Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Girgin’den kanun teklifi: “EVİ YANAN VATANDAŞLARDAN PARA İSTENMESİN! KESİM GELİRLERİ YANGIN MAĞDURLARI İÇİN HARCANSIN!”

CHP Muğla Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Süleyman Girgin TBMM’ye Kanun Teklifi verdi.

Girgin’den kanun teklifi: “EVİ YANAN VATANDAŞLARDAN PARA İSTENMESİN! KESİM GELİRLERİ YANGIN MAĞDURLARI İÇİN HARCANSIN!”
  • 29 December 2021, Wednesday 10:37

“Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma sonrasında yanan 670  bin dekar alanlar ihale edilerek kesimler gerçekleştirilmektedir” diyen Girgin, “söz konusu ihalelerden elde edilen gelirin Muğla  ve bölgesindeki halkımızın mağduriyetinin giderilmesi için kullanılması ve konutlarının,işyerlerinin, ahırlarının ve diğer taşınmazların yeniden inşası için vatandaşlardan bir kuruş dahi talep edilmemesi ve vatandaşların borçlandırılmaması gerekmektedir, sosyal devlet olmanın gereği de budur”şeklinde konuştu.

YANAN KONUT, AHIR, MÜŞTEMİLAT VE İŞYERLERİ
İÇİN VATANDAŞLAR BORÇLANDIRILMASIN

Muğla’da yanan ormanlık alanlarda ihale yoluyla yapılan kesimlerden elde edilen gelirlerin önce döner sermayeye, oradan da genel bütçeye aktarıldığını söyleyen CHP’li Girgin Kanun Teklifinin Genel gerekçesinde şunları belirtti:
29 Temmuz 2021 tarihinde başlayan ve 15 gün süren Muğla ve ilçelerindeki yangınlarda  yüzbinlerce dekar  orman, tarım arazisi  yerleşim yeri küle dönmüş ve binlerce hayvan can vermiştir.
Muğla’nın Marmaris, Bodrum, Milas, Yatağan, Kavaklıdere, Menteşe, Ula, Köyceğiz, Seydikemer, Fethiye, Dalaman ve Datça ilçelerindeki yangınlarda 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 6 vatandaşımız yaralanmış 670 bin dekar orman alanı yanmıştır.

SATIŞI YAPILAN AĞAÇLARIN GELİRLERİ YANGIN MAĞDURLARINA HARCANSIN
 
Muğla Afet ve Acil Durum Yönetimi  Başkanlığı raporuna göre 1781 bina,3136 bağımsız bölüm ‘’ağır hasarlı, orta hasarlı, az hasarlı, acil yıkılacak, yıkık’’ başlıklarında rapor edilmiştir.Yangında hasar gören ağaçların satışından elde edilen gelirin raporda tespit edilen afetzede konutlarının yapımında kullanılmalı ve vatandaşlardan  1 kuruş dahi alınmamalıdır.

ZEYTİNLİKLER, NARENCİYE, YEM,ARI KOVANI,TARIM ARAZİSİ,TARIM ALETİ ZARAR GÖRDÜ
 
Bodrum, Kavaklıdere, Marmaris, Milas, Seydikemer, Menteşe, Köyceğiz, Yatağan ve Dalaman ilçelerimizde 12.952 da zeytinlik, 45 da narenciye, 593 da tarım arazisi, 15.300 kg kesif yem, 507.150 kg kaba yem, 40.753 kg buğday,7041 adet alet ve makine zarar görmüştür.
 
Köyceğiz, Menteşe, Marmaris,  Milas, Kavaklıdere, Yatağan, Dalaman, Seydikemer ilçelerinde  33 büyükbaş, 212 küçükbaş, 255 kümes hayvanı, 2411 adet arılı kovan zarar görmüştür.

BELİRSİZLİKLER KALDIRILSIN,VATANTAŞ MAĞDUR EDİLMESİN
 
Muğla orman yangını nedeniyle evleri, müştemilatları, işyerleri, hayvan ağılları, tarım arazileri, arı kovanları, tarım araçları vb. taşınmazları hasar gören ve kullanılamaz hale gelmiş olan hak sahibi vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin telafisi amacıyla Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na başvurmaları söylenmiş ama sürecin işletilmesinde belirsizlikler mevcuttur.

ZARARLAR BEDELSİZ OLARAK KARŞILANSIN

Girgin vermiş olduğu kanun teklifi ile “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olarak ilan edilen Muğla ilinin Marmaris, Milas,Yatağan Kavaklıdere, Menteşe,Ula, Köyceğiz, Fethiye, Seydikemer, Dalaman ve Datça ilçelerinde yaşanan orman yangını afeti nedeniyle vatandaşlarımızın hasara uğramış taşınmazları, tarım arazisi, arılı kovanları, narenciye, tarım aletleri, hayvanları ve diğer zararlarının devletimiz tarafından bedelsiz olarak inşası ve hak sahibine teslimi amaçlanmaktadır” dedi.

MUĞLA ORMANLARININ YÜZDE 8’İ YANDI

“Muğla’daki yangınlarda iktidar önce işi oluruna bırakmış, müdahale ettiğinde ise iş işten geçmişti.Muğla yüzde 68’i orman olan bir ilimizdi.Yangınlarda orman alanının yüzde 8’i yandı.Şimdi bu alanlarda ihale ile kesim yapılıyor” diye konuşan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin vermiş olduğu kanun teklifinin takipçisi olacağını belirtti.

Editör: Celal DURGUN
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis