Deniz Şehitleri anıldı, Kabotaj Bayramı kutlandı
ÖNDER Haber / A. Kemal KAŞKAR -

Ülkemizin, 1 Temmuz 1926 tarihinde, bağımsız bir ülke olmasının başta gelen ölçütlerinden olan ‘kabotaj hakkı’nı kazanmasının 91. yıldönümünde, Güllük’te Deniz Şehitlerini Anma ve Kabotaj Bayramını Kutlama / Deniz Şenliği etkinlikleri düzenlendi.
Milas Kaymakamlığı, Milas Belediyesi ve Güllük Liman Başkanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin destek verdiği etkinlik programında Deniz Şehitlerini anma etkinliklerinin yanısıra konserler ve yarışmalar yapıldı.
Güllük’te, 1 Temmuz Cumartesi günü saat 10’da, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Derya Çelebi’nin sunumlarıyla, Atatürk büstüne çelenk sunumu ve saygı duruşunda bulunulup İstiklal marşımızın okunması ile başlayan Deniz Şehitlerini anma etkinliğinde, Güllük Liman Başkan Vekili Mustafa Çankaya tarafından günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapıldı.
“Kurtuluş savaşının
denizlerdeki zaferinin
ilanıdır”
Konuşmasına, “Bilindiği üzere, ulusal kurtuluş savaşımızın ardından, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti, Lozan antlaşmasıyla tanınmıştır. Ulu Önder Atatürk’ün “ekonomik bağımsızlık olmadan siyasi bağımsızlık olmaz” görüşü doğrultusunda, Osmanlı İmparatorluğu’nun “Avrupa’yla ticareti geliştirmek” amacıyla Avrupalılara tanıdığı ayrıcalıkla başlayan kapitülasyon süreci, her yabancı geminin vergi ödemeden, koşulsuz ticaret yapmasına, liman ve tersanelerin yabancıların denetimine geçmesine, kıyılardaki balıkçılık ve süngerciliğin el değiştirmesine kadar varmıştır. Kapitülasyonlarla kaybettiğimiz denizlerimizdeki egemenlik haklarımızı yeniden kazandıran kabotaj yasasının 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe girmesiyle bugün denizcilik ve kabotaj bayramı’nı kutluyoruz. 91. yıldönümünü kutladığımız kabotaj kanunu ile “Türkiye limanları ve sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşımacılığı ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan böyle, Türk vatandaşları ile Türk bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağı” kanuni güvence altına alınmıştır. Bu bir anlamda kurtuluş savaşının denizlerdeki zaferinin ilanıdır. Bu kanun ile, sadece denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmemiş, aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesinde önemli bir dönüm noktası olmuştur” sözleriyle başlayan Çankaya, daha sonra özetle şunları söyledi:
“Önümüzde uzun bir
yolumuz var”
Denizlerimizdeki seyir, can, mal ve çevre emniyetinin arttırılmasına yönelik olarak; otomatik tanımlama sistemi ve bölgedeki deniz trafiğinin anlık izlenerek yönlendirilmesini sağlayacak gemi trafik hizmetleri Çanakkale ve İstanbul boğazlarından sonra İzmit, İzmir ve Mersin bölgesinde kurulmuş çok yakın bir zamanda da tam olarak faaliyete başlayacaktır.
Elbette ki denizciliğimizi muasır devletler seviyesine çıkarmak için önümüzde uzun bir yolumuz var. Denizciliğin halâ yükün ya da yolcunun bir yerden bir yere taşınması olarak algılandığını, amatör denizcilik ve deniz sporlarının daha çok gelir grubu yüksek kitlelere adreslendiği görülmektedir. Bu algının önüne geçilmesi ve amatör denizciliğin gelişmesi adına Türk sahipli yabancı bayraklı gemilerin Türk bayrağına geçmeleri için, başta vize ve vergi olmak üzere bütün engeller kaldırılmıştır. Bugün itibarı ile 3 bin 700 tekne Türk Bayrağına geçiş yapmıştır. Bu rakamın, önümüzdeki süreçte 6 binlere ulaşmasını bekliyoruz.
Denizler ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahiptir. Denizlerini iyi kullanan ülkeler diğer ülkelerin her zaman önünde olmuşlardır. Bunun farkında olan Büyük Atatürk’ün direktifleriyle çıkarılan Kabotaj Kanunu’nun önemi, günümüzde daha iyi anlaşılmaktadır.
Bu vesile ile, Çakabeyleri, Barbaros Hayrettinleri, Piri Reisleri ve daha nice denizci ve leventleri yetiştiren, tarihi zaferlerle dolu Türk denizciliğinin, Büyük Önder Atatürk’ün “Denizciliği, Türk’ün milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız” hedefine sağlam adımlarla ilerlemesinde; öncelikle biz denizcilere görev düştüğünün bilinci içerisinde, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı şevk ve azimle çalışacağımızı belirtir, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramının, ülkemize ve Türk denizciliğine hayırlı olmasını diler, saygılar sunarım.
Denize çelenk bırakıldı
Konuşmanın ardından Milas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi halk oyunları ekibi tarafından bir gösteri sunuldu. Milas Kaymakamı Eren Arslan’ın izinli olması nedeniyle katılamadığı törene katılan ve Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Garnizon Komutanlığı Temsilcisi ile Sahil Güvenlik Bot Komutanı, Belediye Başkan Yardımcıları Zeynep Mat ve Faik Karagöz, Milas Belediyesi Meclis Üyesi Abdullah Ülgen ile AKP Milas İlçe Başkanı Levent Akyer’in de aralarında bulunduğu protokol üyeleri daha sonra tekne ile Güllük Körfezi’ne açılarak ‘Deniz Şehitlerinin anısına’ denize çelenk bıraktı. Etkinlikler kapsamında ayrıca Milas İlçe Müftülüğü tarafından saat 12.30’da Güllük Camii’nde Deniz Şehitleri için mevlit okutuldu.
Güllük Deniz Şenliği
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlik programının akşam bölümü, saat 20’de düzenlenen kortej yürüyüşü ile başladı. Milas Belediyesi Güllük hizmet binası önünden bando eşliğinde başlayan yürüyüşün ardından, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Milas Belediyesi tarafından Güllük Futbol Sahasında düzenlenen konser programına geçildi. Saat 21’de Muğla Büyükşehir Belediyesi Senfonik Kent Orkestrası’nın konseriyle başlayan Bayram Şenliği konser etkinliği, Hakan Altun konseriyle sürdü.
91. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı anma/kutlama programının birinci gün akşam etkinlikleri ve ikinci gün deniz yarışları ile ilgili haberimize yarınki gazetemizde yer vereceğiz.
Kaymakam
Eren Arslan’ın
Bayram mesajı
Milas Kaymakamı Eren Arslan, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Kaymakam Arslan’ın mesajı şöyle:
Türkiye’nin, kendi karasularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiği 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu, Türk Denizciliğinin bağımsızlığı ve geleceği açısından büyük önem taşımakta ve 91 yıldan bu yana da ülkemizde 1 Temmuz tarihi “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlanmaktadır.
Kabotaj Yasası’na göre, Türkiye kıyılarında ve ülkemiz limanlarında her türlü denizcilik faaliyetleri, Türk Bayrağı asılmak suretiyle yerine getirilmektedir. Bu yasa doğrultusunda, yaklaşık 8000 kilometre uzunluğunda sahil şeridine sahip olan ve üç tarafı denizlerle çevrili, iki önemli boğaza sahip ülkemizin jeopolitik açıdan büyük önem arz eden bu konumunu denizciliğimiz açısından da en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız. Büyük Önderimiz Atatürk’ün, “Denizciliği, Türk’ün büyük milli ülküsü olarak benimsemeli ve az zamanda başarmalıyız” sözünü kendimize rehber edinerek, denizcilik sektörünün gelişmesi için üstün çaba göstermeliyiz.
Bir deniz ve sahil kenti olarak, bu çabaya Ege’nin en büyük dökme yük limanı olan Güllük Limanımız, Yat limanlarımız, İskelelerimiz, Balıkçı Barınaklarımız ile önemli bir katma değer sağlamaktayız. Ayrıca mevcut limanımızın daha da büyütülmesine yönelik tasarlanan projeler ile deniz ticaretinin daha iyi yerlere gelmesi için çalışmalar yapmaktayız.
Bu duygu ve düşüncelerle; Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, Tüm deniz şehitlerimizi bir kez daha minnet ve saygıyla anarken, denizcilik sektörünün gelişiminde emeği geçenlere ve tüm deniz severlere selam ve saygılarımı sunuyorum.





