Büyükşehir Meclisi’nde komisyonlar Cumhur İttifaki’na geçti..

Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Perşembe günkü toplantısında, daha once 7’şer üyeden oluşan Çalışma Komisyonları’nın seçiminde, ilginç bir olay yaşandı ve komisyon üyeliklerinde çoğunluk, Cuhur İttifakı bileşenlerine geçti. İlginç olan, Millet İttifakı içinde yer alan İYİ Partili 3 meclis üyesinin, komisyon seçimlerinde CHP ile birlikte değil, Millet İttifakı ile birlikte oy kullanmasıydı.

Büyükşehir Meclisi’nde komisyonlar Cumhur İttifaki’na geçti..

Olayın ayrıntıları ise şöyle: Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP’nin başkan dahil 35 üyesi vardı. AKP+MHP’nin 25, MHP’nin 5, İYİ Parti’nin ise 3 üyesi. CHP’li meclis üyesi Fikret Uzunhasan’ın vefatı sonrasında, seçim yasasına göre, Fikret Uzunhasan’dan boşalan meclis üyeliğine AKP’li bir üye geldi. Böyle olunca CHP’nin meclis üyesi 34’e düşmtü, AKP’nin üye sayısı 26’ya yükseldi.

Perşembe günkü Meclis toplantısına girmeden once, CHP ve AKP grup başkanları, meclisteki komisyon üye sayılarının 9’a çıkartılması konusunda fikir birliği oluştuğu öğrenildi. Ancak Meclis toplanınca, CHP’nin Fethiyeli meclis üyesi Mürüvvet Başkeş, eşi bypass ameliyatı olduğu için meclis toplantısında bulunamamış. Bunun üzerine AKP’li grubu, komisyonların 7 kişide kalması yönünde görüş bildirmişler. İYİ Partili meclis üyeleri, CHP’den, 9 kişiye çıkacak komisyonlarda kendilerinden de birer üyenin bulunmasını istemişler. Ancak büyükşehir yasasının buna izin vermediği cevabını almışlar. Bunun üzerine, İYİ Partili üyeler, oylamada, CHP ile birlikte değil, millet ittifakı’nın yönünde oy kullanmışlar.

Perşembe günkü Meclis toplantısında CHP’li bir üye eşinin ameliyatı nedeniyle katılamayınca, CHP 33 oyda kaldı, AKP+MHP+İYİ Parti 34 oy aldı. Böyle olunca, 7 kişilik mecliste çoğunluk AKP+MHP’den oluşan millet ittifakına geçmiş oldu.

MİLLET İTTİFAKI DAĞILDI MI?

Perşembe günkü Büyükşehir Meclisi öncesinde, Pazartesi günkü Milas Belediye Meclisi’nde de benzer bir olay meydana gelmişti. İmar Komisyonu’ndaki Sağlık Müdürlüğü’nün istediği bir tahsis konusunda, tahsisi Kabul etmeyen CHP’li 2 üye azınlıkta kalmış, İYİ Partili meclis üyesi Gürsel İnce, AKP ve MHP’lilerle aynı yönde oy kullanınca, karar tahsis edilmesi yönünde çıkmıştı. Peşpeşe bu iki olay sürecinde, Bahçeli’nin İYİ Parti lideri Meral Akşener’e yaptığı “eve dön” çağrısı da olunca, herkes, “ne oluyor, yereldeki millet ittifakı bozuluyor mu?” diye sormaya başladı.

Dün, siyasi kulislerde konuşulan basilica konu buydu. Biz, haberi hazırlarken, hem Milas, hem de Büyükşehir Meclisi’ndeki İYİ Parti’li üye Gürsel İnce’ye konuyu sorduk. Her iki olayda da cumhur ittifakıyla birlikte oy kullanmıştı. Gürsel İnce, kesinlikle millet ittifakı’nın bozulması gibi bir durum söz konusu olmadığını, üst üste gelse de, meclislerdeki çalışmalarda, gündeme gelen konularla ilgili  partilerinin tavrıyla ilgili bir konu olduğunu, millet ittifakının bozulması gibi bir şey söz konusu olmadığını belirtti. Büyükşehirdeki meclis toplantısı öncesinde İl Başkanlarıyla birlikte yaptıkları grup toplantısında, komisyonların 9’a çıkması önerisiyle ilgili olarak, “İYİ Parti’den de birer üyenin alınması talebimiz, mevzuat öne sürülerek Osman Gürün tarafından olumlu karşılanmayınca, parti olarak bu şekilde oy kullanılması kararı aldık ve öyle oy kullandık” dedi.

Bu görüşmeden kısa bir sure sonra da İYİ Parti Muğla İl Başkanı İncilay Gezgin Şekerdağ, konuya ilişkin bir açıklama yaparak, “Biz Cumhur İttifakına destek vermedik. Biz kendimiz için mücadele verdik. Normalde komisyonlarda 7 üye var. Daha önce komisyonlar kurulurken Ak Parti 9’a çıkartalım diye teklif vermiş, CHP hayır demiş. 7 olarak başlamış, 7 olarak devam ediyordu. Ama Fikret Uzunhasan vefat edince 7 kişilik komisyona Ak Parti’den bir üyenin gelmesi gerekiyormuş. Osman Başkan da bu sayıyı Ak Parti girmesin diye 9’a çıkartmak istedi. Biz de ‘9’a çıkartmak istiyorsanız bize de üye hakkı verin’ dedik. Çünkü ilçelerde her partinin temsilcisi olsun diye yıllardır yapılıyormuş bu. Osman Başkan ‘yasal prosedür uygun değil’ dedi fakat, o zaman Milas’ın da uygun olamaz. Kimse şikayet etmesin. Ak Parti her partiden üye olsun diye 9’a çıkması için teklifte bulunmuş. Onu kabul etmemişler.

Bizim üye isteğimiz sonunda ‘size veremeyiz’ dediler. Bize veremiyorlarsa 9’a çıkarmanıza gerek yok o zaman. Biz orada hiçbir partiye destek amaçlı o oyu kullanmadık. Bize üye verilmediği için bu oyu kullandık” dedi.

Muğla’da Millet İttifakı’nın zarar göreceğini düşünüyor musunuz? sorusuna İncilay Gezgin Şekerdağ, “Hayır. Biz Millet İttifakı’nın içindeyiz. Bizim kuruluş amacımız zaten tek adam rejimine karşı çıkmak. Parlamenter sisteme geri dönmek. Bizim Millet İttifakı’nın içinden ayrılacağımız söz konusu olamaz. Fakat şimdiye kadar CHP Millet İttifakı’na hiçbir şey vermedi. İzmir’de CHP’nin İyi Parti’ye ihtiyacı yoktu. Ankara ve İstanbul bizler sayesinde alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bizim iki arkadaşımızı seçimde ihtiyaçları olmamasına rağmen belediyeye daire başkanı olarak atadı. İlişkileri de çok iyi. Çalışmak için işe alınan bir sürü personel var. Fakat Muğla’da seçim kazanıldı. CHP Muğla’da İyi Parti’yi unuttu. Hiçbir desteklerini görmedik. Ama biz halen ittifakın içindeyiz” diye cevap verdi.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık