Göz göre göre!…

Oktay ÇAYIRLI -

Göz göre göre!…
  • 29 September 2016, Thursday 6:40

İlçemizde, sahipleri tarafından kaderine terkedilen tarihi evler, ayakta kalma mücadelesi vermeye devam ediyor… 19’uncu yüzyılda ve 20’nci yüzyılın başlarında inşa edilmiş bu yapıların bazıları yıkıldı… Bazıları ise halen daha yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya...

Milas’ta tarihi değerleri tescillenmiş ev, cami, türbe, han ve hamamlardan oluşan yaklaşık 180 civarında yapı bulunuyor. Yapıların yaklaşık 120’sini ilçemiz merkezindeki evler, konaklar oluşturuyor. Milas’ın dar sokaklarındaki hemen hemen hepsi iki katlı, cumbalı, ahşap-taş yapı olan bu evler, özgün bacalarıyla da dikkat çekiyor.

Bu yapıların birçoğu günümüzde sahipleri tarafından kullanılmadığı ve terkedildiği için yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Evlerini yeniden kullanabilmek için tadilat yapmak isteyen mal sahipleri ise uzun işlemlerle onarım giderlerinin yüksekliğinden şikayet ederken, birçok ev de birden fazla varisi bulunduğu ve gerekli anlaşmaların sağlanamadığı için kaderine terkedilmiş durumda.

 

Can ve mal güvenliği

açısından büyük tehdit

İlçemizde sözünü ettiğimiz bu terk edilmiş evler yıkılmaya devam ediyor. Zamanın tahribatına dayanamayan tarihi Milas Evlerinden bazıları da, ne zamana dek yararı olacağı belli olmayan birkaç destekle (dayama ile) ayakta tutulmaya çalışılıyor.

Vatandaşların can ve mal güvenliğini de tehlikeye sokan bu yapılar için “alınan” önlemlerinse, olası bir yıkılma durumunda herhangi bir ‘önleme yeterliliği’ olamayacağını belirten vatandaşlar, “Koskoca yapıların yıkılmasını incecik demir parçalarıyla önlemeyi düşünüyorlar. Ya da bir metre mesafeye konulan tel örgülerin can ve mal güvenliğini sağlayacağını öngörüyorlar. Tüm bunların göstermelik olduğunu yetkililer de biliyor. Çünkü yapıların birinin yıkılması durumunda ortaya çıkabilecek vahim durumun hepimiz farkındayız. Bir an önce gerçek önlemler alınmalı veya yapılar ayağa kaldırılmalı” diyorlar.

 

Çöküşe doğru ...

Vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde kullanılan güzergahlarda yeralan bu yapılardaki yıkılmaya doğru adım adım gidiş ise gözden kaçmıyor.

Hisarbaşı Mahallesi Tabakhane Caddesi’ndeki konağın duvarları giderek yola doğru çıkmış durumda. Faciayla sonuçlanabilecek olaylara karşı bu alanda ya gerçek güvenlik önlemleri alınması gerekiyor ya da yapıda hemen bakım ve onarım çalışmalarının başlatılması gerekiyor.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık