Kısa adı İHKİB olan İstanbul İhracatçılar Birliği tarafından başlatılan ‘Yedi Bölge Moda İçin El Ele’ adlı proje kapsamında Ege Bölgesi’ni, ilçemizdeki eğitim kurumlarından Milas Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi temsil edecek.
Proje kapsamında ilçemize gelen Modacı Hüseyin Küçük, okulun 9’ncu sınıf öğrencilerine; Moda nedir, Modanın ülkemizdeki gelişim süreci, Moda konusunda ülkemiz ve Avrupa ülkelerinin kıyaslanması gibi birçok konuda önce Halk Eğitim Merkezi’nde bir seminer verdi, ardından okulun Giyim Üretim Teknolojisi Alanı öğrencilerine atölyede uygulamalı ders verdi.
Sektörün son yıllarda büyük ekonomik sıkıntılar yaşadığını, bu nedenle de sektöre ara elaman yetişmediğini belirten Modacı Hüseyin Küçük;
“Bu nedenle son 3 yıldır Türkiye’yi karış karış geziyor, gönüllü olarak özellikle bu alanda eğitim-öğretim gören gençlerle buluşarak, onlara bir yandan sektörü tanıtıyor, bir yandan da moda konusunda bir şeyler öğretmeye çalışıyorum. İHKİB tarafından başlatılan proje kapsamında Milas’a geldim. İki gündür gençlerle bir aradayız ve onlara tüm bilgi ve birikimimi aktarmaya çalışıyorum” dedi.
Bölüm Hocası Esen Baş’ın da katıldığı atölye çalışmasında öğrencilere, hangi kumaştan nasıl bir giysi elde edilebileceğini en ince detayına kadar anlatan Küçük; “Öncelikle kendinize şu soruyu sormalısınız. Giyinmek mi, örtünmek mi, size bakılmasını mı sağlamak? Bunun cevabını verecek, ruhunuza uygun giysiler tasarlayacaksınız. Yani öncelikle yaptığınız tasarım sizin ruhunuzu yansıtacak. Bu yarışmada Ege Bölgesi’nin kendine özgü giyim tarzını yaptığımız modern çizgilerle yansıtacağız. Elbette Milas bu anlamda öne çıkacak. Dolayısıyla bu atölye çalışmalarında yöresel giyim tarzını nasıl modernize edebiliriz bunu gençlere anlatacağız” diyerek, hangi kumaştan ne tür giysiler üretilebilir konusunu öğrencilere, örneklerle anlattı.
Çırak değil, kalfa yetiştirmeliyiz”
Tekstil sektörünün son yıllarda ekonomik sorunlarla boğuştuğunu ve doğal olarak sektöre ara eleman yetişmediğine dikkat çeken Modacı Hüseyin Küçük; “İşte bu okullarda çırak değil, kalfa yetiştirmeliyiz. Çünkü giyim sektörü dünyanın en geçerli mesleklerinden biridir ve kalifiye eleman her zaman doğru yerde, doğru zamanda ve doğru bir tarz ile moda sektörüne çok şey katabilir” dedi.
Milas Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Giyim Üretim Teknolojisi Alanı öğrencilerine atölyede çeşitli kumaşlar üzerinde neler yapılabileceğini anlatan ve uygulamalı olarak da gösteren Hüseyin Küçük öğrencilerine; “Alın şimdi bu kumaşları, önce ne yapacağınıza karar verin, sonra da düşüncelerinizi kumaşa aktarın” dedi.





