Genç çiftçilere 30 bin TL’ye kadar destek

Oktay ÇAYIRLI -

Genç çiftçilere 30 bin TL’ye kadar destek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, genç çiftçilere yönelik başlatılan hibe desteğiyle ilgili olarak ilçemizde bilgilendirme toplantısı düzenlendi…

Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce dün saat 10’da Milas Halk Eğitim Merkezi Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, AKP Milas İlçe Başkanı Levent Akyer, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı İbrahim Köksal, mahalle muhtarları ve hibe desteğinden faydalanmak isteyen genç çiftçiler katıldı.

Gelir düzeyinin

yükseltilmesi …

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürü Eşref Arslan, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlamak amacıyla genç çiftçilere hibe desteğinin oluşturulduğunu belirterek, tebliğ kapsamında kırsal alanda yaşayan genç çiftçilerin mahallinde uygulayacağı bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi bölümlerinin yeraldığını söyledi.

30 bin liraya kadar

destek …

Arslan’ın yaptığı konuşmanın ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürlüğü’nde görevli Oktay Çelik, hibe hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Genç çiftçilere 30 bin liraya kadar hibe desteği projesinin 13 Nisan tarihinde başladığını ve başvuruların devam ettiğini belirten Çelik, “Hibeden yararlanmak isteyenler için son başvuru tarihi 12 Mayıs. Bu proje kapsamında genç çiftçilerden ne dosya parası ne de bir proje hazırlama ücreti alınmayacağı gibi piyasada böyle bir proje hazırlatılmasına da gerek yok. Kırsal alanda ikamet eden 18 - 40 yaş aralığında tarımsal faaliyet gösteren veya göstermek isteyen kişiler başvurabilecek. Başvurularda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, tebliğin yayımlandığı tarih itibariyle 18 yaşından gün almış, 41 yaşından gün almamış olmak, başvuru tarihi itibariyle ücretli çalışıyor olmamak, okur-yazar olmak, başvuru tarihi itibariyle örgün eğitime devam ediyor olmamak, başvuru tarihi itibariyle KDV, gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmamak gerekiyor. Genç çiftçi hibe desteği 3 yıl süreyle uygulanacak. Bu kapsamda hibe desteğinden yararlanacak çiftçinin 1 Ocak 2016 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında kırsalda yaşamaları gerekiyor. Ödemeler, ilgili yılın bütçesinden karşılanacak. Dolayısıyla 2016 - 2017 ve 2018’de proje başvuruları alınacak. Başvuran herkese destek verilmeyecek. Projesi kabul edilen genç çiftçilere destek verilecek. Genç çiftçiler bu program kapsamında verilen hibe desteğinden sadece bir kez yararlanabilecek. Aynı proje konusunda Bakanlığın diğer hibe programından yararlanan çiftçiler bu destekten yararlanamayacak. Herkese 30 bin lira verilmeyecek. Söz konusu hibe desteğinden yararlanmak isteyen genç çiftçiler 12 Mayıs tarihine kadar Gıda Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürlüğü’ne başvurabilecekler” dedi.

Faydalanabilecek

projeler ve gerekli belgeler

Hibe desteğinden faydalanabilecek projelerle ilgili de bilgi veren Çelik, “Hibe desteği, hayvansal üretime yönelik; büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık projelerini, arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği projelerini, kanatlı ve ipekböceği yetiştiriciliği projelerini, Bitkisel üretime yönelik; kapama meyve bahçesi tesisi projelerini, fide, fidan, iç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği projelerini, kontrollü örtü altı yetiştiriciliği projelerini, kültür mantarı üretimi projelerini, yöresel ürünleri ile tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik; tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi konulu projelerini, coğrafi işaretli, yerli gen kaynaklarını kullanarak, organik veya iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim konulu projelerini, coğrafi işareti olan gıdaların üretimi konulu projeleri kapsıyor. Başvuru için gerekli olan evraklar ise; nüfus cüzdanı fotokopisi, ücretli çalışmadığına dair SGK’dan alınan belge, başvuru dilekçesi, proje tanıtım formu, imzalı taahhütname, varsa yatırım yerinin genç çiftçiye ait olduğuna dair mülkiyet belgesi, varsa proje konusu kapsamında eğitim belgesi, proje konusu içeriğinde varsa coğrafi işaret tescil belgesi, varsa engelli, gazi veya birinci derece şehit yakını olduğuna dair belge, diploma sureti veya okur - yazarlık belgesi” dedi.

Projeden haksız yere yapılan destekleme ödemelerinin ise faiziyle geri alınacağına dikkat çeken Çelik, “Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulacak” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık