Başkan Kırkık, Milas için değerlendirdi

​​​​​​​Milas Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mehmet Kırkık, ‘Yeni Evim’ projesi ile ev sahibi olmak isteyenlere ucuz konut kredisi sağlanması konusunun T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından kamuoyuna ortak basın açıklamasıyla duyurulduğunu belirterek; “Ancak geçen zaman içerisinde vatandaşlarımızda kafa karışıklığı olduğunu görüyoruz. Dernek yönetimi olarak en azından ilçemizdeki vatandaşlarımızı bu konuda bilgilendirmek istiyoruz” diyerek proje ile ilgili görüşlerini aktardı.

Başkan Kırkık, Milas için değerlendirdi
  • 22 January 2023, Sunday 14:51

Milas Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mehmet Kırkık tarafından ilçedeki basın kuruluşlarına gönderilen yazılı açıklama şöyle:

“Malumunuz olduğu üzere 16.01.2023 tarihinde kamu bankalarına Yeni Evim kredileri ile ilgili bilgiler aktarılmış olup, kredinin içeriği kamuoyu tarafından merak edilmektedir.

Kısaca özetlemek gerekirse?

En başta Müteahhitler yeni (sıfır) evlerini satmak için öncelikle kamu bankaları ile katkı payı sözleşmesi imzalamaları gerekmektedir. Hazırdaki veya yeni başlayacak projeleri bankaya sunacaklar, banka genel merkeze ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulup onay alınacak, ondan sonra bu evler %0.69 -79 faiz oranlarına uygun hale gelecektir.

Bireylerin ise bu krediyi çekebilmeleri için 18 yaşından büyük olmak, son bir yıl içinde kendisi veya eşi tarafından daire alıp satmamış olması gerekiyor. Daire alacağı il veya ilçede bir yıldır ikamet ediyor olması, aylık taksit ödemesi hane gelirinin %40’ını geçmeyecek şekilde ödeme planına uyulması gerekiyor.

1.000.000 TL konut kredisi için yaklaşık 9.719 TL taksit tekabül ediyor ve bu şartları taşıyanlar başvuru yapabilecekler. Şayet krediyi kullanıp daireyi satın alırsa 5 yıl içinde satamayacak. Kısaca özetlersek hem müteahhiti, hem bireyleri ilgilendiren önemli kriterler mevcut.

Bu şartlarla Milas için konuşmak gerekirse bu krediyi kullanmak çok uygun görünmüyor.

Kredinin amacı TL ile uzun vadede borçlanmak ancak müteahhiti bağlayan sebeplerden dolayı görüştüğüm müteahhit arkadaşlarım maddi olarak onları çok zorlayacağı dolayısıyla anlaşma taraftarı olmadıklarını söylüyor.

Zaten boşta çok sayıda sıfır konut da yok. Talep var ama arsanın kısıtlı olması, maliyetlerin çok artması herkesin elini kolunu bağlar durumda olduğunu ileri sürüyorlar.

Artık bekleyip göreceğiz. Süreci yakından takip ediyor, kamu veya özel bankaların ikinci el konutlarda faiz oranlarının indirilmesini hep birlikte bekliyoruz. Çünkü ancak bu şekilde sektör hareketlenip piyasa canlanır.”

“MİLAS 3.BÖLGEDE OLUP 3 MİLYONA KADAR KREDİ İMKANI TANINMIŞTIR”

Milas’ın 3’ncü bölgede olduğunu ve 3 milyona kadar kredinin tanımlandığına dikkat çeken Kırkık; “İlçemizde 2 milyon veya üzerinde kredi kullanacak kritere sahip birey sayısı elle sayılır durumdadır. Belli bir kısmını %60-75’lik peşinatı mevcutsa ancak o şekilde krediyi kullanma şansı olacaktır. İşte bu nedenle ikinci el binalara kredi faiz indirimi bekliyoruz. Aksi durumda sektörümüzün iş yapmak şansı azalırken, vatandaşlarımız için ev sahibi olmak da hayalden öteye gitmeyecektir” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık