Bu sene 5’ncisi düzenlenen Milas Zeytin Hasat Şenliği, geçmiş yıllara nazaran görsel açıdan zengin ve bir o kadar da renkli görüntülerle başladı. Baltalıkapı’dan başlayan ve kent merkezindeki bazı caddelerin ardından Atapark’ta son bulan kortej yürüyüşüyle başlatılan şenlik, MİFAD Halk Oyunları Ekibi’nin Atapark’taki gösterileriyle renklendi.
Protokol konuşmalarında ise ‘Ölmez ağaç’ olarak adlandırılan zeytin ağacının korunması, sağlık iksiri zeytinyağının insan sağlığına, sağlıklı beslenmeye ve ekonomiye sağladığı katma değere vurgu yapıldı.
Muğla protokolünün en üst düzeyde temsil edildiği 5’nci Milas Zeytin Hasat Şenliğine; Muğla Valisi Esengül Civelek, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, AKP Muğla Milletvekili M. Yavuz Demir, CHP Muğla Milletvekilleri Suat Özcan ve Mürsel Alban, İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, MHP eski dönem Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, AKP Muğla İl Başkanı Kadem Mete, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, MHP Muğla İl Başkanı Mehmet Korkmaz, Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, ilçemizdeki siyasi partilerin ilçe başkanları, yönetim kurulu üyeleri, sivil toplum kuruluşu, oda ve derneklerin başkan ve yöneticileri, resmi daire amirleri, Milas Muharip Gaziler Derneği Başkanı Mehmet Sarban ve gazilerimiz, Milas Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Mehmet Çoban ve çok sayıda mahalle muhtarı, Gazeteci-Yazar Yavuz Donat, Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer, Dr. Ender Saraç, ulusal ve yerel basın kuruluşlarının temsilcileri, Zeytin Dostu Derneği Yonca Tokbaş, az sayıda da olsa Milaslı zeytin ve zeytinyağı üreticisi katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla Atapark’ta devam eden ilk gün programında ilk konuşmayı, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat yaptı. Başkan Tokat konuşmasında şunları söyledi:
“Zeytin; bizim yaşam biçimimiz, kültürümüzdür”
“Zeytinimizi ve zeytinyağımızı tanıtmanın yanında ilçemizin de tanıtımı adına ortak akıl ürünü olan zeytin hasat şenliğimize hepinize hoş geldiniz. Sayın Valimizin ve ilçemizde değerli Kaymakamımızın kaptanlığında biz de bu organizasyonda yer almaktan, çorbaya tuz katmaktan dolayı son derece onurlu ve mutluyuz.
Zeytin; bizim yaşam biçimimiz… Bizim kültürümüz… Bütün ağaçların atası… Zeytin, ölmez ağaç, şifa kaynağı, umut-barış-adalet-hoşgörü ve birleştiricilik kavramının temsilcisi…
Zeytini tanıtmak, aynı zamanda kendimizi tanıtmak demektir. Bütün bu yönleriyle bu sene özellikle zeytin ve sağlık konusunu öne çıkararak 5’ncisini düzenliyoruz. Katıldığınız, destek verdiğiniz ve bizleri onurlandırdığınız için herkese teşekkür ediyorum.
Önümüzdeki yıllarda ve yine bu birliktelik içerisinde, sektörü-üreticiyi ve halkımızı daha fazla içine kattığımız ulusal ve uluslararası tanıtım boyutuyla daha da geliştirdiğimiz daha nice hasat şenliğinde buluşmak üzere, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”
“Bu başarıyı, zeytine gönül vermiş geniş bir kadroya borçluyuz”
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın ardından bu kez kürsüye, hasat şenliği komitesi adına Milas Kaymakamı Eren Arslan geldi. Kaymakam Arslan; “Milas ve zeytin… İki hazinenin buluşması sanki… Binlerce yıllık tarihinde ölmez ağaç zeytine yurt olmuş Milas… Geçmişi, geleceğe taşıyan zeytin ağacı… 10 milyonu aşan zeytin ağacı ile zengin ancak mütevazı Milas…
550 bin dekara yakın tarımsal alanda 10 milyondan fazla zeytin ağacı ile ülkemizin en önemli zeytin ve zeytinyağı üreticisi olan ve ürettiği zeytinyağı ile ekonomiye değer katan Milas…
Son yıllarda gerek tarımsal desteklemelerle ve gerekse çiftçimizin artan ilgisiyle üretim de artmaktadır. Bugün 5’ncisini düzenlediğimiz hasat şenliği ile Milas sadece kaliteli zeytinyağını değil, bütün güzelliklerini de sergilemektedir. Memecik cinsi zeytin ağaçlarından erken hasat ve soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen zeytinyağımız ile artık biz de varız diyoruz. Kimyasal ve diğer tüm analizlerde kalite değeri çok yüksek ölçülen zeytinyağımız, coğrafi tescil belgesi ile de markalaşma yolunda emin adımlarla ilerliyor. 48 markamız ile piyasada daha fazla yer almaktayız. Üreticilerimizin bilinçli bir şekilde hasat ettiği zeytin ve ondan elde edilen zeytinyağı ile daha fazla gelir elde etmesiyle her yıl birkaç basamak daha yukarıya tırmanıyoruz. İşte bu başarıyı, zeytine gönül vermiş, birlik ve beraberlik içerisinde hareket edebilmeyi başaran geniş bir kadroya borçluyuz.
Bu duygu ve düşüncelerle, şenliğimizin düzenlenmesinde emeği geçen komite üyelerine, şenliğimize destek veren tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, oda ve derneklerimize, zeytinyağı üreticilerimize, sponsorlarımıza ve katılımlarıyla bizleri onurlandıran tüm konuklarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
“Zeytin ağacı, bütün ağaçların atası ve Milas’ımızın da en önemli gelir kaynağıdır”
Kaymakam Arslan’ın ardından konuşmasını yapmak üzere İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun kürsüye geldi. Ergun konuşmasında şunları söyledi:
“Zeytin ağacı öyle bir ağaç ki, hani derler ya ‘evladiyelik ağaç’ diye, ben kendimden örnek vereyim. Bizim bir zeytin bahçemiz var ve ben 7’nci kuşak olarak o ağacın zeytinlerini topluyoruz. Yani ölmez ağaç denilen bir ağaç ve kutsal kitaplarda da bu böyle geçiyor. Efsaneye göre de zeytin ağacı konuşan bir ağaç olarak adlandırılır. Zeytin ağacı, destanın kahramanı ile konuşuyor ve şöyle diyor: ‘Ben hem herkese aidim ama hiç kimseye ait değilim. Senden önce de buradaydım, senden sonra da burada olacağım.’ İşte zeytin ağacı budur…
Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’in 5 ayeti, 6 suresinde zeytin ağacından söz edilir. Dolayısıyla bütün ağaçların atası ve Milas’ımızın da en önemli gelir kaynağıdır. 10 milyonu aşan zeytin ağacı ile de Milas, zeytinin başkenti olmayı hak ediyor.
Bu şenliği düzenleyenlere teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.”
“Zeytin ağacının kıymetini bilmek zorundayız”
Milletvekili Ergun’un ardından kürsüye gelen CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan da Milas için zeytin ve zeytinyağının ne denli önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Milaslı olup da zeytin ağacı olmayan kişi herhalde çok azdır. Milas’ın dışından gelip, Milas’a yerleşenlerin dahi zeytin ağaçları var. Bu nedenle Milaslılar olarak zeytin ağacının kıymetini bildiğimiz kanısındayım. Ortak akıl ile zeytin ve zeytinyağının önemini ve değerini anlamak ve gerek yurt genelinde, gerekse tüm dünyaya tanıtmak için bugün 5’ncisi düzenlenen zeytin hasat şenliği fikri oluşturulmuştur. Ben öncelikli olarak emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Zeytin; hem sağlık, hem sevgi, hem de dosttur. Dolayısıyla zeytin ağacının kıymetini bilmek zorundayız. Bu konuda birlik ve kooperatifçiliği de geliştirmek zorundayız ki, zeytini koruyalım. Bugün her şeyi ithal ediyoruz, bir tek zeytini ithal etmiyoruz. Bu da zeytinin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Çiftçi bugünlerde zeytini topluyor, sonra yağa dönüştürecek. Ancak birkaç ay sonra marketlerin raflarına baktığımızda, Milas’a ait zeytinyağını görmek ve bulmak mümkün değil. Bulunsa bile diğer markalarla arasında fiyat farkı var. Bu dengeyi kurmak lazım... Çünkü Milas’ımızın pamuğu, tütünü, bir de zeytini vardı. Diğerleri bitti, bir tek zeytin kaldı. İnsan var oldukça zeytin de var olacak. Milas olarak bu tür şenliklerle zeytini koruyalım, ülkemize ve tüm dünyaya tanıtalım. Bunu yaparken de üreticimizi de geliştirelim.”
“Milas, zeytin şenliğini fazlasıyla hak ediyor”
Milletvekili Özcan’ın ardından AKP Muğla Milletvekili M. Yavuz Demir kürsüye geldi. Milletvekili Demir, 24 Haziran seçimlerinde Milas’tan 3 milletvekili çıktığına dikkat çekerek şöyle devam etti:
“Milas bu anlamda çok şanslı ve bu üç vekil Milas için çok önemlidir. Dolayısıyla Milas’a bu dönem ayrı bir önem vereceğiz. Tüm milletvekili arkadaşlarımla birlikte Milas’ı öncü sayarak, Muğla’yı öncü sayarak bölgemize bütün hizmetleri aktaracağız.Zeytinin Milas ile birlikte anılması kadar normal bir şey yok! Zaten zeytinin Milas için ne kadar önemli olduğunu bizler biliyoruz, aslında Türkiye de biliyor, dünya da biliyor. Zeytin aynı zamanda bir şifa… Meyvesi ayrı, suyu ayrı, yağı ayrı, yaprağı, kökü ayrı… Bu kadar değerli bir başka ürün olabileceğini sanmıyorum. Hepsi de ekonomiye çok ciddi katkı sağlayan değerler. 110 milyon yaklaşık zeytin ağacı var ve bunun da 10 milyonu Milas’ta bulunuyor. Elbette zeytin şenliği de Milas’ta yapılacak. Bunu Milas fazlasıyla hak ediyor. İlçemizde artık zeytin hasadı makine ile yapılıyor, bu da önemli bir gelişmedir. Gelecekte zeytin ve zeytinyağımız çok daha önemli olacaktır.Düşünün ki, zeytinyağı, zeytinden elde ediliyor ve o zeytinyağı zeytinin üzerine dökülüyor. Sanırım dünyada böyle bir ürün daha yok! Bu özellik bile zeytinin ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Bir Milaslı olarak bu şenliğin düzenlenmesinden dolayı çok mutluyum. Umarım gelecek yıllarda bu kapsam daha genişler ve zeytin ile birlikte Milas’ın adını da tüm dünya duyar.”
“Zeytincilik, ilimiz tarımının en önemli faaliyetlerinden biridir”
5’nci Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin açılış töreninde son konuşmayı, Muğla Valisi Esengül Civelek yaptı. Vali Civelek şunları söyledi:
“Geleneksel olarak 5’ncisini gerçekleştirdiğimiz Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin amacına ulaştığını, başarıya ulaştığını görmek bizleri mutlu ediyor. Etkinliğin düzenlenmesinde katkı sağlayan tüm taraflara teşekkür ediyorum.Yeni bir hasat dönemindeyiz. Zeytin üreticilerimizin emeklerinin karşılığı olan hasadımız bereketli, bol kazançlı olsun.Muğla olarak uygun iklim koşulları ve verimli topraklarımızla zeytin yetiştiriciliği için elverişli koşullara sahibiz. Gerek istihdam ettiği nüfus ve gerekse yarattığı katma değer itibariyle zeytinciliğimiz, ilimiz tarımının en önemli faaliyetlerinden biridir. Çok sayıdaki çiftçimiz için zeytincilik, geçim kaynağıdır. Ekonomik ve sosyal açıdan değeri yüksek, insan sağlığında, beslenmesinde, sağlıklı toplumlar yetişmesinde önemli yere sahip zeytin ve zeytinyağının, üretimini ve kalitesini arttırmak, marka yaratmak üzere Milas’ta son yıllarda; ilgili kamu-kurum ve kuruluşları, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, çiftçilerimiz ve özel sektör birlikte, zeytinciliğin geliştirilmesi ve zeytin alanlarının çoğaltılması, zeytinyağı tesislerinin modernleştirilmesi ve kapasitelerinin arttırılması hususunda değerli çalışmalar yapılmaktadır. Coğrafi işarete sahip olması, bu çalışmaların bir sonucudur. İlimizde zeytinciliğin geliştirilmesi, zeytinyağımızın tanıtılması ve marka olma sürecinde gerçekleştirilen çalışmalar için bütün tarafları kutluyor, hasadımız bereketli ve bol kazançlı olsun diyor, hepinize saygılar, sevgiler sunuyorum.”Yapılan konuşmaların ardından şenlik kurdelesi protokol ve şenlik komitesi tarafından kesildi ve ardından Atapark’ta kurulan standlar gezildi.İlçemize bağlı Menteş Mahallesi’ndeki bir zeytin bahçesinde, zeytin hasadı ve ardından Zavendik adlı zeytinyağı işletmesinde temsili zeytin sıkım işlemi ile devam eden şenliğin ilk günü, Dr. Ender Saraç’ın Amfi Tiyatro’daki söyleşisi ve ardından çiftçi kadınların defilesi ile sürdü. İlk gün, MİTSO Lokali’nde yerel ve ulusal basın kuruluşlarının temsilcilerine verilen akşam yemeği ve ardından Grup Pusula’nın konseriyle son buldu.





