Eski maden işçisi vekilden meclise çağrı;  "SILIKOZIS ARAŞTIRILSIN"

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, ülkemizin kanayan yaralarından biri olan meslek hastalıklarının önemine ve aciliyetine işaret etmek için; acı sonuçlar doğurduğu bilinen silikozisin araştırılması için bir önerge verdi.

Eski maden işçisi vekilden meclise çağrı; 

Silikozis hastalığının en çok madenlerde, taş ocaklarında, yol-tünel yapımında, kuvars değirmenlerinde, cam hammaddesinin üretiminde, inşaat sektöründe, diş protezi yapımında ve seramik sektöründe görüldüğünü belirten Girgin, “uzmanlardan aldığımız bilgilere göre bu hastalığın bahsedilen sektörlerde görülen kristal silika tozunun solunması, bu tozun akciğerlerde birikmesi ve akciğerlerin bu toza verdiği reaksiyon sonucu gelişen bir akciğer hastalığı olduğunu, soluyan işçilerde silikozisin yanında, tüberküloz ve akciğer kanseri riskini de artırıyor” dedi.

SGK VERİLERİ GERÇEK YAŞAMDAN UZAK

Girgin, “SGK istatistiklerinde meslek hastalıklarına bağlı ölüm oranları hep sıfır olarak yayımlanmaktadır” diyerek, silikozise dair şu istatistikleri sundu: 
“SGK istatistiklerine göre silikozis yasal tanısı alanların sayısı 2013’te 351 meslek hastalığı tanısı içerisinde 57’si, 2014’te 494’ten 36’sı, 2015’te 510’da 100’ü, 2016’da 594’te 118’i şeklinde tedrici olarak yükseldiği görülmektedir. 
Yalnız, ilginç bir şekilde 2017 yılında meslek hastalığına tutulan toplam sigortalı sayısı sadece iki kişi olup meslek hastalığı sonucu kaybedilen gün sayısı sıfır ve meslek hastalığına bağlı ölüm sıfır şeklindedir. Yani yeni tanı konulan silikozis vakasının 2017’de kayıtlara geçmediği görülmektedir.
 SGK istatistiklerinde meslek hastalılarına bağlı ölüm oranları hep sıfır olarak yayımlanmaktadır. SGK istatistiklerinin 2018 ve 2019 yılları verileri web sayfasında yer almamaktadır. 2017’de yayımlanan rakamlar ise (toplam iki meslek hastalığı) gerçek yaşamdan çok uzak görünmektedir."

 SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE DENETİM ŞART

Küçük ölçekli ve kaçak faaliyet gösteren birçok sektörde silikoz açısından sağlık gözetimi yapılmamaktadır diyen Girgin  “Sağlık Gözetimi yapılan büyük ölçekli iş yerlerinde, bu gözetimin yapılmasında hizmet alımı yapılan firmaların güvenirliği, ürettikleri işin kalitesi, film çekim kalitesi, ILO okuma süreçleri sağlıklı bir şekilde  denetlenememekte, bu konuda merkezi bir otorite eksikliği bulunmaktadır” dedi

Ülkemizdeki gerçek slikozis oranının diğer meslek hastalıklarında olduğu gibi tutarlı verilerle ortaya konmadığını belirten Girgin, hangi sektörlerde ağırlıklı olarak silikozis görüldüğü ve bu iş kollarının coğrafi dağılımını inceleyen bir çalışmanın olmadığını, bu nedenlerle, TBMM’ye, işçilerin silikozise maruz kalmaları ve buna bağlı gelişen meslek hastalıklarının bütün boyutlarıyla araştırılması için önerge verdiklerini söyledi.
 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık