Denetimler sonuç verdi

ÖNDER HABER - Adem KANKAYNAR

Denetimler sonuç verdi
  • 01 October 2018, Monday 6:19

Turizm sezonun yoğun olduğu yaz aylarında, Milas - Bodrum karayolu üzerinde ve havalimanı çıkışında süren denetimler sonuç verdi. Geçtiğimiz yıllara nazaran bu sene ilçe genelinde yapılan denetimlerin, sorunun çözümüne önemli bir katkı sunduğunu belirten Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal; “Her geçen gün farklı yöntemlerle yapılmaya çalışılan ‘korsan’ taşımacılığın önüne geçmek için topyekûn mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Her yıl özellikle turizm sezonunun yoğunlaştığı dönemlerde, Milas - Bodrum Havalimanı başta olmak üzere birçok noktada bu sezon ‘korsan taşımacılık’ ile ilgili denetimler etkin bir şekilde sürdü. Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası tarafından konunun üzerinde ısrarla durulması, yapılan denetimlerin de artmasına neden olurken, yapılan denetimlerden olumlu sonuçlar alındığını belirten Oda Başkanı Nurol Paskal; “Kayıtdışı çalışanlar her defasında farklı yöntemler bularak, devleti ve şoför esnafını zarara uğratmaya devam ediyorlar” dedi.

Halk arasında ‘korsan taşımacılık’ olarak bilinen kayıt dışı taşımacılıkla mücadele amaçlı yapılan denetimlerin sonucuna ilişkin bir değerlendirme yapan Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal; “Milas Kaymakamlığı’nın oluru ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla; İlçe Turizm Müdürlüğü, Milas İlçe Emniyet Müdürlüğü, Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı, Vergi Dairesi, Zabıta, Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası ile TURSAB yetkililerinden oluşan komisyon tarafından belirli güzergâhlarda ve havalimanı giriş ve çıkışında korsan taşımacılıkla mücadele kapsamında yapılan denetimler, başta şoför esnafı olmak üzere bütün kesimleri rahatlatan sonuçlar verdi. Bu noktada Milas Kaymakamımız Sayın Eren Arslan’ın ısrarcı tutumu alınan sonuçta çok etkili olmuştur.

Öncelikli olarak bu sene neden denetimler arttırıldı, neden bu kadar gündemde tutuldu diye sormak gerekirse, özellikle birkaç yıldır İstanbul merkezli başlayan ve daha sonra ülkemizin değişik bölgelerinde görülmeye başlanan bir kayıtdışı taşımacılık oluştu. Bunun adına UBER denildi, başka isimler konuldu ama sonuçta bunlar hiçbir yasal yetkisi olmadan taşıma işi yaptılar. Bu yolla hem devletimize, hem de şoför esnafına büyük ekonomik zararlar verdiler. Bununla ilgili devlet ve yerel yöneticiler, STK’lar, şoförler odası ve bağlı olduğu federasyon, 2 yıldır bir çalışma yürütüyor. Bu süreçte korsan taşımacılık yapanlar hızlı bir şekilde büyüdüler ve geliştiler. Alınan tüm tedbirlere rağmen devam eden kayıtdışı taşımacılık, mutlaka yasal kısıtlamalarla engellenebilir görüşü ortaya çıktı ve hükümet de bu konuda adımlar atmaya başladı. Yapılan bu denetimlerle birlikte yasal kısıtlamalar da etkili oldu. Örneğin başta İstanbul olmak üzere çeşitli bölgelerde günde en az 3-4 bin araca ceza yazıldı, trafikten men edildi.

Bu sezon başlangıcında ise Bodrum, Fethiye, Marmaris, Çeşme gibi turizmin yoğun olduğu bölgelere kaymalar başladı. V.I.P taşımacılığı adı altında fakat taşıma kanununda ve yönetmeliğinde olmayan bir yöntemle taşıma yapılıyor. Bölgemizde görülmeye başlamasıyla, Kaymakamlığımızda, Valililiğimizde ve havalimanında acil toplantılar yapılarak, neler yapabiliriz, hangi önlemleri alabiliriz diye tartışıldı. İl ve ilçelerde yapılan bu ciddi toplantılar sonuç verdi. Çünkü rutin denetimlerin yanı sıra ilave denetimler sürekli yapılarak sezon boyunca devam etti.

Öte yandan Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası olarak, Kaymakamlığımız başkanlığında oluşturulan komisyonun dışında Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırma İzmir 3’üncü Bölge Müdürlüğü’nün denetim ekiplerini de talep ettik. Onların da bölgemize gelerek yaptığı denetimler gerçekten çok etkili oldu. Denetimler hala devam ediyor.

Nasıl bir sonuç verdi diye sorulacak olursa, elbette sorunu tamamen ortadan kaldırdık diyemem. Önemli bir mesafe alındı, fakat bütünüyle ortadan kalkmadı. Denetimlerin olduğu gün veya saatlerde ortadan kayboluyorlar, denetimin olmadığı zamanlarda bir anda ortaya çıkıp işlerine devam ediyorlar. Bu hususu araştırdığımızda ise, yani bunlar nerelerde konuşlanıyor diye araştırdığımızda, daha çok otellerde bir yapılanmalarının olduğunu tespit ettik. Bazı otellerin içerisinde turistik eşya satan işyeri olarak görülüyorlar ama o işin yanı sıra 5-6 tane de V.I.P. aracı satın alarak bu işi yapıyorlar.

Önümüzdeki günlerde otellerin yetkilileriyle gerekli görüşmeleri yaparak, kayıtdışı taşıma işini yapanların oralarda da barınmasına engel olacağız. Çünkü bu sorunu kökünden çözmek istiyorsak bu sadece polisiye tedbirler, kesilen para cezalarıyla çözülemez. Topyekûn mücadele ile bu sorunu ortadan kaldırabiliriz.

Daha da önemlisi, biz şoför esnafı olarak kendimizi de yenilemek zorundayız. Dış görünüşten aracımızın temizliğine, davranış biçiminden tutun da her konuda kendimizi geliştirmek zorundayız. Belki UBER denilen sistemde kullanılan teknolojiyi biz kendimiz oluşturmalıyız. Ya da ‘sarı’ renkli taksilerin yanına bizler de 5-6 tane V.I.P. aracı ilave etmeliyiz. Yani biz de çağa ayak uydurmalıyız.

Örneğin bu konuda gelecek yaz dönemi için Milas-Bodrum Havalimanı’nda bazı köklü değişiklikler yapacağız. Her şeyi devletten beklemek yerine bizler de bütün yenilikleri takip ederek, mesleğimizi en iyi şekilde icra edeceğiz” dedi.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık