Çevre dernekleri belediye önünde eylem yaptı

Boğaziçi’nde yapımı planlanan 16 bin kişilik yaşam alanı projesinin bir kısmına Milas Belediyesi’nin inşaat ruhsatı vermesi nedeniyle bir araya gelen MUÇEP ve Muğla TMMOB üyeleri, Milas Belediyesi ana hizmet binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Çevre dernekleri belediye önünde eylem yaptı

Geçtiğimiz hafta KAP’a bildirimde bulunan Net Holding, 25 bin 708,70 metrekarelik alanın inşaat ruhsatının alındığını duyurdu. Ruhsatın verilmesine tepki gösteren ve projenin ölüm fermanı olduğunu dile getiren Muğla Çevre Platformu ile Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği Muğla ve Bodrum İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, Milas Belediyesi önünde eylem gerçekleştirdi. 

Eylemde polis ve zabıta ekipleri güvenlik önlemi alırken, çevreciler çeşitli sloganlar attı. 

Eylemde ilk açıklamayı, TMMOB Muğla İKK Sekreteri Görkem Acar yaptı. Acar, 01.07.2021 tarihinde TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu olarak bakanlığa dava açtıklarını, mahkeme ve keşif sonucunda sunulan raporun çevreciler lehine olduğunu, projeyle bölgenin geri dönülemez şekilde zarar göreceğini ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Ekim ayında davaya müdahil olduğunu söyledi.

“RAPOR İÇERİKLERİ YANLIŞ YANSITILDI”

ÇED raporunda nüfus projeksiyonunun yanlış yansıtıldığını ve buna bağlı olarak gerek Bodrum-Milas karayoluna getireceği trafik yükü, gerekse kullanım suyu ihtiyacı ve atıksu miktarının yanlış ve yanıltıcı bir şekilde hesaplandığının altını çizen Acar, “Özellikle planlanan golf sahalarının sulanmasında kullanılması düşünülen ters Osmos sistemi ile; deniz suyunun iç kesimlere ulaşmasını engelleyen bir bariyer olan sulak alanın zarar görmesi durumunda; deniz suyu kilometrelerce ilerleyerek içme, kullanma ve sulama kaynakları bozulacaktır. Projenin faaliyete geçmesi ve inşaat süreçleri ile birlikte orman florası zarar görecek; makiler ve zeytin ağaçları kesilecektir.  Bunun sonucunda ekolojik denge bozulacak, bazı türler tamamen veya kısmen yok olacaktır. Orman florasına verilecek zarar nedeniyle eğimin fazla olduğu yerlerde yağışlar sonucu erozyon, su baskını ve toprak kaybı yaşanacak; yapılan baraj ve yapay göletler yeraltı suyu, içme suyu ve tarım alanlarında kullanılan suyu azaltacaktır. Nitekim bilirkişi keşfinde görüldüğü üzere yatırımcı firma pervasızca izinsiz, ruhsatsız kaçak baraj ve yapay göletleri yaparak, akarsuların önünü keserek, ekosistem tahribatını halihazırda çoktan başlatmıştır.” diye konuştu.
“TURİZM KENTİ OLMA ÖZELLİĞİ ORTADAN KALKTI”

Acar sözlerine şu ifadelerle devam etti: “25.03.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milas-Bodrum Tuzla Gölü Güneyi Turizm Merkezinin isminin ve sınırlarının Muğla-Milas-Bodrum Tuzla Gölü Turizm Merkezi olarak değiştirilmesine Milas Belediyesi tarafından 2012/4120 Esas No ile açılan dava; dava konusu Turizm Merkezinin tam merkezinde Uluslararası sözleşmelerle korunmuş Tuzla Sulak Alanının bulunduğu, dava konusu kararın planlama ve şehircilik ilkelerine, uluslararası sözleşmelere aykırı bulunduğu gerekçeleri ile Danıştay 14.Daire tarafından 15. 10.2015 tarihinde iptal edilmiştir.  Söz konusu bölgenin Turizm Merkezi özelliği, buna bağlı olarak da Turizm Kenti olma  özelliği ortadan kalkmıştır.”

2 DAVA BEKLİYOR…

“Dava konusu kararın Nihai ÇED raporunda, Milas Belediyesi tarafından açılan bu davadan ve dava sonucundan hiç söz edilmemekte, proje alanının Turizm Merkezi olmadığı tamamen göz ardı edilerek;  proje alanının hem Turizm Teşvik Kanunundan hem de Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’ten gelen Turizm merkezi olma özellikleri kullanılarak haksız bir avantaj elde edilerek kamuoyu yanıltılmak istenmektedir. ÇED olumlu kararı üzerine henüz sonuçlanmayan 2 dava olmasına rağmen, projedeki bir parsel için ilk yapı ruhsatlarını vermiş olmasını ise hayretle karşıladığımızı belirtmek isteriz.”

“BELEDİYE YAPTIĞI YANLIŞTAN DÖNSÜN”

“Bizler TMMOB mensubu olarak, teknik bilgi ile hareket eden; fenden ve bilimden uzak; kişisel çıkar ve rant için kentimizde gerçekleştirilecek ve kentimize zarar verecek tüm proje ve faaliyetlerin karşısında olduğumuzun altını çizerken; bu kentin sadece sakinleri değil, aynı zamanda sahipleri olarak; Tuzla Sulak Alanında gerçekleştirilmesi planlanan; basına yansıdığı şekliyle “Net Holding-Ağaoğlu Projesi”nin de rant ve çıkarlar doğrultusunda kentimize zarar verecek bir proje olduğunu; bu projenin gerçekleşmemesi için tüm teknik bilgimiz ve yasal haklarımızı kullanacağımızı bildirir; Milas Belediyesini bir an önce verdiği yapı ruhsatlarını iptal ederek, yaptığı yanlıştan geri dönmeye davet ederiz.Bu özel doğa alanını gelecek kuşaklara koruyarak taşımak hepimizin görevidir.” 

TUNCER: “EYLEMİ BELEDİYE ÖNÜNDE YAPTIĞIMIZ İÇİN ÜZGÜNÜZ”

MUÇEP Milas adına bir açıklama yapan Neşe Tuncer ise, Bargilya Tuzla Sulak Alanı hakkında yapılan bir açıklamayı kuşların, tuzcul çayırların, lagünün yanı başında değil de Milas Belediyesi önünde yapmak zorunda kaldıkları için üzgün olduklarını söyledi.

Tuncer, “Şunu soralım: Siz hiç Milas Belediyesi’nden bu sulak alanın korunması, tanıtılması, yaşatılması hakkında, tamamen kendi çabaları ve girişimleri olan bir etkinlik, proje, plan duydunuz mu? Bargilya ve Kindye antik kentleriyle beraber tarihi 3500 yıl geriye giden bu alanın uluslararası tanıtımı, dolayısıyla bölge halkına ekonomik destek açısından bir çalışmaları var mı? Bu alanın tüm değerleri ile ölüm fermanı olan, Net Holding-Ağaoğlu ortaklığında yapılmak istenen devasa “turizm kenti” projesine nasıl yaklaştıklarını, nasıl yeşil ışık yaktıklarını hepimiz duyduk değil mi? Projenin ÇED olumlu kararına karşı açılmış iki dava varken, 11 bilirkişi “ÇED olumlu kararı uygun değildir.” diye rapor vermişken, şimdi projeye nasıl ruhsat vermek zorunda kaldıklarını anlatacaklar.” ifadelerini kullandı.

Neşe Tuncer, sözlerini, “Bizlere, ruhsat vermek zorunda kaldıklarını anlatma çabasına girdikleri kadar, “onlara” korumak zorunda olduklarını ifade edebilselerdi. Bununla da kalmıyor Sayın Muhammet Tokat, Milas'taki turizm potansiyelinin hayata geçirilmesi noktasında bu yıkım projesine karşı durulmaması gerektiğini söylüyor.  Sözün bittiği yer.” diyerek sonlandırdı..

 

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık