Girgin, muhasebecilerin ve mali müşavirlerin sorunlarını TBMM’ye taşıdı

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Muhasebeciler Haftası vesilesiyle, muhasebecilerin ve mali müşavirlerin sorunlarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a bir yazılı soru önergesi ile sordu. 

Girgin, muhasebecilerin ve mali müşavirlerin sorunlarını TBMM’ye taşıdı
  • 12 March 2020, Thursday 9:32

Girgin şu açıklamalarda bulundu: “13 Haziran 1989 tarihinde yürürlüğe giren, 3568 sayılı Meslek Yasasına istinaden, 111 bin muhasebeci/mali müşavir ile 18 bin stajyer ülke genelinde faaliyet göstermektedir. 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası, TÜRMOB çatısı altında hizmet vermektedir. Geçmiş 30 yıl içerisinde muhasebeciler/mali müşavirler mükellef ile devlet arasında köprü görevini üstlenmiş, devletin e-dönüşümünün sağlanması için yürütülen çalışmalarda en ağır görevleri büyük bir toplumsal sorumlulukla yerine getirmişlerdir. Muhasebecilerin/mali müşavirlerin bir çok mesleki sorunu bulunmaktadır.”

MUHABECİLER/MALİ MÜŞAVİRLER DEVLETİN VERGİ ELÇİSİDİR

Ticari yaşamın belkemiği olan muhasebeciler ve mali müşavirler için “devletin vergi elçisi” diyen Girgin, Fuat Oktay’a şu soruları sordu: 
  1) Muhasebecilerin / mali müşavirlerin ölüm halinde geçerli olan mücbir sebep halinin, doğum, ağır hastalık ve tutukluluk hali için de geçerli olması yönünde bir çalışmanız var mıdır? 
2) Haziran ayına ait beyannameler Temmuz ayı içerisinde verilmekte ve meslek mensupları mali tatilde bürolarından çıkamamaktadır. Mali tatilin, gerçekçi ve yaşanabilir bir şekle kavuşturulması hususunda bir çalışmanız var mıdır? 
3) Dördüncü dönem geçici vergi beyanı kaldırılması ya da ihtiyari hale getirilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır? 
4)  Mesleki sorumluluk sigortasının gider yazılabilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır? 
5) Son 5 yıl içerisinde görevi başındayken hayatını kaybeden muhasebeci/mali müşavir sayısı kaçtır? Yaşanan ölümlerin sebeplerine yönelik Bakanlığın bir çalışması var mıdır? Muhasebecilerin/mali müşavirlerin görevleri başında genellikle kalp krizi, beyin kanaması vb. sebeplerle öldükleri iddiası doğru mudur?
6) Sık değiştirilen mevzuatlar sektörün önemli bir sorunudur. Bakanlık, yeni mevzuatlar hakkında muhasebecilere/mali müşavirlere eğitim vermekte midir? Vermiyorsa, neden vermemektedir? Bununla ilgili bir çalışma düşünülmekte midir?
7) İlgili mevzuatlarda, yönetmeliklerde muhasebecilerin/mali müşavirlerin çalışma koşullarını hafifletecek çalışmalar yapılmakta mıdır?
8) Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulaması pilot iller dışındaki illerde 01.03.2020 tarihinde başladı. Ancak bu uygulamanın muhasebecilerde/mali müşavirlerde oluşan kamu yararı sağlamayacağı, mükellefler ve meslek mensupları açısından da bir yararının olmayacağı yönündeki kanaate dayanarak bu uygulanamadan vazgeçilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?
9) Kamuoyunda poşet beyannamesi olarak bilenen Geri Kazanım Katkı Payı Beyannamesi Uygulamasından vazgeçilerek, Geri Kazanım Katkı Payının kaynağında alınması sağlanması yönünde bir çalışmanız var mıdır?
10) Muhasebecilerin KDV oranının %8’e düşürülmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır? 
11) Kamu kurumlarınca istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. Tüm verilerin bir data merkezinde toplanması ve ilgili kurumların bu merkezden bilgileri alması yönünde bir çalışmanız var mıdır? 
12) Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık