Milas Kent Konseyi, Kadın Meclisi ve Güllük Mahalle Meclisi’nin, Milas Belediyesi’nin desteğiyle düzenledikleri “Ailede, Okulda, Toplumda Doğru İletişim” konferansı 27 Kasım Pazar günü Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonunda yapıldı.
Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli’nin konuşmacı olarak katıldığı ve salonu tümüyle dolduran etkinlik saat 14:15’te Milas Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Pembe Sarı’nın sunuş ve Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük’ün hoş geldiniz konuşmalarıyla başladı,
İletişim nedir?
Daha sonra alkışlar arasında sunumuna ‘teşekkürler’le başlayan Prof. Verimli, ardından; ‘iletişim’in tanımını yaparak şöyle sürdürdü:
“İnsanlar, kişiler arası iletişimi; toplum içinde, aile içinde, aileler arası ve diğer insanlarla iletişim şeklinde yaşıyoruz. İletişimde birbirimizin lafını dinlememek, birbirimizin lafını keserek, üst üste konuşarak ‘iletişimde parazit’ dediğimiz iletişimsizliği yaşıyoruz yaygın olarak. Bu ‘parazit’ aile içinde olduğunda aile fertleri, birbirlerine anlatmak istediklerini anlatamaz. Konuşamazsanız iletişim olmaz. Duygu, düşünce, davranış ve benzerinin aktarımı olmaz. ‘Parazit’in olmaması yetmez. Bu kez de, duygu ve düşüncelerin kelimelere doğru dökülmesi yani doğru kodlamanın (şifreleme) karşısında iletiştiğiniz kişinin de şifreyi doğru çözmesi gerekir. Yani sağlıklı bir iletişim için doğru şifreleme ve şifrenin doğru bir şekilde çözülmesi gerekir.”
“Biri konuşurken diğeri
mutlaka dinlemeli”
Sözlerini, “Biri konuşurken diğeri mutlaka dinlemeli” vurgusuyla sürdüren Prof. Verimli, boşanmayla biten başarısız evlilikler için sıkça dile getirilen ve ‘şiddetli geçimsizlik’ olarak ifade edilen nedenin doğru ifadesinin ‘şiddetli iletişimsizlik’ olduğunu belirterek; “Evlilik nedir? İki ayrı aile, iki ayrı gelenek-görenek, iki ayrı eğitim seviyesindeki iki ayrı kişinin birlikte, bir çatı altında yaşamak için birbirlerinden keyif alma sanatıdır evlilik. O ‘keyif’ de iletişime dayanıyor” dedi.
İletişim modelleri
Konuşmasını; Demokratik (yatay) ve Antidemokratik (dikey) iletişim modellerinden bahisle sürdüren ve bunlardan ilkinin, özel yaşam alanlarımızda, aile içi ilişkilerde olmazsa olmazlığına dikkat çeken; ikincisininse ‘devlet’in iç ilişkilerine özgü olarak yaşandığına değinen Prof. Verimli, “Demokratik model karmaşıktır, çokça enerji harcamamızı gerektirir. Hayatımızın bütün alanlarında uygulamamız gereken bu modeli çoğunlukla uygulamıyoruz” dedi.
Stres
Sunumunda daha sonra, ‘stres’in tanımıyla ilgili yanlışlıklara değinen Psikiyrtrist Prof. Dr. Arif Verimli, stresin doğru tanımını, “Bütün dünyada, bütün kültürlerde, herkeste; bilinen ve aynı olan yüklenme, zorlanma ve gerilmeye yol açan yaşam olaylarına stres denir” şeklinde yaptı ve strese kaynaklık eden ‘olaylar’ı da, “Annenin ölümü, deprem-sel gibi doğal afetler, ölümcül bir hastalığı olan bir yakınıyla yaşamak, hamilelikte düşük-ölü doğum yaşamak” örnekleriyle açıkladı.
Bunlar dışında kalan (Vapuru-uçağı kaçırmak, babayla tartışma gibi) gündelik sorunlar yüzünden yaşadıklarımızı da ‘normal hayat olayları’ olarak görmemiz ve göğüslememiz gerektiğine dikkat çeken Prof. Verimli, stresle başa çıkmak için şu tavsiyelerde bulundu:
“Hiçbir şey değişmiyorsa kendini değiştir. Stresi yok edemiyorsan baş etme yollarını öğren ve profesyonel yardım almaktan çekinme.”
Bağımlılık yapan
maddeler
Sunumunun son bölümünde, ‘bağımlılık yapan maddeler’le ilgili bilgilendirme ve bağımlılıklarla mücadele konusunda değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Arif Verimli, “Sorun büyük, büyüyor. Araştırma yapmak istiyoruz ama izin verilmiyor. Araştırma yapılmayınca da sorun yokmuş gibi gözüküyor. Oysa sorun var ve büyüyor” diyerek sunumunu tamamladı.
Sorular-Yanıtlar
Etkinlikte daha sonra ‘soru-yanıt’ bölümüne geçildi ve yurttaşlar tarafından öncelikli olarak, “bağımlılık yapan maddelerin bağımlılarda ortaya çıkardığı ilk belirtiler” ve “çocukların-gençlerin sosyal medya, akıllı telefon bağımlılığı” konuları sorulaştırılarak dile getirildi.
Prof. Verimli, bağımlılığın laboratuvar testleriyle belirlenme yollarını dile getirmesinin ardından, gençlerde ‘ciddi davranış değişiklikleri’nin de gösterge olabileceğine dikkat çekti.
“Sosyal medya bağımlılığı” konusunda da şu açıklamayı yaptı:
“Vereceğim cevaba şaşırmayacağınızı sanıyorum. Çocukların, gençlerin bu konudaki davranışlarına bağımlılık dersek, onların anne-babalarınınkine ne diyelim? Şunu hepimiz biliyoruz; çocuğunun bağımlılığından şikayetçi olanlar, onu oyalamak için tablet bilgisayardan onlara film izletiyor. Yasaklayıp elinden alamazsınız. Yapsanız da başarılı olamazsınız. O zaman siz de otomobil kullanmayın. Her yere yaya gidin, atla gidin. Öyleyse herkes, hepimiz, teknolojiyi ölçülü kullanmayı öğrenmeliyiz, öğreneceğiz.”
‘Aile Okulu’
Prof. Verimli, Gazetemiz Yazarlarından, Emekli İlköğretim Müfettişi Mehmet Sarı’nın, “İlk Öğretmen Anne-Babadır. Bu bakımdan ‘Aile Okulu’ açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?” ve “Eğitim sistemimizin, bir türlü öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre bina edilememesi”yle ilgili sorularına; “‘Aile Okulu’ açılması fevkalade doğrudur. Toplumumuzun bilgiye ihtiyacı var. Öte yandan, dogmatik, kalıplaşmış bilginin ezberletildiği, araştırmayan, sorgulamayan insanlarla hiçbir yere varamayız. Sebep-sonuç ilişkisi kurmadan hiçbir konuda doğru cevapları bulamayız” yanıtını verdi.
Ve son olarak genç bir katılımcının, “Otokontrolünüzü nasıl sağlıyorsunuz?” sorusunu çok beğenen Prof. Dr. Arif Verimli, 40 yıldır Tıp alanında olduğunu belirterek, “Otokontrolümü sadece pozitif bilgiyle sağlayabiliyorum” dedi.
Çiçekler, hediyeler,
plaketler …
Müge Anlı’nın programındaki paylaşımları dolayısıyla çok büyük ilgi gören ve benzer etkinliklere çok az nasip olan dolu bir salonla gerçekleşen etkinliğin sonunda, Eczacı-Ressam Erdoğan Aşıcı’nın ‘mask hediyesi’yle başlayan takdimler daha sonra Milas Kent Konseyi Güllük Mahalle Meclisi, Güllük İlköğretim Okulu Okul Aile Birliği, Milas Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Milas Kent Konseyi adına verilen çiçek ve hediyelerle sürdü. Hediyelerden birinin de 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Tarık Çubukçuoğlu tarafından verildiği bu bölüm, Milas Belediyesi Başkan Yardımcıları Zeynep Mat ve Faik Karagöz’ün, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat adına çiçek ve plaket sunumlarıyla tamamlandı.
Ve etkinliğin sonunda da, öncesinde olduğu gibi uzun süre Prof. Verimli ile ‘birlikte fotoğraf çektirme’ koşturmacası vardı …





