En büyük hayali Latmos’un korunması

Merkezi Aydın’a bağlı Kuşadası’nda bulunan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD), 25 yıl boyunca Latmos ( Beşparmak ) Dağları’nda araştırmalar gerçekleştirerek tanıtımına öncü olan ve bir süredir yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle bölgeye gelemeyen Alman arkeolog Dr. Anneliese Peschlow’u anlattı.

En büyük hayali Latmos’un korunması
  • 18 January 2022, Tuesday 9:08

Neolitik dönemden Osmanlı dönemine kadar birçok izler taşıyan Latmos (Beşparmak) Dağları’nda 25 yıl boyunca araştırmalar gerçekleştiren ve bölgenin tanıtılmasında büyük emek gösteren Alman arkeolog Dr. Anneliese Peschlow’la ilgili paylaşım yapan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD), sosyal medyada beğeni yağmuruna tutuldu.

Latmos’un, Türkiye’nin batı kıyılarının doğal güzellikler açısından en etkileyici ve arkeolojik bulgular açısından en zengin yerlerinden biri olduğunu söyleyen Peschlow; Latmos’taki buluntu ve kalıntıların Neolitik Dönem’den, Osmanlı Dönemi’ne dek uzandığını, buluntuların en önemlisinin de M.Ö. 6000 ila M.Ö. 5000’in ilk yarısına tarihlenen kaya resimleri olduğunu söyledi.

Arkeolog Anneliese Peschlow, insanlık tarihinin önemli bir adımının belgesi olan Latmos kaya resimlerinde hiçbir şiddet sahnesinin olmadığını, aileyi, anne ve çocuğu, düğün törenlerini, ilkbahar şenliklerini kısacası mutluluğu yansıttığını belirtti.

Dr. Peschlow, ‘hayatımda bir kızım var bir de Latmos Dağları’ dediği ve hayatının büyük bir bölümünü adadığı bu coğrafyaya uzunca bir süredir sağlık sorunları yaşadığından gelemedi.

Başkanlığını Bahattin Sürücü’nün yaptığı EKODOSD’a konuşan Dr. Anneliese Peschlow, “Bu kadar düşük değerli bir maden için Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir manzara mücevheri olan Latmos’a neden kıyıyorlar? Kültür turizmi için çok önemli olan Labranda’nın etrafını görmüyorlar mı? Her tarafı delik deşik edildi. Türkiye’nin yegane doğa ve kültür hazinesi olan Latmos bir nevi prehistorya açık hava müzesidir. Eğer buralara da maden ocakları için izin verilirse, Latmos’un ekolojik ve kültürel geleceğinde onarılmaz tahribatlar yaşanacaktır. Bu dağın bütüncül olarak bir an önce korunması gerekir. Yaşarken Latmos’un kurtulduğunu duyarsam çok mutlu olacağım.” diyerek tepkisini belirtti.

 

Dr. Anneliese Peschlow kimdir?

EKODOSD’a göre Dr. Anneliese Peschlow; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bilgileri ve temsilcileri gözetiminde, Latmos ( Beşparmak ) Dağları’nın vahşi coğrafyasında 25 yıl araştırmalar sürdürdü. Dr. Peschlow, Latmos bölgesinin tarihiyle ilgili birçok yeni keşfe imza attı.

Dr. Anneliese Peschlow; Latmos’u, Bafa Gölü’nü ve eşsiz kaya resimlerini tanıtmak için, tüm maliyetini kendisi karşılayarak yaptırdığı tanıtım panoları önce Almanya’da Berlin, Bonn, Freiburg, Oldenburg, İtalya’da Roma, Lecce, Napoli, Ferrara, Erto, Bozen’de sergilendi. Türkiye’ye getirildiğinde gümrükte yaşanan sorunlardan sonra, eski Muğla Valisi Lale Aytaman’ın aracılığıyla İstanbul, Ankara ve Muğla’da sergilenmesi sağlanmıştı. Akabinde Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün bir armağanı olarak Türkiye Cumhuriyeti’ne takdim edildi.

Bir mühlet Muğla müzesinin depolarında kalan panolar, daha sonra Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin Mulaj Müzesinin 2. katında sergilenmeye başladı. Ancak buradaki sergiden pek fazla kimsenin haberi olmadığından panolar pek fazla insan tarafından görülemiyor.

Öte yandan EKODOSD’a göre; bu panoların Latmos’ta, Bafa Gölü’nün kıyısında Kapıkırı Köyü Herakleia’da sergilenmesi daha doğru olacak. Latmos sevdalısı Mimar Ahmet Balkan ve Albert Distelrath’ın mimari çizimleriyle tasarladıkları ziyaretçi tanıtım merkezi hayata geçirilebilirse, burada sergilenerek gelen ziyaretçiler için yararlı bir tanıtım olacak ve Latmos için farkındalık oluşturacak.

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık