıllarında halkın doğru bilgiye ulaşması kahraman gazetecilerin sayesinde olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat kuruluşunu sağladığı Minber, İrade-i Milliye, Hakimiyet-i Milliye gazeteleri, ilk Türk haber ajansı olan Anadolu Ajansı sayesinde Anadolu tek yürek olarak örgütlenmiş, Türk Milleti Atatürk önderliğinde bağımsızlığını kazanmıştır. Bu zaferde doğru habercilikle milletimizi bilgilendiren basın emekçilerinin payı büyüktür. Günümüzde ise hala bu onurlu mesleği hakkıyla yapan, doğru, tarafsız gazeteciler olmakla birlikte ne yazık ki siyasetin getirdiği baskılar nedeni ile taraf olan gazeteciler de vardır. Her gün aynı başlıkla, aynı anlayışla çıkan gazeteler ne yazık ki basınımızın getirilmek istediği durumu göstermektedir.  Ülkemizin basın özgürlüğü ve tutuklu gazeteciler karnesi de hiç iç açıcı değildir. Bundan 114 yıl önce basında sansür aydın insanların girişimleri ve mücadeleleri ile kaldırılsa da günümüzde baskı ve sansür siyaset eliyle devam etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün dediği gibi basın; “Bir milleti aydınlatma ve uyarmada bir milletin muhtaç olduğu fikri gıdayı vermekte özet olarak bir milletin mutluluk hedefi olan müşterek istikamette yürümesini teminde basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep bir rehberdir. Ülkemizin aydınlık yarınları için basının tekrar başlı başına bir okul, rehber, kuvvet olması için mücadele etmeli, basınımızı dördüncü kuvvet olmasını sağlayabilmeliyiz. 24 Temmuz basında sansürün kaldırılışının yıl dönümünde mesleği gazetecilik olan, doğru ve tarafsız haberleri ile halkın sözcüsü olan onurlu kalemlerin, basın emekçilerinin Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü’nü kutluyor, basın şehitlerimizi de saygıyla anıyorum”

 

Milas Kaymakamı M. Ünver Böke:

“Tarafsız ve özgür bir basının varlığı güçlü demokrasilerin vazgeçilmez unsurudur.  24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyetin ilanı aynı zamanda ülkemizde ‘Gazeteciler ve Basın Bayramı’ olarak da kutlanmaktadır.

 Basın hürriyeti için görevlerini yerine getiren ulusal ve yerel basınımız, özgürlüklerin ilerlemesi ve kamuoyu oluşumunda büyük bir güce sahiptir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün,Basın, milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve irşatta, bir millete muhtaç olduğu fikrî gıdayı vermekte, hulâsa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir” ifadesi basının toplumu aydınlatması bakımından üstlendiği misyonu en güzel şekilde açıklamaktadır.

Bıkmadan, usanmadan, zor koşullarda, gece gündüz demeden büyük bir özveriyle görevlerini yerine getiren tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlar, sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim.”

 

 

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat:

“Toplumsal sorunların özgürce tartışıldığı ve yanlışların dile getirilerek toplumun zamanında ve doğru olarak bilinçlendirildiği işlevi ile basın, toplumsal bilincin arttırılması anlamında büyük bir sorumluluk taşımaktadır. Basının bağımsız olması kamuoyunu bilgilendirme görevini daha güçlü ve tarafsız yapabilmesi noktasında çok önemlidir.

Demokrasinin sağlam temeller üzerinde yükselebilmesi adına vatandaşlarımızın haber alma özgürlüğü için gecelerini gündüzlerine katarak canla başla çalışan basın mensuplarımızın emekleri hiçbir zaman göz ardı edilemez. Günümüzde kolayca elde ettiğimiz bilgileri bizlere ulaştıran, bilgi toplama ve habere dönüştürme sürecinde basın mensuplarının inanılmaz bir emek harcadığı gerçektir. Kamuoyunun gözü, kulağı ve sesi olan basın mensuplarımızın yaşadıkları zorlukları, harcadıkları çabayı görmemek ve takdir etmemek mümkün değildir.

Bu anlamda basının özgür olmadığı bir ülkede, demokrasiden söz edilmesi de mümkün değildir.

Bu düşüncenin toplumumuzun her kesimince paylaşılması dileklerimle, tüm basın kuruluşlarımızın ve basın emekçilerimizin 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutlar, sevgi ve saygılar sunarım.”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık