‘Çevre dostu tesis’ açıldı …

ÖNDER Haber / Adem KANKAYNAR -

‘Çevre dostu tesis’ açıldı …

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçemizde yapımı tamamlanan ve yöremizin 25 yıllık ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi, 27 Temmuz Cuma günü saat 18’de düzenlenen törenle açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, törende yaptığı konuşmada Milas başta olmak üzere ilimiz genelindeki yatırımlara değindi.

 

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, 23. Dönem Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, CHP Milas İlçe Başkanı Hüseyin Çöllüoğlu, Muğla Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri Av. Şakir Özdemir, M. Murat Yazar, Melih Arslangiray, Enver Tuna ve Kasım Özkan, CHP’li Milas Belediyesi Meclis Üyeleri, Muğla Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, Genel Sekreter Yardımcıları, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas Gıda Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Odası Başkanı Mustafa Sezgin, Milas Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Mehmet Çoban, çok sayıda CHP Milas İlçe, İlçe Kadın ve Gençlik kolları yönetim kurulu üyeleri ve kalabalık bir davetli topluluğun katıldığı törene, başta Milas Kaymakamı Eren Arslan olmak üzere ilçemizdeki diğer üst düzey protokol üyeleri ile bazı STK, oda ve dernek yöneticilerinin katılmadıkları gözlemlendi ...

İlçemiz protokolüne davetiye verilip verilmediğini, Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray’a sorduğumuzda, tüm ilçe protokolüne davetiyenin verildiği bilgisini iletti.

 

Açılış töreni ve konuşmalar …

Halk oyunları ekibinin sunduğu halk oyunları gösterisiyle başlayan açılış programı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl marşımızın okunmasıyla başladı.Açılış konuşmasını, yüklenici firmanın temsilcisi Tanju Demirezen yaptı. İhale ve yapım sürecini anlatan Demirezen, Milas’ın modern bir Katı Atık Depolama Tesisi’ne kavuştuğunu ve tesisin, gelecek 25-30 yıl bu alandaki ihtiyaca cevap vereceğini söyledi.

Demirezen’in ardından kürsüye gelen Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray ise tesisle ilgili teknik bilgiler verdi.

Menteşe’de de benzer bir tesisin kısa süre önce tamamlandığını belirten Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ise, Menteşe’nin ardından Milas’ın da çok önemli bir yatırama kavuştuğunu söyleyip, sırada Bodrum’un olduğunu sözlerine ekledi.

Adı anons edildiğinde katılımcılardan büyük bir alkış alan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, yaptığı konuşmada, çöpün bir sorun olduğunu ve bertaraf edilmesi gerektiğini, ancak bertaraf edilirken de modern yöntemlerle ayrıştırılarak, başta enerji olmak üzere birçok alanda yararlanılan bir şey olduğunu ve Büyükşehir Belediyesi’nin ilk döneminde Milas’a böyle bir yatırım yapmasının da gurur verici olduğunu söyledi.

Konuşmasında, ‘Muğla1, hedef1’ diyen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, 10 yıldır Muğla’da olduğunu, kısa bir süre önce rektör olarak göreve atandığını belirterek, Muğla’nın çok özel bir il olduğunu, bu nedenle tüm kurumlarla işbirliği içerisinde, doğaya ve çevreye saygılı projeler üreteceklerini söyledi.

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan ise, Milas’tan yola çıktığını, Muğla’nın ve tüm ülkenin milletvekili olduğunu belirtip, doğup-büyüdüğü, hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği Milas’ta böyle bir tesisin açılışını görmenin onurunu ve gururunu yaşadığını söyleyerek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Törende son konuşmayı yapan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ise kürsüde yaklaşık 35 dakika kaldı ve başta Milas olmak üzere Muğla genelinde yapılan yatırımları anlattı.

Başkan Gürün, bu yatırımların toplam 1 milyar 266 milyon lira olduğunu, bu rakamın 253 milyon liralık kısmının da Milas’a harcandığını söyledi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Menteşe ilçesinde yapılan tesisle birlikte Bodrum’da da katı atık depolama tesisi için yer belirlendiğini, ihale yapıldığını ve hatta yüklenici firmaya yer tesliminde bulunularak inşaat çalışmalarına başlandığını, 3’üncü derece sit alanı olan bölgenin ne olduysa bir anda 1’nci derece sit alanına dönüştüğünü belirterek, birilerinin Bodrum’a böyle bir tesis yapılmasını istemediğini öne sürdü. Bodrum Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi için yeni bir yer belirlediklerini ve imar çalışmalarına başlandığını söyleyen Başkan Gürün, yılsonuna doğru Bodrum’daki tesisin de temelini atacaklarını sözlerine ekledi.

Yapılan konuşmaların ardından, 17 milyon liraya ihale edilen ancak yapım aşamasında bazı proje değişiklikleri nedeniyle 19 milyon liraya mal olan Milas Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi, törenle hizmete açıldı.

 

Milas Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi hakkında …

İlçemiz Burgaz Mahallesi Yokuşaltı mevkisinde yer alan tesis, 8 Mayıs 2017 tarihinde ihale edildi. Sözleşmesi ise 2 Haziran 2017 tarihinde yüklenici firma ile 17.137.140 lira olarak imzalandı ve 8 Haziran 2017’de yer teslimi yapılarak yapımına başlandı.

Tesis, 2 depolama alanı (tek lot, iki kısım) olarak projelendirildi ve 331.616 m2 tahsis alanı, 60 bin m2 depolama alanı, 1.235.186 m3 toplam depolama hacmine sahip.

Tesiste en az 250 ton/gün evsel nitelikli katı atık bertarafı gerçekleştirilecek. Tesiste, mekanik ayrıştırma (ön işlem) tesisi kurularak, geri dönüşümlü malzemeler ayıklanacak, atıkların ekonomiye kazandırılması sağlanacak.

Milas Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinde depo gazından (çöp gazı) üretilecek olan elektrik enerjisi bölgede konutlarda, seracılıkta vb. alanlarda kullanılabilecek.

Tesiste biyobozunur atık azaltımına yönelik anaerobik fermantasyon tesisi de kurularak, atıkların bir kısmın geri kazanımı sağlanırken, bir kısmının kullanımıyla Milas Düzenli Depolama Tesisi Lotu’nun kullanım ömrü hacim azalması ile arttırılacak.

Ayrıca tesis bünyesinde Kompost Tesisi kurularak biyobozunur mutfak atıkları kompost tesisinde gübre haline getirilerek değerlendirilecek, böylelikle atık miktarının en aza indirilmesi sağlanacak.Tarımda gübre olarak kullanılan kompost, ücretsiz olarak çiftçiye verilecek, oluşan gübre ile sera kurulumu yapılarak sebze yetiştiriciliği yapılacak.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık