Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Girgin: “Pazarcı artık ‘satıcı değil bekçiyiz’ diyor”

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ve CHP Köyceğiz İlçe Başkanı Hüseyin Erol, Köyceğiz İlçe Örgütü ile birlikte pazaryerini gezerek esnafın, üreticilerin ve halkın şikâyetlerini dinledi. Girgin şunları söyledi:

Girgin: “Pazarcı artık ‘satıcı değil bekçiyiz’ diyor”
  • 24 August 2022, Wednesday 11:47

HALK FİYATLARA BAKIP ELİ BOŞ DÖNÜYOR

"Köyceğiz pazaryeri bomboş. Pazarcı müşteri bekliyor, pazara gelen ise fiyatlara bakarak geri dönüyor. Evine eli boş dönmek istemeyenlerse, ancak yarımşar kilo aldıkları ürünlerle çantasını doldurabiliyor. İkişer kilo, üçer kilo meyve alabilen bir vatandaşa rastlamadık.

Satış yapamayan bir pazarcı, 'halkın alım gücü yok, artık getirdiğimiz mala bekçilik yapıyoruz' diye dert yanıyor, pazara gelen vatandaş önceden 70 liraya doldurduğu filesini 200 liraya doldurduğundan şikâyet ediyor.

“VATANDAŞ 10 LİRALIK KIYMA İSTİYOR, O DA MAKİNEDEN ÇIKMIYOR”

Pazaryerindeki bir kasaba uğradık. Kasap arkadaş 'Lokantacılar hariç kiloyla kıyma alan yok. Onlar da önceden 6 kilo alıyorsa şimdi 2 kilo alıyor. Yarım kilo kıyma almak lüks oldu. Bazen 10 liralık kıyma isteyen oluyor, o miktardaki kıyma makineden bile çıkmıyor' dedi.

"NE KÂR ETTİK NE ZARAR SADECE ÖMÜRDEN ZARAR ETTİK"

Pazaryerindeki bir zücaciyeci 'evimizin günlük masrafı olmasa ürünü satmasak daha iyi. Çünkü sattığımızı yerine koyamıyoruz. Çark dönmüyor’ diyor. Pazarcı bir aktar ise  ‘çoğu zaman ne kâr ediyoruz ne zarar. Tezgâhı toplarken bugün sadece ömürden zarar ettik diyoruz' dedi.

1 KASA PORTAKAL İLE 1 ÇUVAL GÜBRE ALINIRDI

Önceden Köyceğiz'de bir portakal üreticisi 1 kasa portakal ile 1 çuval gübre alabiliyordu. Şimdi ancak 5 kasa satarsa alabiliyor. Başka bir esnafa durumunu sorduk: 'Fiyatlara yetişmek mümkün değil, ne alırken ne satarken. Kahvaltıya peynir almayı bıraktık. 1 kilo patlıcanı 5 liradan satıyorum. En ucuz gübrenin çuvalı 641 lira. Mazot desen uçtu. 1 kilo patlıcan 1 litre mazot etmiyor' dedi.

"ÖĞÜNÜ 1 ÇEŞİT YEMEKLE GEÇİRİYORUM, HAKKIM OLAN DİĞER 2 ÇEŞİT KİMİN SOFRASINDA"

Pazaryerinde yemek yiyen bir esnafın sofrasına oturduk. Sabah 5.30’da tezgâhını kurmaya başlayan pazarcı esnafı kahvaltısını, öğle yemeğini tezgâh başında yiyor. Pazarcılar bu kadar yorucu bir iş yapmalarına rağmen, öğünü tek çeşitle geçirmek zorunda kalmaktan şikâyetçi. Bir esnaf şunu  sordu: öğünü tek çeşitle geçirmeye çalışıyorum, benim hakkım olan diğer 2 çeşit yemek kimin sofrasında? AKP fakirin düşmanı, zenginin dostu’ diye isyan ediyordu.

Girgin son olarak , "pazarda vatandaşlara 'peki çözüm ne?' diye sorduğumuzda çoğu kişi eliyle mühür basma işareti yaparak, sandığı işaret ediyor" dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis