Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

CHP’li Erbay: Narenciye üreticisi sezonu kapattı 

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, geçtiğimiz hafta yaşadığımız aşırı sıcakların, narenciye üreticilerini çok kötü bir duruma soktuğunu, zararın büyük olduğunu, narenciye üreticisinin sezonu kapatmak zorunda kaldığını, bu nedenle de bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtti. 

CHP’li Erbay: Narenciye üreticisi sezonu kapattı 

Erbay, konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında “Afrika'dan gelen çöl sıcakları sonrasında  hava sıcaklığının mayıs ayı ortalamasının çok üzerine çıkarak 47 dereceye ulaştığını söyleyen CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu Üyesi Av. Burak Erbay, “Yüksek sıcaklık ve ardından gelen sert poyraz Muğla ve Akdeniz bölgesindeki narenciye üreticilerine büyük zarar vermiştir. Nar, limon, portakal ve mandalina meyvelerinin dökülmesine neden olmuştur. Şu anda yüzde 70 ile 90 arası rekolte kaybı hesaplanmaktadır. Bu bir doğal afettir. Bu nedenle bölgemiz acilen doğal afet bölgesi ilan edilmeli ve destek verilmelidir. Salgın nedeniyle zaten zor günler geçiren çiftçimiz devletimizden acilen yardım beklemektedir.” dedi. 
Narenciye üretiminin yoğun olduğu Köyceğiz, Ortaca, Dalaman ve Fethiye ilçelerinde incelemelerde bulunan CHP’li Erbay şunları söyledi:
Çiftçilerimiz büyük zarar gördü
“Çiftçilerimiz için çok zamansız bir dönemde tarihin en sıcak günlerini yaşadık. Narenciye ağaçlarının çiçek açtığı bir dönemde sıcaklıklar 47 dereceye kadar yükseldi. Muğla tarihinde görülmemiş bir durum bu. Bu yüksek sıcaklık, narenciye ağaçlarının çiçeklerini yaktı. Ardından çıkan poyraz bütün meyveleri döktü. Mahsul olumsuz etkilendi. Nar, limon, portakal ve mandalina üreticisi çiftçilerimizin bahçesindeki ağaçlarda neredeyse meyve kalmadı diyebiliriz. Meyvelerin yüzde 90’a yakını döküldü. Narenciye üretimi Muğla için en önemli gelir kaynaklarından birisidir. Ancak bu sene yüzde 90’a yakın rekolte kaybı söz konusu olacaktır. Uzun bir zamandır virüs salgını ile mücadele eden ve zor günler geçiren çiftçilerimiz şimdi de çöl sıcaklarının ve kuvvetli poyrazın verdiği zararla mücadele etmek zorunda kaldı. 
Çiftçilerimizi çok zor günler bekliyor
Çiftçimizin bütün emeği boşa gitti. Çiftçimiz ilaçlarını, gübresini almıştı, bahçelerin bakımını yapmıştı. Ancak şu an beklenmeyen bu durum nedeniyle bütün emekleri ve harcamaları boşa gitti. Girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığı, çiftçimizin ilaç, gübre ve mazot almakta bile zorlandığı şu durumda bütün maliyetler boşa gitti. Bu insanlar hayatlarını bu topraklardan kazanıyorlar. Ama şimdi bu sene yok denecek kadar az mahsul çıkacak. Bu insanlar nasıl geçinecek, borçlarını nasıl ödeyecekler, bu sorunlara acilen çözüm üretilmesi gerekiyor.
Çiftçilerimiz acil olarak destek bekliyor
Narenciye üreticisi çiftçilerimiz yıllardır emek vererek, üreterek hem yurtiçi tüketime hem de yurtdışı ihracata önemli katkı verdi. Bu ülkeye büyük miktarda döviz kazandırdılar. Şimdi çok zor durumdalar. Devletten acil olarak destek bekliyorlar. Bu insanlar şu durumda bırakın borçlarını ödemeyi, yiyecek ekmek almakta zorlanacak durumdalar. Eğer üreticiye destek verilmezse gelecek senelerde narenciye üretilemez. Dünyada narenciye üretimi ve ihracatında önemli bir ülkeyiz ama gelecek yıllarda narenciye ithal eder duruma gelebiliriz. Bu nedenle acilen destek paketi hazırlanmalı.” 
“Şimdi doğal afet bölgesi ilan edilmeyecek de ne zaman ilan edilecek” diyen Burak Erbay, “amansız bir şekilde Muğla tarihinin en sıcak günlerini yaşadık. Bu nedenle narenciye üretimi çok büyük zarar gördü.  Tarım Bakanı’na ve yetkililere buradan sesleniyoruz. Bu durum bir doğal afettir. Bölgemiz acilen afet bölgesi ilan edilmelidir. Bu durum tarım sigortası kapsamında değerlendirilmeli ve çiftçilerimiz desteklenmelidir. Çiftçilerimizin sigorta primleri devlet tarafından ödenmeli, çiftçilerimizin borçları ötelenmeli ve faizsiz kredi sağlanmalıdır. Bu konuda da gerekli çalışmalar bir an önce yapılmalıdır. Bu zor günlerde her zaman olduğu gibi emeği ile toprağı işleyen, alın teri ile sulayan çiftçilerimizin yanında olacağız. Tarım ve çiftçilerimiz ülkemizin geleceğidir. Bu nedenle acilen destek verilmelidir” dedi. 


 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık