Emekli Memura kazık!

Metin SALMAN

Emekli Memura kazık!

Bilindiği gibi, Anayasa Mahkemesi’nin, 30 yıldan fazla çalışan memurlara; 30 yılın üzerindeki hizmetleri için Emekli İkramiyesi verilmesini önleyen kanun hükmünü iptal eden ka¬rarına kadar ikramiye ödenmiyordu.

Ancak daha sonra Anayasa Mahkemesi’ne açılan bir da¬va sonucunda, İş Kanunu kapsamında çalışanlara (işçiler) çalış¬tıkları her yıl için kıdem tazminatı ödenmesi dikkate alınarak Devlet Memurlarına da çalıştıkları her yıl için ikramiye öden¬mesi gerektiği kararı verildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu, Anayasa Mahkemesi kararının geriye işletilemeyeceğini ileri sürerek, iptal kararının verilmesinden önce emekli olmuş memurlara, hakettikleri ikramiye¬lerin ödenmesi taleplerini reddediyordu.

Kurumun verdiği bu cevaplar üzerine İdarî Yargı’da açılan davalarda; Anayasa Mahkemesi kararından önce emekli olmuş memurlara da 30 yıldan fazla çalıştıkları süreler için tazmi¬nat ödenmesi gerektiği kararları peşpeşe gelmeye başlayınca, Kurumu tazminat dışında bir de gecikme faizi, mahkeme ve avukatlık ücreti gibi ek külfetlerden kurtarmak için Hükümet tarafından konuya yasal çözüm bulunması çalışmaları başlatıldı.

Ancak TBMM’ne sevkedilen kanun tasarısı ile, tasarı bu şekliyle kanunlaşırsa konuya yine bir çözüm getirilmeyecektir.

Çünkü:

1) Tasarı bu şekliyle kanunlaşırsa, Anayasa Mahkemesi kararından önce emekli olmuş memurların ikramiyelerinin hesap¬lanmasında emekli oldukları yılın katsayı ve diğer sosyal hak¬larına göre hesap yapılıp ödeme yapılacaktır.

2) Bilindiği gibi memurlara, çalıştıkları ve bitir¬dikleri tam yıl için ikramiye ödenmekte, artık süreler dikkate alınmamaktadır. Meselâ 37 yıl 11 ay 29 gün çalışarak emekli olmuş bir memura 37 yıl için ikramiye ödenmekte, geriye kalan 11 ay 29 gün yok sayılmaktadır.

Oysa ki işçi statüsünde çalışanlara; çalıştıkları yıl, ay, gün dikkate alınarak kıdem tazminatı ödenmektedir.

Kanun tasa¬rısında bu husus memurlar için de düzeltilmelidir.

   *              *              *

Memurlara emekli oldukları yılın kat sayı ve diğer sosyal hakları dikkate alınarak emekli ikramiyesi ödenmesi halinde »alacakları para çok düşük meblâğlarda kalacaktır., Mese¬lâ bu gün aynı statüde bulunan bir memur 1 yıl için 5 bin Tl. alıyorsa»emekli olduğu yılın katsayısına göre hesaplandığında belki 1.000. -Tl. bile alamayacaktır.

Şayet memurların emekli olduğu yılın kat sayısına göre bir ödeme yapılacaksa, o tadirde aldığı ikamiyenin o zamanki satmalma gücü (dolar veya altın) göz önüne alınarak bir hesap¬lama yapılmalıdır.Bu zor ve her memur için ayrı hesaplamayı gerektiren bir işlem olup,çok zaman alacağı gibi birçok soru¬nu da beraberinde getirecektir.

Oysa ki kim hangi kadrodan emekli olmuşsa,onu bu gün emekli olmuş gibi değerlendirip bir yıl için alacağı emekli ikramiye tutarını bulup ödenmeyen yıl sayısı ile çarparak top¬lam tutarı bulmak ve ona göre ödeme yapmak hem hakkaniyetli ve hem de kimsenin itiraz edemeyeceği bir durumdur.

Bunun dışında getirdikleri tasarı istedikleri gibi çı¬karsa, bu konuya çözüm getirilmiş olmayacak ve yeni hukuki sorunlar çıkacaktır.

Bu tasarı konuya çözüm getirmek için değil»emeklileri uyutmak için Meclise sevkedilmiş gibi görünüyor.Tıpkı taşeron işçileri kadroya alacaklarını söyleyip»taşeron çalışma şartla¬rından daha kötü bir uygulama teklifi ile onların karşısına çıktıkları gibi emekli memurları da: “Ha! Bakın 30 yıldan fazla çalışmanız; için ikramiyelerinizi ödüyoruz.” deyip üç kuruşla çırak çıkarmaya çalışıyorlar.

Aman! Emekli memur kardeşim dikkat!

İtirazını yapma¬ya şimdiden başla...

Geç kalmadan!..

(20.06.2016)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık