“Bireysel Farklılıkları olan Bireyler ve Cinsellik”
Adem KANKAYNAR -

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Özel Eğitimler Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Deniz Tekin tarafından, ilçemize bağlı Menteş mahallesindeki Remzi Ozan-Mehmet Kadıoğlu Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu’nda eğitim gören ‘özel’ bireylerin ailelerine, çocuklarının cinsel yaşamlarına ilişkin eğitim verildi.
İlçemize bağlı birçok mahalleden gelerek okulda eğitim gören çocukların anne-babalarına, Yrd. Doç. Dr. Deniz Tekin, ikinci-üçüncü etap öğrenciler diye adlandırılan 7 - 8 yaşından büyük çocukların ergenlik dönemi öncesi ve ergenlik döneminde nelerle karşılaşabileceğini ve ebeveynlerin nasıl davranması gerektiğini anlattı.
‘Bireysel Farklılıkları Olan Bireyler ve Cinsellik’ konulu eğitimde; cinsel davranışlar karşısında aileler ve öğretmenler, Çocuklardaki cinsel gelişim, Özel bireyler cinselliği nasıl yaşamalı, Ergenlik çağı öncesinde ve sonrasında konulacak kurallar, Dokunma ve güvenlik kuralları, Uygun olmayan davranışlar karşısında ne yapılmalı, Cinsel dürtüler, Öğretmek için hangi yöntemler kullanılmalı gibi birçok konu başlığı altında, anne-babalara eğitim verilirken, Yrd. Doç. Dr. Deniz Tekin bilgilendirmeleri kimi zaman çevremizde karşılaştığımız örneklerle, kimi zaman da slayt gösterimi kullanarak yaptı.
Tekin; “Aile ve öğretmen işbirliği yaparak, öğrenme güçlüğü çeken bireyler daha kısa zamanda konulacak kuralları anlayabilir. Ergenlik dönemine giren çocuk evde-okulda-sokakta nasıl davranmalı, hangi kurallarla davranışları kontrol altına alınmalı, bunları aile ve öğretmen birlikte kararlaştırarak, birlikte uygulamalılar” dedi.
“Mümkünse odasını ayırın”
Özel birey konumundaki bir çocuğun, belli bir yaşa geldiğinde diğer kardeşleriyle aynı odada kalmasının birçok sakıncası olduğuna dikkat çeken Tekin; “Eğer evinizdeki oda sayısı yeterli ise çocuğun odasını ayırın. Giyinme-soyunma-kişisel bakım ve temizlik gibi işleri ya kendi odasında ya da banyoda yapması gerektiğini öğretin.
Nasıl ki ellerini yıkaması gerektiğini öğrettiyseniz, kişisel bakımını da tek başına kendisinin yapması gerektiğini de öğretmeniz gerekir. Bu işi herkesin içinde değil, tek başına olduğu bir ortamda yapması gerektiğini, onun anlayacağı bir yöntemle anlatın. Eğer çocuğunuz bunu yapamayacak bir durumda ise o zaman siz ona yardımcı olun” dedi.
“Başkalarından değil, sizden öğrensin”
Cinsellik konusunda kapalı bir toplum yapımızın olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Deniz Tekin; “Hepimiz ya çevremizden ya arkadaşlarımızdan ya da bugünkü koşullarda okuyarak-araştırarak konu hakkında bilgi sahibi olduk. Ancak bu çocukların bunu tek başına öğrenmeleri mümkün değil. Her birey gibi bu durumdaki çocukların da bu konuyu doğru bir şekilde öğrenme ve yaşama hakları var. Dolayısıyla aile bireyleri olarak bu konuyu nasıl ve kimin öğreteceğine karar verilmeli ve ardından anlatılmalı” dedi.
Verilen eğitimin sonunda anne-babaların sorularını da yanıtlayan Tekin’e, okulda eğitim gören öğrenciler tarafından atölyede yapılan çeşitli hediyeler takdim edildi.
Etkinlik, okul bahçesinde sunulan ikramlarla son buldu.





