CHP Muğla İl Başkanı ve 13 İlçe Başkanı’ndan ortak açıklama:

"ÜLKEMİZ HİÇ BU KADAR ÇARESİZ VE PLANSIZ BIRAKILMAMIŞTIR, SORUMLULUK İKTİDARINDIR”

CHP Muğla İl Başkanı ve 13 İlçe Başkanı’ndan ortak açıklama:
  • 20 August 2021, Friday 11:01

CHP’li 13 ilçe Başkanı, CHP Muğla İl Başkanı’yla Muğla’da yaptıkları ortak toplantı sonunda yayınladıkları bildiri ile, yaşadığımız yangın felaketleri sonrasında, “ülkemiz hiç bu kadar çaresiz ve plansız bırakılmamıştır, sorumluluk iktidarındar” dediler. İl Başkanı Adem Zeybekoğlu ve 13 ilçe başkanının imzasıyla yayınlanan ortak açıklama şöyle:

“Ülkemiz bu yaz yaşadığı büyük orman yangınlarına karşı mücadelede, tarihinde hiç olmadığı kadar çaresiz ve plansız kalmıştır. İktidarın yangınlara söndürmeye yönelik tutarlı, işleyebilir bir politikasının olmamasının bedelini insanlarımız ve diğer canlılar acı bir biçimde ödemiştir.

28 Temmuz’da Antalya’nın Manavgat ilçesinde, 29 Temmuz’da Muğla’mızın 5 farklı ilçesinde aynı gün başlayan orman yangınları havadan zamanında müdahale edilmediği/edilemediği için büyüyerek geniş bir alana yayıldı. Yangınlar büyük bir orman varlığımızı yok etti.

Muğla’da 29 Temmuz’da çıkan yangınlar Muğla tarihinin bilinen en büyük yangınıydı. Yangınların kontrol altına alındığı tarih olan 12 Ağustos’a kadar 66 bin 874 hektar ormanlık alan alevlerle yok oldu.
Hemen hemen bütün Muğla’da görülen yangınlarda; Marmaris’te 13 Bin 600 hektar, Köyceğiz’de 12 Bin 373 hektar, Menteşe’de 11 Bin 369 hektar, Bodrum’da 9 Bin 325 hektar, Milas’ta 8 Bin 480 hektar, Kavaklıdere’de 7 Bin 568 hektar, Seydikemer’de 2 Bin 11 hektar, Yatağan’da 2 Bin 12 hektar zarar gördü.

İlk belirlemelere göre 62 Mahalle, 13 bin 768 hane, 38 bin 715 vatandaş tahliye edildi, 165 köy etkilendi, 34 köy doğrudan etkilendi.

Muğla Büyükşehir Belediye’miz orman yangınlarına 1 yangın söndürme helikopteri, 1.968 Personel, 443 araç ile müdahale etti. Orman yangınlarına 18 Büyükşehir Belediyesi, 80 il, ilçe ve belde belediyesinden personel ve araç desteği verildi. Muğlamızın 13 ilçe belediyesi, diğer Büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyelerinden yangınlarda 637 personel,  292 araç görev aldı.

Muğla’mızdaki yangınlarda hayatının baharında evladımız Şahin Akdemir’i, Manavgat yangınında da Erdal Tokla ve Yaşar Cinbaş’ı şehit verdik. Kendilerine Allah’tan rahmet, ailelerine sabır diliyoruz.
Siyasi iktidar temsilcileri, yangın sürecinde işleyebilir bir müdahale planı oluşturmak, yurttaşlarımızın ve diğer canlıların göreceği zararı en aza indirmek, zarar gören yurttaşların yaralarını acilen sarmak gibi görevlerinin hiçbirini layıkıyla yerine getirmemiştir. Aksine “envanterde uçak bulunmadığı”, uçakların var olduğu ama masrafının çok olduğu”, “yangınların orman alanlarından başlamadığı dolayısıyla sorumluluğun belediyelerde olduğu” gibi boş laflarla toplum oyalanmaya çalışılmıştır.  

Tarım ve Orman Bakanlığı koltuğunda oturan Sayın Pakdemirli’nin orman yangınlarına dair hazırlık anlamında üzerine düşeni yapmadığı, ormanlarımıza yönelik politika oluşturmak konusunda hiçbir tecrübesinin olmadığı ayan beyan ortaya çıkmıştır. Üstüne bir de AKP’li Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın, yangının Marmaris Okluk Koyu’ndaki yazlık saraya sıçramamasının rahatlığıyla, diğer bölgeleri yangınlarla boğuşan Marmaris’e gelerek vatandaşlara çay fırlatması, iktidarın özelinde afet yönetimini ne kadar ciddiye aldığını tüm Türkiye’ye göstermiş oldu. Türkiye’nin 18 Büyükşehir, 80 il, ilçe, belde belediyesi Muğla için seferber olmuş, Azerbaycan’dan bile askerler yangınla mücadele ederken AKP Genel Başkanı prompterdan hazır cevapları okumaya çalışmakla meşguldü. Afetlere etkin müdahale için etkin koordinasyonun önemi açıktır.

Ancak Muğla’da yapılan koordinasyon toplantılarına belediye başkanlarımız çağrılmamış, AKP kendi kendine toplantılar düzenlemiştir. Bu, afet anında bile ülkenin geleceğini gündelik siyasete kurban etmenin en sorumsuz örneklerinden biridir.

Bu yangınlar süreci,  orman varlığı bakımından zengin olan illerimizde çıkan orman yangınlarına etkin müdahale için havadan söndürme filosunun hazır bulunması gerektiğini göstermiştir. Yangın söndürme uçağı ve helikopteri ile müdahaleler yapıldığı zaman yangınların yayılmadan, kısa sürede kontrol altına alındığı bizzat Muğla’da görülmüştür.

Ülkemizin iktidarın emrinde makam uçaklarından oluşan filolara değil; afetlere müdahale edecek  yaşamsal uçak filolarına ihtiyacı vardır. Türk Hava Kurumu gibi tarihsel birikimi ve tecrübesi olan bir kurumu siyasi hırslarla çürümeye terk etmek tam da AKP iktidarına yakışan bir harekettir. Bu tarz sorumsuz politikaların bedelini bütün halkımız ve bu topraklardaki diğer canlılar ödemektedir.
Orman işçileri kadrosunu yarıya indirmek; ormancılıkla ilgili yeterli eğitimi ve tecrübesi olmayan  personeli sahaya sürmek de 20 yıldır ülkeyi yönetmekten çok, savrulmasına hizmet eden AKP’nin bir diğer beceriksizliğidir.

Yıllardır biriken tutarsız, öngörüsüz politikaların ve rant odaklı tercihlerin sonucunda iktidar ülkede yaşanan felaketlere ancak seyirci kalmaktadır. Daha da acısı halka İBAN dağıtarak, sorunları çözeceğini zannetmektedir.
Sonuç olarak iktidar, ekonomi, sağlık, dış politika ve tarımdan sonra yangınlarda da sınıfta kalmıştır. Olan güzelim yeşilimize ve yaşam alanlarımıza olmuştur.

Bir kez daha vurgulamak istiyoruz ki, yanan bütün alanların tekrar orman olması için çabalayacağız. Aksini düşünen bütün rantçılar karşılarında bizi bulacaklardır.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık