“Bu yasa taslağı geri çekilsin!”

ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -

“Bu yasa taslağı geri çekilsin!”

Milas Ziraat Odası Olağan Meclis Toplantısında tüm meclis üyelerinin görüşleri alınarak değerlendirilen yeni zeytin yasa tasarısına ilişkin ortak bir tavır konuldu. MİZO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atıcı, Meclis Başkanı Halis Şahin ve 153 No’lu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, yaptıkları açıklamalarda, “Yasa taslağının meclisten geçmesi durumunda zeytinciliğin sonu gelir” diyerek, tasarının geri çekilmesini talep ettiler.

Toplantı sonrasında yayınlanan ‘ortak açıklama’da ise kaygı ve tepkiler dile getirilerek, “İktidar ve muhalefet milletvekillerimizin, TBMM’nden bu yasanın bu şekliyle geçmesine izin vermeyeceklerine inanıyoruz” denildi.

 

“Milaslı çiftçiyi derinden

yaralar ve bölge

ekonomisine ciddi

zararlar verir”

MİZO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atıcı, Konuyla ilgili açıklamasında “Zaten 1950’den bu yana zeytin ağaçlarının korunmasına ilişkin birçok yasa değişikliği yapıldı. Kanunla birlikte genelge ve yönetmelikler yayınlandı. Bütün bunlara rağmen bugüne kadar zeytin alanlarını koruyamadık. Şimdi bu yasa değişikliği kabul edilirse, bundan sonra hiçbir önlem alma şansımız kalmayacak” dedi.

‘Tanrıların kutsal ağacı’ olarak adlandırılan ve Ege Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerleşim alanında, önemli bir geçim kaynağı olarak görülen zeytinciliğin, TBMM alt komisyonunda kabul edilerek meclis gündemine alınmasının, Milaslı çiftçiyi derinden yaralayacağına ve bölge ekonomisine ciddi zararlar vereceğine dikkat çeken Atıcı; “Meclis olarak hazırladığımız bildiriyi muhataplara ileteceğiz. Acilen bu yasa taslağının geri çekilmesini talep ediyoruz. Bununla birlikte yapılan değişiklikte bazı maddeler var ki asıl bizi endişelendirenler de bu maddelerdir. Örneğin, Vali başkanlığında oluşturulacak kuruldaki üyelerin 9’u, Valinin emrinde ve denetiminde olan bürokratlardır. Oysa bu kurulda mutlaka Tarım Bakanlığı’nın, Ziraat Odaları’nın ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın da temsilcileri olmalıdır. Orada, yapılacak yatırımın kamu yararına olup olmadığı şeffaf bir şekilde değerlendirilmelidir. Öteki türlü, yok edilecek zeytin alanlarının kime, ne şekilde tahsis edildiği bilinmeyeceğinden toplum vicdanında derin yaralar açacaktır. Aynı şekilde, meralarla ilgili yapılacak değişiklikler konusunda da endişe taşıyoruz” diyerek, hükümetin bu yasa taslağını bir kez daha gözden geçirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Kamil Gül: “Zeytin

çiftçisi adına endişeliyiz”

153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül ise şunları söyledi:

“Bütün mesele, milli gelir olarak adlandırdığımız zeytinciliğin korunmasıdır. Bu konuda Milas Ziraat Odası Meclisinin alacağı her kararın arkasında duracağız. Muhataplara iletilmek üzere hazırlanan bildirinin altına biz de imzamızı atacağız. Sayın Başbakanımızın ‘Zeytin üreticilerini mağdur etmeyeceğiz. Bugüne kadar en fazla desteği biz verdik. Dolayısıyla kendimizle çelişmeyiz’ demesi bizleri biraz olsun rahatlasa da, yine de zeytin çiftçisi adına endişeliyiz. Umarım, Meclis genel kurulunda bu konu enine boyuna ele alınır, bizlerde endişe yaratan maddeler ya geri çekilir ya da düzeltilir.”

 

Halis Şahin: “İnşallah bu

yasa taslağı geri çekilir”

MİZO Meclis Başkanı Halis Şahin ise, “Kıyıkışlacık her ne kadar mahalle olarak bilinse de aslında küçük bir şehirdir. Zeytinciliğin yanı sıra turizm de aldı başını gidiyor. Zeytinlik alanlarımızın bir kısmı, bildiğiniz gibi 2/B kapsamında. Umarım bu 2/B alanlarını kurtarabiliriz. 1954 yılında aldığımız tapular şimdi hiçbir işe yaramıyor. İnşallah bu yasa taslağı geri çekilir de yaklaşık 24 bin dönümlük zeytinlik alanını kurtarırız” dedi.

 

İsmail Atıcı: “Sessiz kalmayacağız”

“Yasa taslağı mecliste kabul edilirse ne yapacaksınız?” şeklinde yöneltilen bir soruyu ise MİZO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atıcı; “Ziraat Odaları genel merkezi tarafından bizlere iletilen talimatlar, bölgesel konularda bizlerin yetkili olduğudur. Eğer konu 81 ili kapsamıyorsa, sadece belli bir bölgeyi ilgilendiriyorsa o ilin veya ilçenin ziraat odası meclisinin karar almasını istiyor. Dolayısıyla biz de meclis olarak aldığımız kararı genel merkeze ve tüm muhataplara ileteceğiz. İlk olarak bunu yapacağız. Eğer taleplerimiz dikkate alınırsa ve bizlerin istekleri yerine getirilirse zaten bir problem kalmaz. Bizim ısrarla üzerinde durduğumuz konu, zeytin alanlarının 2’nci konutlara açılmaması, birilerinin rant elde etmesine izin verilmemesi, bir de Sayın Valimizin başkanlığında oluşacak kurulda sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de yer alması. Tüm çabamıza rağmen taleplerimiz dikkate alınmazsa biz de sessiz kalmayacağız” sözleriyle yanıtladı.

Toplantının sonunda, söz alan meclis üyeleri de konuya ilişkin görüşlerini dile getirip yasa taslağının acilen geri çekilmesi gerektiğine vurgu yaptılar.

 

Ortak Açıklama

Toplantının ardından, 153 Nolu Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, Milas Ziraat Odası Meclis Başkanı Halis Şahin ve Milas Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atıcı’nın imzalarıyla yapılan ortak açıklama ise şöyle …

 

“Zeytinliklerin idam fermanı olabilecek bazı maddeler çiftçilerimizi endişelendirmiştir”

İlçemiz Milas’ın ana geçim kaynaklarından birinin zeytincilik olması ve ilçemiz için büyük bir değer taşıması nedeniyle şu günlerde TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilim ve Teknoloji Komisyonunda “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi” adı altında Kanun Tasarısı Alt Komisyondan geçerek TBMM gündemine getirilecektir. Alt komisyon çalışmalarında Zeytinliklerin idam fermanı olabilecek bazı maddeler çiftçilerimizi endişelendirmiştir.

Bu nedenle 06.06.2017 Salı günü Milas Ziraat Odası Toplantı Salonunda Mahalle Temsilcileri ve TARİŞ Zeytinyağı Kooperatif Başkanı ve yerel medyanın katılımı ile geniş kapsamlı bir toplantı düzenlenmiştir.

Önemli zeytincilik merkezlerinin ve toplantıya katılan tüm temsilcilerin ortak kararı ve görüşü belirlenmiştir.

Zeytin üreticisi Çiftçilerimizin yıllardır bin bir emekle ve hükümetlerimizin destekleriyle oluşturulan Geleneksel Zeytin alanlarımız ranta, yapılaşmaya, yağmalanmaya ve taş ocaklarına “kamu yararı” adı altında tahsis edilmemeli, ‘kamu yararı’ söz konusu olduğunda ise ülkemizin sanayi gelişimi ve diğer ulusal yatırımları zeytinlik sahaları dışında mümkün olan en az zayiatla tesis edilmelidir. Mutlak zorunluluk varsa da zeytinlik alan ve kamu yararı dengesinin korunarak Valiliklerde oluşturulacak “Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulları”nda Sivil Toplum Örgütlerinin Temsilcileri ve Çevre Örgütleri mutlaka yer almalıdır.

1998 yılında çıkarılan meraların kamunun ve çiftçilerimizin ortak malı olarak ıslah edilmesi ve çiftçimizin kaba yem üretimine bir an önce tahsis edilmesini talep ediyoruz.

Kamu yararı olmayan ticari ve ranta dönük çevresel değerleri yok eden yatırımların zeytinliklerimizi ve meraları tahrip etmesine izin verilmemelidir.

Zaten şu anki zeytincilik yasalarının zeytinlikleri koruyamadığı bir durumda bu yeni yasanın daha da suistimale açık hale getirilmesi hepimiz için büyük bir risktir.

İktidar ve muhalefet milletvekillerimizin; Türkiye’nin zeytinyağının % 10’nunu üreten 9 milyon zeytin ağacına sahip Milaslı çiftçilerin ve üreticilerin tepkilerini dikkate alarak, TBMM’nden bu yasanın bu şekliyle geçmesine izin vermeyeceklerine inanıyoruz.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık