“Çanakkale geçilmez!”

“Çanakkale geçilmez!”

ÖNDER Haber -

Çanakkale Zaferi’nin 101. Yıldönümü anısına, Özel Milas Bilim Temel Lisesi tarafından etkinlik düzenlendi.

Özel Milas Bilim Temel Lisesi tarafından 15 Mart Salı akşamı Milas Belediye Toplantı ve Düğün Salonu’nda Çanakkale Zaferi’nin 101. Yıldönümü anısına etkinlik düzenlendi.

Saat 20’de, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan etkinlikte daha sonra bir konuşma yapan Özel Milas Bilim Temel Lisesi Eğitim Danışmanı Rıfat Uzman;

“Çanakkale, esaretle yaşamak yerine onurla ölmeyi tercih edenlerin savaşıdır. Çanakkale, dualarla atılan her adımda inancın ispatı, bağımsızlık sevdasının yaşanmış gerçekliğidir. Çanakkale, genç, yaşlı; kadın, erkek el ele kenetlenen bir milletin var oluş mücadelesinin kıvılcımı olmuştur. Bu anlayışla Çanakkale’de canını vermiş, kanını akıtmış her kahraman Türk askeri bütün dünyanın önünde saygıyla eğildiği takdire şayan bir mertebeye ulaşmış, şahadet şerbetini gözünü kırpmadan içmeye ant içmiştir. Mehmet Akif, Çanakkale Şehitleri için yazdığı şiirinde ‘Bedr’in Aslanları ancak bu kadar şanlı idi’ diyerek onların ortaya koyduğu mücadelenin ruhunu da özetlemiştir.

Çanakkale’de kahraman askerlerimizin şehitlik arzusunu, büyük önder Mustafa Kemal’den dinleyelim:

‘Biz kişilerin kahramanlık sahneleriyle ilgilenmiyoruz. Yalnız size Bomba Sırtı olayını anlatmadan geçemeyeceğim. Karşılıklı siperler arasında mesafemiz sekiz metre, yani ölüm kesin… Birinci siperdekiler hiçbiri kurtulamamacasına hepsi düşüyor, ikincidekiler onların yerine geliyor; fakat ne kadar imrenilecek bir soğukkanlılık ve tevekkülle biliyor musunuz? Öleni görüyor, üç dakika sonra öleceğini biliyor, en ufak bir duraksama bile göstermiyor. Sarsılmak yok! Okuma bilenler ellerinde Kuran’ı Kerim, cennete girmeye hazırlanıyorlar. Bilmeyenler Kelime-i Şahadet getirerek yürüyorlar. Bu, Türk askerlerindeki ruh kuvvetini gösteren hayrete ve tebrike değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki Çanakkale Muharebesini kazandıran bu yüksek ruhtur.

Mustafa Kemal’i tarih sahnesine çıkaran da onun bu savaşta kazandığı başarılar olmuş, 19. Tümen Komutanı olarak Kocaçimen’de Conkbayır’da, savaşmış, Anafartalar grup komutanlığına atanmış, önemli başarılar kazanmıştır. Askerlerine:

‘Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum’ diyerek bu savaştaki liderliğini ortaya koymuştur.

Düşmeyen sancak 57. Alay’ı, sessiz gecenin kahramanı Nusret Mayın Gemisi’ni, gizli darbenin başrol oyuncusu Mesudiye Zırhlısı’nı, Conkbayırı’ndaki şanlı direnişi, insanlığın savaşı yendiği Gelibolu’yu, efsaneleşen gerçek Koca Seyit’i, cesur yürek Yahya Çavuş’u kim tarih sahnesinden silebilir ki!

Evet, Çanakkale Savaşını unutmamalı, unutturmamalıyız.’Geçmişini unutanlar, o geçmişi yeniden yaşamak zorunda kalırlar.’ Öyleyse geçmişimizden ders alarak bugün de ‘ÇANAKKALE GEÇİLMEZ’ diye haykırıyor, Aziz şehitlerimizin hepsine buradan dualar gönderiyoruz. Ruhları şad, mekânları cennet olsun” dedi.

Daha sonra, Gülnur İnce adlı öğrenci, “18 Mart Çanakkale Zaferi’’ başlıklı konuşmasını yaparken, Coğrafya Öğretmeni Ali Osman Aksoy ise “Avustralya’ya Savaş Açan Türkler” adlı hikayeyi anlattı.

Yapılan konuşmaların ardından etkinlik, okul öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Çanakkale Oratoryosu’nun sunumuyla sona erdi.

Kültür - Edebiyat Kulübü tarafından hazırlanan program sırasında etkinliğe katılan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Milas Şubesi üyesi Gazilere çiçekler verildi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık