Dün “Basın Bayramı”ydı …

Önder Haber / Adem Kankaynar

Dün “Basın Bayramı”ydı …

Dün, “24 Temmuz Basın Bayramı”ydı.

Türk basınından sansürün kaldırılışının 109’uncu yıldönümü dolayısıyla, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ilimiz basın mensuplarıyla kahvaltıda buluştu. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da, gazetemizin baskıya girdiği saatlerde, ilçemizdeki basın mensuplarıyla Beypınarı’nda akşam yemeğinde bir araya geldi ...

 

“Yine Biriz, Yine Birlrikteyiz”

24 Temmuz, Basında Sansürün Kaldırılışı ve Basın Bayramı nedeniyle, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, ilimizdeki basın mensuplarıyla kahvaltıda buluştu. Katılımın oldukça yüksek olduğu buluşmada, yerel basınının sorunları farklı bakış açılarıyla ele alınırken Başkan Gürün, basın mensuplarının Muğla ile ilgili haberlerde daha dikkatli olmaları gerektiğine vurgu yaparak; ‘Hedef 1, Muğla 1’ sloganının boşa konulmadığını söyledi.

Buluşmaya; Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün yanı sıra; Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Genel Sekreter Yardımcısı Hacı Koç, Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut, Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Kaytan ve basın mensupları katıldılar.

 

Basında Birlik ve Dayanışma Günü

Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut, yaptığı konuşmada, basında sansürün kaldırılışının 109’uncu yıldönümünde Başkan Gürün tarafından verilen kahvaltı nedeniyle teşekkür ederek sözlerine başladı ve şöyle devam etti:

“Bugün, basında sansürün kaldırılış yıldönümü diyoruz ama maalesef dolaylı veya dolaysız sansür devam ediyor. Bu konuda meslektaşlarımın içinde bulunduğu zor şartlar ve basın özgürlüğünün engellenişi nedeniyle, içi boşaltılmış bir günü kutluyoruz. Bu günü, kaynaşma-dayanışma günü olarak kutlasak sanırım daha anlamlı olacak. Demokrasimiz için elbette basın vazgeçilmez bir unsurdur ve özgür dünyanın da bir anahtarıdır. Bizler basın kuruluşlarının bölünmesini-parçalanmasını birçok platformlarda dile getirdik. Basının bir araç olarak kullanılmasının mesleğe bir ihanet olduğunu ve toplumsal barışın tesisi adına özgür basına her türlü desteğin verilmesi gerektiğini bir kez daha dile getiriyoruz. Böyle bir destek sağlanırsa, bugün sorun olarak gösterilen birçok konu da kendiliğinden gündemden düşecektir. Sonuç olarak 24 Temmuz’u, Basında Birlik ve Dayanışma Günü olarak adlandırıyor, bütün meslektaşlarımızı bir araya getirmeniz dolayısıyla da sizlere bir kez daha teşekkür ediyoruz.”

 

“Gazeteciler, yazıları ve haberleri nedeniyle tutuklanıp mahkum olmaktadır”

Akbulut ardından konuşan Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Kaytan ise, 15 Temmuz’da Muğla basınının çok ciddi bir sınav verdiğini ve her türlü baskıya rağmen bu süreçten başarıyla çıktığını belirterek; “Türkiye’nin içinde bulunduğu sorunlar mutlaka demokratik yöntemle çözüme kavuşturulmalıdır. Bu süreçte özgür basına büyük iş düşmektedir. Muğla basını olarak 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde çok ciddi bir sınav verdik. Baskılara aldırış etmedik ve bu süreci başarıyla atlattık. Halkın özgür haber alma hakkını sonuna kadar savunarak, bu hain girişimin engellenmesinde başrolü oynadık. Demokrasi adına bu süreçten başarıyla çıkan medya mutlaka desteklenmeli, sektörde yaşanan sorunla çözülerek daha özgür bir şekilde görev yapmaları sağlanmalıdır. Her 24 Temmuz’da belirtildiği gibi sansür, 1908 yılında verilen mücadele ile kalkmış, o günden bu yana çeşitli yasal düzenlemelerle belli bir aşamaya gelmiştir. Bilindiği gibi medya, hem ülkemizde hem de birkaç ülke hariç tüm dünyada özgür habercilik yapma mücadelesi vermektedir. Ülkemizde 12 Eylül döneminde basın kuruluşları üzerinde büyük bir baskı kurulmuştu, ne yazık ki günümüzde de ifade özgürlüğü konusunda benzer sorunları yaşıyoruz. Gazeteciler, yazdıkları yazılar ve haberler nedeniyle tutuklanıp mahkum olmaktadır. Bu durumun sona ermesi dileğiyle, gelecek yıllarda daha özgür, sorunları en aza indirilmiş bir basın bayramı kutlamak dileğiyle” diyerek, düzenlenen etkinlik için teşekkür etti.

 

“Bayramınızı kutluyorum”

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ise, birçok ortamda basın çalışanlarıyla bir araya geldiğini ve yerelde gazetecilik yapmanın ne denli zor olduğunu bildiğini belirterek şunları söyledi:

“Sizler halâ sansürün belli özelliklerde devam ettiğini ve bu nedenle bugünü bir bayram olarak görmediğinizi belirtseniz de ben, yine sizin bayramınızı kutluyorum. Genel olarak Muğla basınının sıkıntılarını, neler yaşadıklarını biliyoruz. Her gün çeşitli ortamlarda buluşuyor, konuşuyor ve tartışıyoruz. Basının özgür olması çok önemlidir. Tarafsız olmalı, özgür olmalı, yaptığı haber veya yorum nedeniyle tutuklanmamalı. Çünkü toplum her zaman doğru haber almalı. Bu konuda ülkemiz ne yazık ki her geçen gün daha kötüye gidiyor. Dileğimiz daha özgür bir ortamda barış içinde basın mensuplarımızın çalışmasıdır.”

 

Tüm basın çalışanlarının gününü kutlayarak konuşmasına başlayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ise; “109 yıl önce basında sansürün kaldırılışı gün olarak ilan edilmiş ve kutlanmaktadır. Ancak gelinen noktaya baktığımızda acaba sansür kalktı mı, gazeteciler uluslararası standartta gazeteciliğin tarifinde yer alan değerlere sahip mi, gazeteciliği rahatlıkla yapıyor mu diye düşünmek gerek. Gazeteciler halkı doğru olarak bilgilendirebiliyor mu? Bunu yaparken de hiçbir baskı altında kalmadan yapabiliyor mu? Bunu çok iyi sorgulamak gerekiyor. Bazı günler ne yazık ki içi boşaltılmış bir şekilde kutlanıyor, ama biz gazeteciliğin özgürce yapılmasını her fırsatta dile getirmeli, mücadelemizi yapmak zorundayız.

Gazetecilik gerçekten toplumun geleceğe doğru evrilmesi için, karar aşamalarında aldıkları doğru bilgiye dayanarak doğru karar verebilmesi ve seçilmişleri doğru bir şekilde denetleyebilmesi için çok ama çok önemli bir araç. Elbette haber, her iki tarafın da görüşü alınarak doğru bir şekilde yapılmalı. Sizler ancak bu yolla toplumun doğru bir şekilde bilgilenmesini sağlayabilirsiniz. Bir takım medya için bazı sıfatlar kullanılıyor. O medya, bu medya, o grup, bu grup diye… Bence bunlar hiç hoş olmayan, layık olmadığınız ayrımlardır.

Günümüzde habercilik çeşitli evrelerden geçiyor. Toplum daha çok internet gazeteciliğini takip ediyor. Bakın sabah kuşağındaki haberlere, genellikle insanlar sadece internetten haber başlıklarına bakıyor, ilgisini çeken bir haber varsa içeriğine bakıyor. Ulusal yayın yapan gazeteler ne yazık ki eski gücünü kaybediyor. Çünkü aynı haber, farklı başlıkla veriliyor. Kimi zaman da haberin özünden uzaklaşılmış bir şekilde yapıldığı için toplum da bu alandan uzaklaşıyor. Oysa okuyucumuzun sizlerden kopmaması için sizlerin de doğru habercilik yapma adına gayret içinde olmanız gerekiyor. İster basılı, ister internet olsun bu mesleğin değerini yükselterek yapmanız her şeyden önde gelmelidir.

Seydikemer’de yaşanan bir olayı, Milas’ın 114 köyünden birinde yaşayan bir vatandaşımız en kısa zamanda ve doğru olarak okumalı. Bizim nüfusumuzun büyük bir bölümü kırsalda yaşıyor. Kırsalda üretilenler, kıyılarda tüketiliyor. Bu birleşimi güçlendirmek gerek. Muğla olarak değerlerimizi korumalı ve bu değerleri yapacağımız haberlerle de daha da yükseltmeliyiz. Her şeyden önce Muğla’nın genel bütçeye ne verdiğine, genel bütçeden ne aldığına bakmak gerek. Biz Muğla olarak on veriyor, karşılığında bir alıyoruz. Bu konuda Muğla olarak özellikle altyapı konusunda gerekli yatırımı alamadığımızı düşünüyorum. Büyükşehir Belediyesi olarak bizim Seydikemer’den Bodrum’a tüm altyapıyı kendi bütçemizle yapmamız mümkün değil. Altyapı derken, hemen her anlamdaki altyapıdan söz ediyorum. Bu anlamda Muğlalılara, Muğla ile ilgili haber ulaştıran bu mekanizmayı doğru bir şekilde kullanmalı, değerlerimizi koruyan bir tavır sergilemeliyiz. ‘Hedef 1, Muğla 1’ sloganı öylesine üretilmemiştir. Bir olduğumuzu, bir arada olduğumuzu ve bunu da her alanda göstermemiz gerektiğini düşünerek konulmuş bir slogandır. Örneğin kısa bir süre önce yaşadığımız depremle ilgili yapılan haberlere bir bakın. Birçok haber, Muğla’nın bugününe ve geleceğine hiçbir katkı vermeyen türden. Oysa deprem sonrası bizzat bölgeyi dolaştık, tüm bilgileri toparladık. Üretilen haberlerin birçoğunun gerçeği yansıtmadığını gördük.

Yaratılan bu negatif durumu şimdilerde pozitife çevirme noktasındayız. En azından yaşanan depremle Muğla’nın yapısal durumu test edildi. Muğla merkez ve tüm ilçelerinde hiçbir bina yıkılmadı, hiçbir can kaybı yaşanmadı. Buna rağmen üretilen haberler yüzünden birçok insan bölgeden ayrıldı. Dolayısıyla yapılan bu haberlerden kimse bir yarar sağlamamıştır. Muğla’da görev yapan gazeteciler olarak bu tür konularda hassas olmanız gerek. Muğla ile ilgili bir haber verirken onun ekonomik-sosyal-siyasal yansımalarının neler olabileceğini düşünerek haberi vermelisiniz. Yani haberi veriş şeklinizin Muğla’ya zarar veren bir noktada olmamasına dikkat dilmesi gerekiyor” diyerek, tüm katılanların tekrar bu anlamlı günlerini kutladı.

Yapılan konuşmaların ardından basın mensuplarının çeşitli sorularını yanıtlayan Başkan Gürün, basın sektöründen gelecek her türlü öneriye açık olduklarını, belediye olarak tüm birimlerin de doğru ve hızlı bir şekilde basından gelecek soruları yanıtlamaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

 

Mesajlar…

“24 Temmuz Basın Bayramı”nda, Türk basınından sansürün kaldırılışının 109’uncu yıldönümü dolayısıyla gazetemize Muğla Valisi Esengül Civelek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, Güney Ege Turistık Otelciler ve İşletmeciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bülbüloğlu, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Muğla İl Müdürü Şerife Münire Burcu, BİK Muğla Şube Müdürü M. Ali Köseoğlu, MGC Başkanı Süleyman Akbulut, AKP Muğla İl Başkanı Kadem Mete ve MHP Muğla İl Başkanı Mehmet Korkmaz tarafından iletilen mesajlar şöyle …

 

Muğla Valisi Esengül Civelek

Türk basınında sansürün kaldırılışının 109’uncu yıldönümünde büyük fedakarlık göstererek kamuoyunun haber alma ihtiyacını karşılamak için çalışan tüm basın mensuplarımızın “24 Temmuz Basın Bayramı”nı en içten dileklerimle kutluyorum.

Basının, doğru ve tarafsız haber yapma ilkesini benimseyerek vatandaşların bilgilendirilmesi, aydınlatılması, bilinçlendirilmesi, devletle vatandaş arasında iletişimin sağlanması konusunda çok önemli kamu görevi vardır. Bu görevi, yazılı, görsel ve işitsel medya araçlarıyla yerine getirerek var gücüyle çalışan tüm basın mensuplarımıza şükranlarımı sunuyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle gece gündüz demeden toplumu bilgilendirmek için çalışan basın mensuplarımızın “24 Temmuz Basın Bayramı”nı kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim.

 

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün

Mesajında, basının demokratik ve özgür toplumlarda 4. kuvvet olduğunu, toplumun doğru ve gerçek bilgiye ulaşmasını sağlayan başlıca aktör olduğuna dikkat çeken Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, ne yazık ki ülkemizde basının baskı ve yıldırma politikaları ile tek sese dönüştürülmeye çalışıldığını, basın özgürlüğünde Türkiye’nin çok gerilerde olduğunu belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği gibi; Bir milleti aydınlatma ve uyarmada bir milletin muhtaç olduğu fikri gıdayı vermekte, özet olarak bir milletin mutluluk hedefi olan müşterek istikamette yürümesini teminde basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep bir rehberdir. Basının siyasi baskılardan uzak özgür, tarafsız olması toplumun doğru bilgilenmesi ülkenin geleceği ve menfaatleri için de çok önemlidir. Kurtuluş Savaşı’nda Atatürk’ün talimatları ile kurulan gazeteler ve Anadolu Ajansı o dönem Kuvayi Milliye ruhu ile dayanışmayı sağlamış, doğru bilgilerle birlik ve beraberlik içerisinde herkes üzerine düşen vazifeyi yerine getirerek düşman yurttan atılmıştır. Ne yazık ki günümüzde basın ve gazeteciler siyasi irade karşısında taraf - bertaraf olma arasında gidip gelmekte, bir çoğu da tutuklanmaktadır. Ülkemizde mesleği gazetecilik olan ve doğru haber yaptığı için tutuklanan gazeteci sayısı ne yazık ki fazladır. 24 Temmuz, basında sansürün kaldırılışının yıldönümü ve Basın Bayramı’nda mesleği gazetecilik olan, doğru ve tarafsız haberleri ile milletin sözcüsü olan onurlu kalemlerin, basın emekçilerinin bayramını kutluyorum” dedi.

 

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat

Çağdaş demokrasinin olmazsa olmazı iletişim özgürlüğü, şeffaf yönetim anlayışının temel unsurlarındandır.

Yazılı, görsel ve sosyal medya gibi farklı kitle iletişim kanallarıyla; toplumun yararını gözeten, bağımsız, tarafsız ve doğru habercilik anlayışını benimseyen ve kamuoyunu haberdar etme görevini ahlaki ilkelerine bağlı kalarak yerine getiren basın, demokratik toplumların vazgeçilmez yapı taşlarını oluşturmaktadır.

Demokrasinin ve Cumhuriyetimizin kökleşmesinde önemli bir yere sahip olan basınımız, tarihin her döneminde milletin gözü, kulağı ve sesi olmuş, üstlendiğini misyonla sağlıklı toplumların oluşmasına katkı sağlamıştır.

Bu duygu ve düşüncelerle ilçemiz ve ülkemizde görev yapan tüm basın çalışanlarının ve basın kuruluşlarının ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim.

 

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer

Değerli Basın Mensupları;

Türk basınından sansürün kaldırılmasının 109. yılı nedeniyle ülkemizde kutlanmakta olan Gazeteciler ve Basın Bayramınızı kutlar, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi “Milletin müşterek sesi” olan gazetelerimizin ve gazetecilerimizin özgürce mesleklerinin gereğini yapabilmelerini ve gazetelerini yayınlayabilmelerini dilerim.

 

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin

Basın, kamu adına gerçekleri araştırma, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma mesleğidir. Bu yönüyle demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir.

Yazılı, işitsel ve görsel kanallar aracılığı ile yaşadığımız bölge ve tüm dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olunması, vatandaş ile kurumlar ve sivil toplum örgütleri arasındaki iletişimin sağlanması ve kamuoyu oluşturulması gibi birçok önemli görev ve sorumlulukları üstlenmektedir. İlçemizdeki basın-yayın çalışanlarının bu sorumluluk bilinciyle yaptıkları ve yapacakları duyarlı çalışmaların ilçemizin her alanda başarıya ulaşmasında büyük katkı sağlayacağına inancım tamdır.

Bu duygu ve düşüncelerle; 24 Temmuz 2017 günü kutlanacak olan Basında Sansürün Kaldırılışı’nın 109’uncu yıldönümü münasebetiyle, ilçemizde faaliyet gösteren yerel gazete, radyo, dergi, internet gazeteleri ve haber ajanslarının temsilcileri başta olmak üzere üstlendikleri sorumluluğun bilinciyle görev yapan tüm basın çalışanlarının 24 Temmuz Basın Bayramını kutluyor, görevlerini yaparken yaşamlarını yitiren basın emekçilerini saygıyla anıyorum. Gece-gündüz demeden, günün her saatinde, mesai kavramı gözetmeksizin büyük bir özveriyle çalışan tüm basın mensuplarına selam ve sevgilerimi iletiyorum.

 

GETOB Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bülbüloğlu

Basınımızın Değerli Temsilcileri,

II. Meşrutiyetin yürürlüğe girmesiyle birlikte, çıkan gazetelerin sansür memurlarına verilmeden basılmış olması itibariyle sansürün kaldırılması olarak tarihe geçen anlamlı günün yıldönümü olarak her yıl 24 Temmuz’da “Gazeteciler ve Basın Bayramı” kutlanmaktadır.

Çağdaş ve demokratik sistemin vazgeçilmez unsurlarından olan basınımızın, meslek ilkelerine, etik kurallara ve kişilik haklarına saygı çerçevesinde hiçbir tesir altında kalmadan kamuoyuna tarafsız, doğru ve en hızlı biçimde bilgi ve haber vererek, toplumu aydınlatıp çalışmalarını sürdürmelidir diyor, şahsım ve GETOB adına; Tüm Gazetecilerimizin Basın Bayramını içtenlikle kutluyorum.

 

BYEGM Muğla İl Müdürü Şerife Münire Burcu

Bağımsız ve tarafsız basın, güçlü demokrasinin varlığına işaret eder. Toplumunun doğru bilinçlenmesi, bilgilendirilmesi ve demokrasinin kök salmasında bağımsız ve tarafsız basının katkısı yadsınamaz bir gerçekliktir.

24 Temmuz 1908’de Türk Basınında sansürün kaldırılmasının 109. yıldönümü nedeniyle, ilimizde ve bölgemizde günün her saatinde mesai saati gözetmeksizin ilkeli, cesur ve fedakarca yaptıkları çalışmalarıyla, hızlı, tarafsız ve doğru bilgilere yönlendiren, milletimiz ve demokrasimizden yana bir tutum alan, değerli Basın mensuplarının ‘24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutlar, saygı ve selamlarımı sunarım.

 

Basın İlan Kurumu Muğla Şube Müdürü M. Ali Köseoğlu

Değerli meslektaşım;

Her yıl 24 Temmuz'da kutlanan 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü’nün (Basın Bayramı) başta sektör temsilcisi siz gazeteciler olmak üzere ülkemize, milletimize ve tüm dünyaya hayırlı olmasını dilerim. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, haberlerin doğru ve tarafsız olarak halka yansıtılması için özverili bir şekilde çalışan meslektaşlarımızın gününü kutlarım.

Ülkemizin ve dünyanın içinden geçmekte olduğu bu çağda, şüphesiz insanlığın en değerli özgürlük alanlarından biri de haberdar olma özgürlüğüdür. Gerek kamunun gerekse fert fert tüm toplumun başta çevresindekiler olmak üzere, en uzak coğrafyalardaki gelişmelerden haberinin olması, basın ve yayın sektöründeki çalışanların özverileriyle mümkün olmaktadır.

Son olarak ülkemizde yaşanan 15 Temmuz hain darbe girişiminde, ülkemizin birlik ve beraberliğine, milli iradeye ve devletimizin bekasına kastedenlere karşı Muğla basını başta olmak üzere tüm yerel ve yaygın basının ortaya koyduğu duruş takdire şayandır. Bu duruş, basınımızın milli değerlere saygılı, kişi hak ve özgürlüklerini temel alan bir anlayışla görevini yerine getirdiğinin de kanıtı olmuştur.

Bu duygularla; milletimizin değerleriyle barışık, gayretli, insanlara doğru ve objektif haberler sunma gayreti içerisinde olan tüm basın çalışanlarının 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü’nü (Basın Bayramı) kutlar, milli birlik ve beraberliğe katkılarımızın artarak sürmesini dilerim.

 

MGC Başkanı Süleyman Akbulut

Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut da, yayımladığı mesajla gazetecilerin 24 Temmuz Basın Bayramı'nı kutladı.

Akbulut mesajında, 24 Temmuz 1908'de basında sansürün kaldırılması dolayısıyla, her yıl 24 Temmuz'un Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlandığını anımsatıp gazetecilerin zor şartlar altında halkı bilgilendirmek adına gece gündüz çalışıp emek sarf ettiğini belirterek, “Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını, gelişmesini sağlayan unsurların başında gelmektedir” dedi.

Basın mensuplarının gece gündüz demeden günün her saatinde, mesai kavramı gözetmeksizin büyük bir özveriyle çalıştıklarına vurgu yapan Akbulut, basının gerek Muğla ilimizin, gerekse Türkiye'nin temel sorunlarının çözümünde olduğu gibi, tanıtımında ve gelişmesinde önemli bir role sahip olduğunu söyledi ve “Basın kuruluşlarımızın özgür, tarafsız, objektif bir şekilde görevlerini yerine getirirken, ülke menfaatlerini, kamu düzenini, toplumsal dinamikleri ve mesleğin getirdiği ahlaki değerleri göz ardı etmemeleri, sorumlu bir yayıncılık üstlenmeleri büyük önem taşımaktadır. 24 Temmuz 1908'de sansürün kaldırılması yönünde alınan karar, işte bu bakımdan tarihi bir önem taşımaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle; basında sansürün kaldırılışının 109. yıldönümünde, ilimizde faaliyet gösteren yerel gazete, televizyon, radyo, dergi, internet haber siteleri ve haber ajanslarının temsilcileri olmak üzere tüm değerli basın çalışanları meslektaşlarımın 24 Temmuz Basın Bayramını kutlar, kendilerine sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim” dedi.

 

AKP Muğla İl Başkanı Kadem Mete

Tarafsız basın, demokrasimizin vazgeçilmezidir. Haber alma özgürlüğümüzü kullanabilmemiz, fikirlerimizi özgürce ifade edebilmemiz ve demokrasimizi daha güçlü zemine oturtabilmemiz, ancak ve ancak tarafsız ve özgür basınla mümkün olacaktır.

Çağdaş ve demokratik bir yaşamın vazgeçilmezi olan basın, son dönemlerde, gelişen teknolojiye bağlı olarak yaşanan bilgi kirliliğini gidermede, habere hızlı ve doğru şekilde ulaşmada hayati önem taşımaktadır.

Meslek ilkelerine ve etiğine önem veren, kişilik haklarına özen gösteren bir basın elbette ki ülkemiz adına büyük bir kazanç olacaktır. Nitekim, 15 Temmuz gecesinin isimsiz kahramanı, onlarca basın mensubumuz, hainlere karşı direnişimizde, demokrasi zaferimizde çok büyük ve önemli bir görevi ifa etmişlerdir.

Yine bundan sonraki süreçte özellikle Muğlamızın ülkemize ve tüm dünya ülkelerine güzellikleri ile tanıtılması noktasında başta  yerel basınımız olmak üzere hepimize çok iş düşmektedir.

Değerli basınımızın zor şartlar altında, milletimize doğru ve hızlı haber ulaştırabilmek adına verdikleri mücadeleyi yakinen biliyorum. Kendilerine bu gün vesilesi ile bir kez daha kolaylıklar ve başarılar diliyorum.   Başta Muğlamızın ve ülkemizin basın çalışanları olmak üzere tüm basınımızın Basın Bayramını kutluyorum.

 

MHP Muğla İl Başkanı Mehmet Korkmaz

24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyetin ilanıyla birlikte Türk basınında sansürün kaldırılması nedeniyle, her yıl 24 Temmuz günü “Basın Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez temel unsurlarından biri olan basın; meslek ilkeleri ve kişilik haklarına saygı çerçevesinde iletişim teknolojisinin de sunduğu imkânlardan yararlanarak tarafsız, doğru ve hızlı bir haber akışı ile yaşadığımız bölge ve tüm dünyadaki gelişmeler hakkında halkın haber alma ve bilgi edinme hakkını sağlamaktadır. Diğer anlamda vatandaş ile devlet arasında hızlı ve etkili bir iletişimin sağlanmasıyla vatandaş ile kamu kurumları arasında da bir köprü görevi ifa etmektedir. Demokratik kültürün ayrılmaz bir parçası olan basın kuruluşlarımızın; etik değerlere ve hukuka uygun, tarafsızlık içinde, doğru haber yapması, kişi haklarına ve özel hayata saygılı, toplumun hassasiyetlerine özen gösteren bir şekilde görev yapması, demokrasimiz ve gazetecilik mesleğinin saygınlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle ülkemizde meydana gelen son olaylarda, gerek yerel basınımız gerekse de ulusal basınımız milli iradenin yanındaki kararlı duruşlarıyla, cesur ve fedakârca yaptıkları çalışmalarıyla, milli menfaatlerimize uygun yayınlarıyla, milletimizi doğru bir şekilde bilgilendirerek ve yönlendirerek, demokrasi ve basın tarihimizde önemli bir görevi yerine getirmişlerdir.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık