Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Girgin: “Bu inanç torbaya sığmaz”

​​​​​​​Bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda mali düzenlemeler ve cemevlerine dair düzenlemeler içeren torba yasa görüşmelerine başlandı. Görüşmeler önümüzdeki hafta da devam edecek. Genel Kurul’da konuşma yapan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, mevcut teklifin Alevilerin taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu vurgulayan bir konuşma yaptı.

Girgin: “Bu inanç torbaya sığmaz”
  • 16 November 2022, Wednesday 12:19

“Kimsenin kimliği yüzünden ayrımcılığa uğramadığı bir Türkiye’yi hep beraber yaratacağız” diyen Girgin konuşmasında şunları söyledi

ALEVİLERİN CEMEVLERİ İBADETHANE KAPSAMINA ALINSIN TALEBİ KARŞILANMIYOR

“Bu teklifin 8,14,15,16,17 ve 22'nci maddelerinde cemevlerinin yapım, bakım, onarım ve giderlerinin karşılanmasına yönelik düzenlemeler var. Ancak, cemevleri Alevi yurttaşlarımızın taleplerine rağmen ibadethane kapsamına alınmıyor.

Anayasa madde 10: "Herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir." demektedir.

Yine, ayrıca, Anayasa'nın "din ve vicdan hürriyeti" başlıklı 24'üncü maddesinde şöyle söylüyor: "Herkes vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir."

TEKLİF AYRIMCILIĞI PEKİŞTİRİYOR

 Yapılan düzenlemeler kanun önünde eşitlik ilkesinin sistemli ihlalini oluşturan ayrımcılığı ortadan kaldırmak şöyle dursun, söz konusu ayrımcılığı örtülü olarak pekiştirmektedir. Teklif, Alevi dinî inancını Alevi Bektaşi kültürü, cemevlerini ise kültürel tesis olarak nitelemekte, açık şekilde Alevi inancının din ve vicdan hürriyeti bağlamında korunmasını engellemeye yönelik bir tavır benimsemektedir.

GÖZ BOYAMA DEĞİL EŞİT YURTTAŞLIK VERİLSİN!

Kanun teklifi cemevlerini ibadethane kabul etmeyen ve bunu Alevi vatandaşların sineye çekmesini isteyen bir zihniyetin ürünüdür. Alevi inancına sahip vatandaşlarımızın uzun zamandır beklentisi olan ve toplumun bu kesimini çok yakından ilgilendiren önemli düzenlemelerin acele bir torbayla yasaya sıkıştırılmasını doğru bulmuyoruz. Bu inanç torbaya sığmaz. Bu tutum Alevi yurttaşlarımızı oldukça inciticidir. Alevi vatandaşlarımızın seçime yönelik göz boyamalara değil, eşit yurttaşlık taleplerinin hayata geçirilmesine ihtiyaçları vardır.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık