Başkan Gürün, Büyükşehir’in çalışmalarını anlattı

A. Coşkun EFENDİOĞLU -

Başkan Gürün, Büyükşehir’in çalışmalarını anlattı

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, dün sabah, Muğla’da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir kahvaltılı toplantıda Muğlalı gazetecilerle buluştu. Saat 10:30’da yapılan kahvaltının ardından Başkan Gürün, her yıl gerçekleştirdiği gibi, geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalar konusunda bilgi verdi.

Tek tek, bütün ilçelerde yapılan çalışmalar ve bunların bütçesi konusunda bilgiler veren Başkan Gürün, slaytlar eşliğinde yaptığı sunumda, “Büyükşehir kurulalı 4 yıl oldu. Bütün kurumlarıyla yeni büyükşehir yapılanmasını oluşturduk ve hizmete başladık. Bu dönemde, eskiden özel idareye bağlı olan kırsal bölgelerimiz de bizim hizmet alanımıza girdi. Özellikle kırsal kesimde, özel idare döneminde su-yol-tarımsal destekleme olarak yeterli yatırım yapılmamış. O nedenle, yeni dönemde biz buralara da hizmet vermeye başlayınca, çok eksik olduğunu gördük ve hem bu eksikleri gidermek hem de yeni şeyler yapmak, bizim için çok daha masraflı oldu” dedi.

“Büyükşehir olduktan sonra, bizim sorumluluğumuz altına giren alanlarla ilgili yapılan ilçe ve belde belediyelerinin borçları da bize geçti. 2014 - 2017 dönemi arasında 862 milyon 500 bin TL borcumuz vardı. Bu haliyle yeni kurulan Muğla Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en borçlu üçüncü belediyesi konumundaydı. Biz bu borçların hepsini yapılandırdık ve ödüyoruz. Şimdiye kadar 253 milyon TL borcu da ödedik” diyen Osman Gürün, Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak 2018 yılında 426 milyon liralık yatırım yapmayı öngördüklerini belirtti.

Yapılacak çok iş olduğunu, ancak yeterli kaynak bulunmadığı için, eldeki imkanlarla, olmazsa olmaz işleri temel alarak planlama yaptıklarını vurgulayan Başkan Gürün, “İller Bankası’ndan kredi istedik. 110 milyon TL kredi alabilme imkanımız var, ama para yok diye 30 milyon TL verildi sadece. Bu nedenle, yapacaklarımızı planlarken, ‘olmazsa olmaz’ denilebilecek hizmetleri önceliğe alarak planlıyoruz çalışmalarımızı” dedi.

Bölgelerle ilgili yapılan çalışmaları anlatırken, Milas Katı Atık Projesi’nin 17,5 milyon TL bütçeli olduğunu ve 3 - 4 ay içinde bitirilerek hizmete alınacağını, burası hizmete alındıktan sonra da yaklaşık 2 milyon TL’lik bir yatırımla eski vahşi çöp depolama alanının rehabilite edileceğini belirten Başkan Gürün, ayrıca, çöp depolama alanlarındaki metan gazından enerji elde etmek için ihale yaptıklarını, tesis yapıldığı zaman verim alınabilecek olanlar tesbit edildikten sonra, bu çöp sahalarında biriken metan gazından enerji üreterek, ihtiyaçları olan enerjinin bir kısmını da buradan karşılamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Başkan Gürün, gazetemizin yönelttiği, “alternatif enerji kaynaklarından belediye olarak enerji elde etmeyi hedefliyor musunuz” sorumuza karşılık olarak da, başta MUSKİ olmak üzere Büyükşehir Belediye birimlerinin çok önemli bir enerji kullanıcısı olduğunu belirterek, “En azından kendi ihtiyacımızı karşılayacak rüzgar ve güneş enerjisi sistemleri kurarak, enerjiye harcadığımız parayı iktisat etmek, hedeflerimiz içinde” dedi ve çöp depolama alanlarından biyo enerji üretmek için de ihale yapmış olduklarını tekrar vurguladı.

Osman Gürün, yaklaşık 1 saatlik sunumunun ardından, ilçelerimizden gelen gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık