Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Girgin: Vatandaştan hangi yüzle bağış isteyeceksiniz?

TBMM Genel Kurulu’nda depremin yıktığı bölgelerin yeniden imarı için kurulacak olan Afet Yeniden İmar Fonu’nun görüşmeleri yapıldı. Genel Kurul’da konuşan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin iktidara “hangi yüzle bağış talep edeceksiniz vatandaştan?” diye sordu.

Girgin: Vatandaştan hangi yüzle bağış isteyeceksiniz?
  • 15 March 2023, Wednesday 12:22

“Bir deprem sonrasında iktidara gelenlerin, bir deprem sonrasında iktidardan gideceklerini” söyleyen Girgin konuşmasında şunları söyledi:

TOPLANAN 88 MİLYAR LİRALIK DEPREM VERGİSİ NEREDE?

“Yapılması gereken eğer yapılmış olsaydı televizyon ekranlarından halkın vergileri, halkın bütçesi bir keseden çıkarılıp aynı keseye geri atılmadan önce toplanan 88 milyar liralık deprem vergisiyle can kayıplarının önüne geçilebilirdi; yapılması gereken eğer yapılmış olsaydı deprem vergileri iç edilmez, yıkımın ardından kurulması istenen Afet Yeniden İmar Fonu için yeni bağışlara, yeni hibelere, yeni yardımlara gerek duyulmazdı.

Halkın bağış ve yardımları üzerinden ticaret yapıp depremzedeler için parayla satılan çadır rezaletinden sonra siz hangi yüzle bağış talep edeceksiniz vatandaştan?

BİZ ŞEHİRLERİMİZİ İNŞA EDECEĞİZ, SİZLER İSE HESAP VERECEKSİNİZ!

Ancak gerçekler ortadadır; halkımız iktidarı bu büyük yıkımla birlikte toplumsal tarihin kara sayfalarına mahkûm edecektir. Halkımızın cebinden çıkan vergilerin halkımız için kullanılacağı, afetler henüz ortaya çıkmadan olumsuz sonuçlarının önleneceği günler yakındır.

 Şimdiden bildiriyoruz, acımızı unutmadan, şehirlerimizi aslına uygun olarak, demografisini koruyarak yeniden inşa edeceğiz. Biz şehirlerimizi yeniden ve hep birlikte inşa edeceğiz, sizler ise hesap vereceksiniz.

TOPLADIĞINIZ 115 MİLYAR TL BAĞIŞ VE YARDIMLARI NİÇİN SAYIŞTAY DENETİMİNE ALMIYORSUNUZ?

1999 depreminin ardından yapılan iç ve dış yardım ile bağışlar Ziraat Bankası’nda toplanmıştı. Bu yardımların nereye, nasıl harcandığı bir maliye müfettişi, bir Başbakanlık müfettişi ve bankalar yeminli murakıbının oluşturduğu Deprem Hesapları Denetleme Komisyonu tarafından denetlenmişti ve 1 Temmuz 2000 tarihli Resmî Gazete'de kalem kalem de yayımlanmıştı. Şeffaflıksa, bize böyle bir şeffaflık lazım. Peki, siz ne yapıyorsunuz?

Yardım kampanyasıyla toplanan 115 milyar lirayı Sayıştay denetiminin dışına çıkarıyorsunuz.

Afet fonunun kaynakları arasındaki 115 milyar TL bağış ve yardımları niçin Sayıştay denetimine almıyorsunuz?

İHALE YAPMAKTAN SUSUZLUK SORUNUNU ÇÖZEMEDİNİZ

Deprem bölgesi için daha şimdiden 40 milyar TL'yi aşkın konut ve altyapıyı içeren onlarca ihale yapmışken, depremin üzerinden bir aydan fazla zaman geçmişken Hatay'da yaşanan ve beraberinde sağlık sorunlarını da getiren, insanın en temel ihtiyaçlarından susuzluk sorunu nasıl çözülemez?

Başta Merkez Bankası olmak üzere, kamu kurumlarına talimatla bağış yaptırdığınız 120 milyar lira kaynak acilen bu sorunları çözmek için neden kullanılmaz?

BİR DEPREM SONRASI İKTİDARA GELMİŞTİNİZ, BİR DEPREMLE GİDİYORSUNUZ!

Halkımıza seslenmek istiyorum: "Her şey kontrol altında." dediler, "Ulaşılamadık yer yok." dediler, ilk üç gün öylece beklediler, yardımları engellediler, insanları diri diri enkaz altında bırakıp hayattan kopardılar, bir gecede 115 milyar toplarken terlik ve kahvaltı bağışı istediler, "Dünyada hiçbir devlet bizim kadar başarılı müdahale edemezdi." dediler, sonra helallik istediler. İnsanlara verilmiş en güzel duygu utanma duygusudur arkadaşlar; her insanda keşke olsa. AKP iktidarı kınadıklarıyla sınanıyor. Bir deprem sonrası iktidara gelmiştiniz, bir depremle gidiyorsunuz.”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık