Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

GÖKOVA KÖRFEZİ’NİN KUZEYİ YANDI, HÂLÂ YANIYOR

• Gökova’nın kuzey yamaçlarında neredeyse orman kalmadı.. Mazı ve Çökertme yandı.. • Yangının başlamasından bu yana hep beklenen yangın söndürme uçakları, dün de gelmedi. Çökertme’de yangın tekrar başladı. Bozalan, Fesleğen, Demirciler tehdit altında.. • Tahliye edilen Gökbel, Çökertme mahallelerindeki vatandaşlar ve hayvanları, Ören’de oluşturulan toplanma alanına taşındı..

GÖKOVA KÖRFEZİ’NİN KUZEYİ YANDI, HÂLÂ YANIYOR
  • 02 August 2021, Monday 17:27

Muğla’nın Milas İlçesi’ne bağlı Çökertme Mahallesi alevlere teslim oldu. Gökova Körfezi’nin kuzeyinde yer alan Mazı-Çökertme bölgesindeki tüm ormanlar, neredeyse denize kadar yandı. Yangın bölgesinde ekipleri koordine eden Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat yangınların söndürülmesi için havadan müdahalenin şart olduğunu belirtti. 

29 Temmuz’da ilk olarak Milas’a bağlı Meşelik Mahallesi Kuyucak Mevkii’nde ve Milas-İzmir Karayolu Suçum Mevkii’nde çıkan yangınla başlayan süreç, Milas’ın birçok noktasında çıkan orman yangınlarıyla devam etti. 30 Temmuz’da yanan bölgelerde incelemelerde bulunan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, 80 hektarlık alanın kül olduğunu ve yangınların otellere sıçramamasıyla büyük bir facianın kıyısından dönüldüğünü ifade etti. 

“Yangınlar Beyciler Mahallesi’nde Tekrar Başladı”

Tam yangınlar bitti denirken bir yangın haberi de Beyciler Mahallesi’nden geldi. Mahallenin ormanlık alanında başlayan yangın kısa sürede büyüyerek mahallenin etrafını sardı. 

Orman içlerindeki zeytinliklerin ve hasadı yapılmış anızların da hızla yanarak ilerleyen yangını söndürmek için görevliler yanında vatandaşlar da canla başla çalıştılar. Başkan Tokat Beyciler Mahallesi’nden yangınla mücadeleyi koordine ederlerken, bir anda önlerindeki anızlı tarlanın yanmaya başlamasıyla, bütün vatandaşlar traktörlerinin arkasındaki tankerlerle, vatandaşlar ve görevliler de ellerindeki çalılarla yangının yayılmaması için uğraştılar. Gazeteci arkadaşımız Volkan Yıldız’ın anlık yaptığı video yayınlarda, Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın ve Zabıta Müdürü Salim Tanış’ın da, ellelrindeki çalılarla anız yangınının yayılmasını önlemek için çalışmaları, dikkat çekiciydi. 

Rüzgarın şiddetinin artmasıyla birlikte hızla büyüyen alevler Bodrum’a bağlı Mazı Mahallesi ve Gökpınar Mahallesi’ne doğru devam etti. Aynı gün Bodrum sırtlarında başlayan yangınla birleşerek, Mazı mahallesine sıçradı. Yukarı Mazı ve Aşağı Mazı’yı etkileyen yangın nedeniyle, Aşağı Mazı’da mahsur kalan vatandaşlar deniz yoluyla tahliye edildi. 

Bütün bu süre boyunca, bu devasa yangınla mücadelede yetersiz kalındığı gözlendi. Helikopterlerin yangınla mücadelede yetersiz kaldığı ve mutlaka uçakla müdahale edilmesi gerektiği, bütün ilgililelr tarafından söylendi. Başından beri yangını olay yerinde takip eden Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, sürekli uçak talebini dile getirdiler. Ancak bir türlü uçaklar gelmedi. Bilindiği gibi, THK’nın uçakları bir süredir, iktidar tarafından çürümeye terkedilmiş durumda. Pilotların işlerine son verilmişti. Yeni uçaklar da alınmamıştı. Aynı tarihlerde Manavgat ve Marmaris’te başlayan ve günlerce süren yangın nedeniyle, Rusya ve Azerbaycan’dan 4 uçak kiralanmış, ancak bu uçaklara Milas ve Bodrum yangınlarında rastlanılamamıştı. Mazı’yı yok eden yangınbu kez Milas’a bağlı Gökbel Mahallesi’ne doğru ilerledi. 1 Ağustos Pazar günü itibariyle mahalleyi dumanlar kapladı. Yurttaşlar bölgeden tahliye edilirken, Gökbel Mahallesi alevlere teslim oldu. Rüzgarın Pazar sabahı şiddetini arttırmasıyla birlikte Gökbel Mahallesi’nden devam eden yangın Milas’a bağlı Çökertme Mahallesi’ne ulaştı ve bölgeyi alevler kapladı. Yangının bölgeye ulaşmasıyla birlikte Çökertme Mahallesi tahliye edildi. Yangının çıktığı ve devam ettiği bölgenin engebeli ve zor bir arazi yapısına sahip olduğunu belirten Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, havadan müdahalenin şart olduğunu belirtti. Tahliye sırasında uzun araç kuyruklarının oluştuğu gözlemlendi. 

Tahliye çalışmaları sırasında Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de olay yerine gelerek, Başkan Tokat ve yetkililerden, durum hakkında bilgi aldı.

“Yangının Çıktığı Günden İtibaren Havadan Müdahale İstedik”

Sürecin başından itibaren sahada bulunan ve ekipleri koordine eden Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat hem sosyal medya hesabından yaptığı canlı yayınlarla hem de sosyal medya üzerinden yaptığı anlık açıklamalarla yurttaşları bilgilendirdi. Engebeli ve zor arazi şartlarının bulunduğunu ve karadan müdahale imkanının kısıtlı olduğunu belirten Başkan Tokat, “Yangın kısa sürede çok büyük bir alanı kapladı. Yetkililerle sürekli irtibat halindeyiz. Yaptığımız açıklamalarla hemşehrilerimizi süreçle ilgili bilgilendirmeye çalışıyoruz. Yangın çıkan bölge dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahip. Bu yüzden karadan müdahale edilme olanağı zayıflıyor ve yangın rüzgarın da şiddetiyle birlikte hızla yayılıyor. Sürecin başından beri en büyük talebimiz, havadan müdahale… Uçaklarla yapılacak müdahale ile ancak bu yangının önüne geçebiliriz.” dedi.

Gökbel ve Çökertme’den tahliye edilen vatandaşlar ve köylülerin hayvanları, Milas Belediyesi tarafından Ören ovasındaki Futubol sahası veyanındaki güreş alanına taşınarak, burada hazırlanan yerlerde ayrı ayrı tutuldular. Vatandaşlara çadırlar kurulurken, vatandaşlar ve esnafın da büyük katkılarıyla, gelen yardımlar tasnif edildi ve köylerden buraya tahliye edilen yurttaşların yeme-içme sorunları giderildi. Bu toplanma alanı, evlerini ve ahırlarını terkeden vatandaşlar için güvenli bir liman haline geldi. 

“Yalan haberler fazla, yetkililerin söyledikleri dışında itibar etmeyin”

Öte yandan çıkan yangınları birilerinin kasıtlı çıkardığı yönünde, vatandaşlar sosyal medya üzerinden pek çok yalan-yanlış haberi paylaşarak, ayrı bir sıkıntı yarattılar. Silahlı çatışmadan tutun, Milas mezarlığının üstündeki ormanın ateşe verildiği, vb. Türden pek çok ‘kasıtlı’ haber, olayın ayırdına varamayan pek çok yurttaş tarafından da paylaşılarak yaygınlaştırıldı. Konu öyle bir noktaya geldi ki, köylerin girişlerinde toplanan gençler, araçları kontrol etmeye, sabotajcıları ‘yakalama’ çabasına girdiler. Yetkililer, yer yer bunlara, bunun yanlış olduğunu, sıkıntılı bir durum olsa yetkililerin herkesi bilgilendireceğini, bunların dışındaki her habere itibar etmemeleri uyarısında bulundular. Başkan Tokat da bir açıklamasında bu konunun altını çizerek, ‘resmi yetkililerin söyledikleri dışındaki paylaşımlara kimse itibar etmesin, yoksa çok yanlış şeyler olabilir’ uyarısında bulundu.

Pek çok yetkili de ülkemizde kimi zaman tarla açmak, kimi zaman turizm arazisi açmak vb. Gibi kasıtlı orman yakma girişimlerinin olabildiğini, ancak Akdeniz havzasındaki bu kadar çok yangının esas nedeninin, bir haftadır esen poyraz ve çok yüksek ısı nedeniyle otların çok çabuk tutuşabilme özelliği taşıdığını, bu nedenle ormandaki herhangi bir cam, teneke, vb. Parçasının güneş ışınıyla kolaylıkla otları tutuşturabildiğini belirterek, bu tür yaygın yangınların ilk olmadığını, hem geçmişte yaşandığını, hem de halen Akdeniz bölgesindeki pek çok ülkede benzer yaygın yangınların devam ettiğini duyurdular.

“Şu an İçin Termik Santral Tehdit Altında Değil”

Yurttaşların en büyük merakı Pazar gecesi Türkevleri istikametine ilerleyen yangının Termik Santral’e ulaşıp ulaşamayacağı idi. Konuyla ilgili bilgilendirme yapan Başkan Tokat, “Şuan için Termik Santrali tehdit eden bir durum yok. Yangının seyri ve rüzgarın yönü doğrultusunda tehdit eden bir durum olması noktasında vatandaşlarımızı yeniden bilgilendiririz.” dedi. Yeniköy-Kemerköy firmasından yapılan açıklamada da büyük tehlike gösteren hidrojen tanklarının boşaltıldığı ve gerekli önlemlerin alındığı belirtildi.

“Milas Belediyesi Olarak Yurttaşlarımızın Yanındayız”

Yangının ulaştığı bölgedeki vatandaşlar Milas Belediyesi ve diğer ekiplerin transferleriyle bölgeden tahliyesi de devam ediyor. Bu durumla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Başkan Tokat, Belediye olarak yurttaşların her zaman yanında olduklarını belirterek, “Tahliye edilen köylerimizdeki vatandaşlarımıza Ören Stadında oluşturulan güvenli bölgede kalacak yer temin ederek her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Her şeye rağmen bu zor süreci atlatacağız.” dedi.

Yangın, Pazartesi günü ise, Türkevleri mahallesine varmadan, rüzgarın yön değiştirmesi ile Kemerköy istikametine değil, yukarı doğru, Fesleğen taraından ilk yangının çıktığı Beyciler’e dğru yöneldi. 

İçişleri Bakan Yardımcısı ile toplantı..

Dün sabah saaterinde, Milas Kaymakamlığı’nda, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy’un başkanlığında bir toplantı yapıldı. Milas Kaymakamı, Belediye Başkanı, AFAD yetkilileri vb. Gibi konuyla ilgili yetkililerin katıldığı toplantı sonrasında, kendisiyle röportaj yapan Amerika’nın Sesi radyosuna verdiği röportajda Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “yangınların başladığından bu yana, coğrafi olarak engebeli olan bölgedeki ormanlarımızda süren yangınla mücadele için helikopterlerin yetmediğini, yangın söndürme uçaklarına ihtiyaç olduğunu vurguladık. Bugünkü toplantı sonrasında, şimdi çok daha fazla ümitvarım; sanırım uçaklar dahil, pek çok yeni uygulamayla, mücadelemizi sürdüreceğiz ve bu yangını bugün kontrol altına alacağız” dedi.

Uçaklar yine gelmedi..

Sürecin başından itibaren sahada bulunan Milas Belediye BaşkanıMuhammet Tokat, dün sosyal medya hesabından yaptığı canlı yayınla Bozalan Mahallesi’nin tehdit altında olduğunu, Çökertmede yine yangın başladığını, Fesleğen ve Demirciler mahallelerinin tehdit altında olduğunu, Hayıtlı Mahallesi’nin ise hemen boşaltılması gerektiğini söyledi.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’in açıklaması şöyle: “Türkevleri ve Çökertme bölgesinin arasında kalan Bozalan bölgesinde yangın devam ediyor.

Bozalan Mahallesi,  tehdit altında. Yandı bitti dediğimiz Çökertme’de tekrar yangın başladı. Fesleğen ve Demirciler yine büyük tehdit altında. Hayıtlı Mahallesi’ni hemen boşaltmamız lazım. Hayıtlı Mahallesi’nden feryat figanlar yükseliyor. Vatandaşlarımız, görevlilerimiz burada. Bugün de bir uçak müdahalesi kesinlikle olmadı. Bize verilen bütün sözler hep boşa çıktı. Yangın coğrafi şartlara ve hava şartlarına göre güçlenerek devam ediyor ve daha çok mahalleyi tehdit ediyor.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis