‘Beyaz Altın’ yeniden revaçta …

Adem KANKAYNAR -

‘Beyaz Altın’ yeniden revaçta …

Geçmiş yıllarda tütün ile birlikte yöremizin en önemli tarımsal ürünü olan, halkımızın da en önemli geçim kaynaklarından biri olan pamuk, yeniden Milaslı çiftçinin gözdesi oldu. Geçen yıl yaklaşık 1800 dekarlık bir alanda pamuk ekilirken bu sene rakam yaklaşık 3 bin dekara çıktı …

 

Bir zamanlar Milaslı çiftçinin gözdesi olan ve her yıl hasat döneminde kentin caddelerinde, Tariş Pamuk Tarım Satış Kooperatifi önünde kilometrelerce kuyruk oluşturan pamuk yüklü traktörleri görmek mümkündü. Zaman içinde kükümetlerin aldığı kararlarla birlikte son yıllarda bu görüntülere artık Milas başta olmak üzere; Söke, Konya Ovası hatta Çukurova’da bile az rastlanırken, bu sene pamuk üreticisine verilen destekle birlikte pamuk ekilen arazi miktarında, beklenen ölçülerde olmasa da bir miktar artış yaşandı.

Bir önceki yıla göre bu sene pamuk ekilen arazi miktarı (dekar olarak) artış kaydederken, ‘beyaz altın’ olarak adlandırılan pamuk, yeniden Milas Ovası’nda kendini gösterdi.

Konuya ilişkin görüştüğümüz Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, meydana gelen artış miktarından Milaslı çiftçiler adına memnuniyet duyduğunu ifade ederek; “Artış miktarı istenilen ölçüde olmasa da, en azından bu sene ovada pamuk ekili arazileri görmek, bizleri sevindiriyor. Elbette bu artışın başlıca sebebi bu sene pamuk üreticisine verilen prim oranlarının artmış olmasıdır. En azından çiftçimiz, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu sene zarar etmeyecektir. Verdiği emeğin karşılığını az da olsa alacaktır. Ancak bu sene pamuk üreticilerinin yaşadığı talihsizlik, verimin düşük olmasıdır. Yöredeki birçok arazide meydana gelen bir hastalık nedeniyle verim düştü. Buna rağmen yetişen ürüne iyi bir fiyat verilmesi ve prim desteği sayesinde bu sene pamuk üreticisinin yüzü gülüyor” dedi.

“Alımlar, TARİŞ ve tüccarlar tarafından yapılıyor”

Öte yandan Oda Başkanı Atıcı, geçen yıl yöremizde yaklaşık 1800 dekarlık bir alanda pamuk ekimi yapıldığına, bu sene ise ekili arazi miktarının 3 bin dekar civarında olduğuna dikkat çekip alımların, TARİŞ S.S. 152 Nolu Pamuk Tarım Satış Kooperatifi ve tüccarlar tarafından yapıldığını belirterek, “Bu anlamda yetiştirilen ürün çiftçinin elinde kalmayacak, böylelikle de çiftçimiz zarar etmeyecek” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık