DOMUZ SALDIRISI VE GERÇEKLER

DOMUZ SALDIRISI VE GERÇEKLER
  • 03 December 2020, Thursday 10:30

OKUR MEKTUBU

Vatandaşın zeytinlik alanlarda ve dağlarda can güvenliği kalmamış.

İklim değişiliği ve kurak giden sonbahar aylarında yeterli yağmurlar yağmadığı için zeytinlik alanlarda, dağlarda hayvanların yiyebileceği herhangi bir yeşillik, ot, böcek, meyve, vs. kalmadığından, domuzlar ister istemez insan yerleşimlerinin içlerine girmeye, çaresizlikten çöp bidonlarını karıştırmaya, oralarda yiyecek bulmaya çalışmaktalar.

Ne yazık ki çoğalan bu domuz popülasyonunu kontrol edecek doğal düşmanlarının maalesef soyları tüketilmiş. Dağlarda ayı, kurt, çakal, tilki ve Anadolu Parsı, Kartal vb. yırtıcı hayvanlar yok artık.

29 Kasım 2020, saat 15:00 gibi, Bafa’da Karabecel mevkiindeki zeytinliğimize giderken, daha asfalt yoldan 100 metre uzaklaşmamışken, o kadar araba gürültüsüne ragmen, 30-40 metre yakınımda, makilik ve zeytinlerin arasından üzerime doğru, naralar atarak iri bir domuz koşmaya başladı. Ben de can havliyle o anda uygun bir ağaca hızla tırmanıp kendimi korumaya çalıştım. Domuz bir iki gösteri yaparak, naralar atarak 30 metre kadar geriledi.

O anda tek başıma dağda çaresiz, 156’yı aradım. Hemen Bafa Jandarma Karakolu’ndan bir tim, 15-20 dakika içerisinde benim bulunduğum yere intikal ettiler. Domuz bu arada o mevkideydi. Sağ olsun Jandarmalar beni oradan kurtarıp asfalta döndük.

Bafa Jandarma Kurtarma timini tebrik eder, teşekkürlerimi sunarım. Domuz öldürmek yasak olduğundan yapacak bir şey yoktu.

Bu olaydan da anlaşılacağı gibi artık dağlar, makilik alanlar, zeytinlikler güvenli değil. Bunun çaresini nasıl bulacağız bilmiyorum. Vatandaş olarak zeytinlik alanların işlenmesi lazım. Bazen yaşlı insanlar, kadınlar, çocuklar zeytinlik alanlara gidiyor. Ya olumsuz bir durumla karşılaşırlarsa, bunun sorumlusu kim olacak?

Muğla İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü mü? Orman Bölge Müdürlüğü mü? Kaymakamlık mı? Belediye mi?..

Muhtemelen Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bu onuda mutlaka bir çalışma yapacaktır. Bunlardan biri domuz nüfusunu kontrol etmek için dağlara yırtıcı kurt, çakal, tilki, kartal, ayı gibi hayvanların doğal yaşam alarlarına dönüşünü sağlamak için bir çalışma yapabilir.

Vatandaş olarak dağlarımızın güvenli hale getirilmesi için yetkililerden, görevlilerden yardımcı olmalarını talep ediyoruz.

Bundan böyle vatandaşın yabani hayvanlala karşılaşmaması için Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ve Orman Bölge Müdürlüğümüz yetkililerinin daha duyarlı olup, gerekli önlemleri almalarını istiyoruz.

Hatta bu konuda ne gibi önlemler aldılar, vatandaş olarak bilgilendirilmek istiyoruz.

 

29.11.2020

Yücel AKÇAAL

Ulusal Egemenlik Cad. No: 6/A MİLAS/MUĞLA

Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık