CO MEHMET,  öldü. 

CO MEHMET,  öldü. 

(H. Avni Kunduracı))

Kimliğinde yazan Mehmet Coşkun olarak yazsaydım eğer, olasılıkla kimse tanımayacaktı. Hoş, Co Mehmet yazınca kimler tanır? Milas’ın orta yaş ve üstü kuşağı elbette anımsar. 

Bu aksi, muhalif, hoşnutsuz ve hatta yeri geldiğinde hırçın adamın Milas’a bıraktığı izi anmadan geçmek istemem. 

Bu sıfatları ona yüklemek ne kadar yanlış değilse; O’nun değerinden de dem vurmadan geçilemez. Aslında bütün bu sıfatların oluşmasını Co Mehmet’in muhalif kişiliği sağlar.  

Co Mehmet, gerçek bir muhalifti; yaşama muhalif, düzene muhalif ve hatta varoluşa muhalif. Ve bütün bunlar, pervasızca düşünmesine olanak sağlayacaktır. 

Çocukken yani bedenini rahat kullanırken, Esentepe’nin yamaçlarında oynadıkları kovboyculuk oyunlarının hatırasıdır, isminin başında yer alan ‘Co’ lakabı. 

Lise eğitimi sırasında kas erimesi sonucu sol ayağı aksamaya başladığında, kod adına dönüşür bu lakabı. 

O artık Co Mehmet’tir her yaş dilimi için. 

Co Mehmet, aksayan bedenine rağmen hep dik kaldı. Akan süreç, ayakta durmasını zorlaştırdığında da hiçbir şekilde yardım almadı, ne insanlardan ne de mekanik bastondan. 

Oturdu. Öylece oturdu ama dikti. 

Ölmeye yattı ama dikti. 

Ve Co Mehmet’e yani bu güzel yürekli adama da bu yakışırdı. 

1947 doğumludur Co Mehmet. 

 Doğumuyla birlikte kas erimesi hastalığıyla tanışır. Hastalığın izi yaş aldıkça bedeninde kendini gösterecektir. Aksayan ayak, belini doğrultamama bu göstergelerdendir. Yazması kolay olan bu eylemlerin insan vücudunda nasıl acıya dönüştüğünü, onun yakınındakiler bilirdi. 3 yıllık Eğitim Enstitüsü’nü kazanır ama o yıllarda istenilen ‘sağlık raporu’ nu aşamaz. Açıkçası ikinci bir travma olur istediği okulun kapısından dönmek. Birincisi hastalığına duyduğu isyandır. 

Zehir gibi olan zekâsını tütün sektöründe yani Tekel’de ya da tütün eksperlerinin ofislerinde kullanır. Artık Arasta esnafı için ‘ayaklı hesap makinası’ dır. 

Matematiğe olan düşkünlüğünü, genç arkadaşlarına ücretsiz ders vererek giderir. Kim bilir kaç öğrencinin üniversite, lise yaşamında önemli payı vardır? 

Altmışlı yıllarda Behice Boran, Mehmet Ali Aybar’la esen TİP rüzgârına o da kapılır. Anti Faşist Anti Emperyalist mücadelenin hep içinde yer alacaktır artık. 1971 yılında DEVGENÇ’in Milas’ta düzenlediği ‘Tütün Mitingi’nin üç kişilik tertip komitesinde yer alır. 

 68’li olarak başladığı siyasi yaşamı 78’li olarak devam eder.  Sol muhalif kimliği ise, ölene kadar baki kalacaktır. 

Okuyan, sorgulayan ve kıvrak zekâsı, çevresindekilere akıl hocalığına, danışmanlığa ya da paylaşıma olanak tanıyacaktır. Zira Co’nun dürüst kimliği ve pervasız düşünce yapısı güven verir. Ayrıca Co Mehmet  ‘ilişkiye değil çelişkiye bakar’. 

‘Rakı şişesi içinde balık’ olan yaşam şeklini 20 yıl önce bırakacak kadar inatçı, ardı arkasına yaktığı sigarayı 18 yıl önce bırakacak kadar iradeli bir adamdır Co. Edebiyatla beslenen ruhu dünyaya sevgiyle bakmasını sağlar, keyfi yerinde olduğunda ise gürültülü kahkahasını koyuverirdi. 

Velhasıl güzel bir adamdı Co Mehmet. 

Bir gün Milas’ta da solun tarihi yazılacaktır elbet. Kuşkusuz Co Mehmet, karakterli duruşuyla yerini alacaktır. 

Dedim ya, Co Mehmet öldü. 

Dünyanın başı sağolsun. 

 

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık