EGE İÇİN FIRTINA UYARISI!.. * Başkan Tokat: “Gerekli Önlemleri Alıyoruz, Pazar günü bütün ekiplerimiz görev başında olacak”

ÖNDER HABER- Adem KANKAYNAR

EGE İÇİN FIRTINA UYARISI!..  * Başkan Tokat: “Gerekli Önlemleri Alıyoruz, Pazar günü bütün ekiplerimiz görev başında olacak”
  • 29 September 2018, Saturday 6:45

Meteorolojinin yaptığı uyarılara göre, bölgemizde, şiddeti saatte 100-120 km’lere varan rüzgar ve şiddetli yağış bekleniyor.  Konuyla ilgili olarak birkaç gündür, yerli ve yabancı kaynaklara dayanarak, bölgemizde beklenen fırtınanın kasırga şiddetinde olacağı da iddia edilirken, meteorolojinin son verdiği bilgiye göre, özellikle bizim bölgemizde Pazar günü görülecek olan şiddetli fırtınanın, yer yer saatte 100-120 km hızla esen rüzgarla birlikte, m2’ye 75 kg. Seviyesinde şiddetli yağış şeklinde görüleceği belirtiliyordu.

Konuyla ilgili olarak dün Belediye makam odasında basınla biraraya gelen Belediye Başkanı Muhammet Tokat, gelişmeler hakkında bilgi verdi. Başkan Tokat, gerek Kaymakamlığı, gerekse Belediyenin, hem vatandaşları uyarmak hem de gerekli önlemleri almak adına sürekli istişare içinde olduğunu, Valilik ve Büyükşehir’le de bağlantılı olarak gelişmeleri takip ettiklerini ve önlemler almaya devam ettiklerini belirterek şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi bu büyüklükte bir olaya Akdeniz ve bir Akdeniz ülkesi olarak bizler alışık değiliz. Ancak, Orta Akdeniz bölgesinde meydana gelen bir alçak basınç durumunun, Yunanistan ve bizim sahillerimizi etkileyecek büyüklükte bir fırtınaya, ya da kasırgaya dönüşme ihtimali var. Meteoroloji bizi sürekli bilgilendiriyor. Şu anda Mora Yarımadası’nın güneyinde etkili olmaya başlayan bu hava olayının, Pazar günü sabahtan itibaren bölgemizi de etkileme durumu var. Çok şiddetli bir fırtına ve sağanak yağış bekleniyor; ancak Muğla’nın kuzeyinden Çanakkale bölgesini daha fazla etkileyecek bir durum da söz konusu olabilir. Ya da Muğla kıyılarından başlayarak kuzeye doğru çıkacak. Biz, gelecek tüm bilgileri, bütün araçlarla halkımıza duyurmaya devam edeceğiz. Ama dün için m2’ye 75 kg. Bir yağıştan bahsediliyordu, bugünkü meteoroloji raporlarına göre bu arttı, m2’ye 100 kg. Yağış beklentisi var. Rüzgarın hızının da saatte 100-120 km’ye çıkabileceği belirtiliyor. Bu nedenle çok ciddi tedbirler almakta yarar var. Sizler da basın olarak, fırtına öncesi, sırası ve sonrasında yapılacaklarla ilgili, size verdiğimiz uyarıları yayınlarsanız, çok faydası olacaktır” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şöyle: "Yapılan son değerlendirme ve analizlere göre bugün Orta Akdeniz'de oluşması beklenilen alçak basınç merkezinin derinleşerek şiddetini arttırması ve tropik fırtınaya dönüşmesi tahmin ediliyor. Orta Akdeniz'de oluşması beklenen fırtınanın hafta sonu doğuya doğru hareket etmesi beklenmektedir.

Farklı tahmin senaryolarında fırtınanın şiddeti ve yeri konusundaki belirsizlikler halen devam etmektedir. Bununla birlikte fırtınanın Ege bölgesini etkilemesi durumunda, 30 Eylül 2018 Pazar günü, rüzgar hızının 100-120 km/saate ulaşması ve meydana gelecek yağışların da 100 kg/m2 ve üzerinde şiddetli yağış şeklinde olması beklenmektedir” deniyor.

Bu arada, çeşitli kurumlar da uyarılarını sürdürüyor. Milas Belediyesi de “İstanbul 911 Arama Kurtarma Araştırma”nın yayınladığı bir fırtına öncesi ve sonrası neler yapmalı başlıklı uyarılarının, bölgemizdeki yayın organlarında Milaslılara duyurulmasını istedi. Buna göre fırtına sırasında ve sonrasında şunlara dikkat etmek gerekiyor:

FIRTINA ÖNCESİNDE

Merdiven, bahçe mobilyası gibi serbest nesneleri ya da pencere ve camları kırıp içeri girebilecek her şeyi emniyete alın.

Savunmasız komşu ve yakınlarınızın ( hasta, yaşlı, engelli ) güvende olduğundan emin olun.

Program yapmadan önce sefer iptallerine bakın.

Kapı ve pencereleri, özellikle evin rüzgar alan tarafında olanları, garaj kapısı gibi büyük kapıları kapatın ve emniyetli bir şekilde bağlayın.

Araçları, varsa garaja park edin, yoksa onları bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzakta tutun.

Çatı katı /tavan arası kapılarını ya da kapaklarını kapatın ve sürgüyle emniyete alın.

Eğer pencerelerde panjur / kepenk varsa bunların kapatılıp bağlandığından emin olun.

Eğer bacalar uzun ve kötü durumdaysa mümkün olduğunca sağlamlaştırın.

Evcil hayvanlarınız için önlem alın.

Afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.

FIRTINA SIRASINDA

Mümkün olduğunca içeride kalın.

Dışarı çıkarsanız, bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın.

Fırtına devam ederken hasarı onarmak için dışarı çıkmayın.

Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıyorsanız (köprüler ve viyadükler) dikkatli olun mümkünse yolculuğunuzu erteleyin ya da alternatif yollar bulun.

Eğer yüksek bir aracınız varsa dikkatli olun, yavaşlayın ve yandan esen rüzgara dikkat edin.

Gerçekten gerekli olmadığı sürece yolculuk yapmayın.

FIRTINA SONRASINDA

Yere düşmüş ya da hala sallanmakta olan kablolara dokunmayın.

Duvar, bina ve ağaçlara yakın yürümeyin, fırtınanın zayıflatmış olabileceğini unutmayın.

Savunmasız komşu ve yakınlarınızın ( hasta, yaşlı, engelli ) güvende olduğundan emin olun ve tamirat için gerekli düzenlemeleri yapmalarına yardım edin.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık