“Güllük Körfezi sanayi körfezi haline gelecek”

Kıyıkışlacık’ta yapılması planlanan 500 yat kapasiteli Yat Limanı ile 100 yata hizmet verecek olan Çekek Yeri projesiyle ilgili açılan dava dolayısıyla Pencereli Mevkisi’nde bilirkişi incelemesi yapıldı. Kıyıkışlacıklıların avukatı Murat Kemal Gündüz, keşiften sonra yaptığı açıklamada, “Projenin uygulanması halinde dalyan yok olacağı gibi, Flamingo, pelikanların, birçok kuşun ve Akdeniz Fokunun yaşam alanları da geri döndürülemeyecek şekilde yok olacaktır.” dedi.

“Güllük Körfezi sanayi körfezi haline gelecek”

Kıyıkışlacık Mahallesi, Pencereli Mevkiinde; yapımı planlanan ve yoğun eleştiri alan Yakamoz Yat Limanı ve Çekek Yeri projesine verilen ÇED Olumlu kararına karşı İasos Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği ve bölge sakinlerinin açtığı iptal davasında geçtiğimiz hafta bilirkişi incelemesi yapıldı.

 

Bilirkişi incelemesinin ardından bir açıklama yapan İasos Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği avukatı Murat Kemal Gündüz, projenin yapılması halinde bölgenin ciddi zararlara uğrayacağını söyledi. Gündüz, ““Yakamoz Yat Limanı ve Çekek Yeri” Projesi, Kıyıkışlacık Bölgesini ve genelinde Güllük Körfezini sanayi körfezi haline getirecek bir projedir. Proje ile 500 yatlık “Yat Limanı” ve 100 yata hizmet verecek “Çekek Yeri”  yapılacağı belirtilmektedir. Her biri ortalama 15 - 35 metre boyunda milyon dolarlık 500 adet yatın, mevcut Güllük Yükleme Limanının faal olarak çalıştığı bu bölgeye gelerek konaklayacağı, aslında büyük bir aldatmacadır. Yat Limanı-Çekek Yeri projesinin bölgemize vereceği olası zararları ve hukuka aykırı yönlerini, projede kamu yararı olmadığı hususlarını keşif sırasında yaptığımız sunumla Mahkeme heyeti ve bilirkişilere anlattık. Şimdi raporun verilmesi bekleniyor.” dedi.

Proje alanının doğal SİT Alanı kapsamında olan Güllük Körfezi Dalyanı ile iç içe halde olduğunu belirten Avukat Gündüz, “Bu dalyan, birçok balık türünün yumurtlama alanı olduğu gibi, Flamingo ve Pelikan kuşları başta olmak üzere birçok kuş için de konaklama alanıdır. Dalyan’ın derinliği çok sığ olduğundan bu sulak alan Flamingo ve Pelikanlar için cazip bir yaşam alanıdır. Bölge aynı zamanda Akdeniz Fokunun da yaşam alanıdır. Sarıçay Deresi’nin bu bölgeye akması ile Güllük Delta alanı oluşmuştur. Projenin uygulanması halinde dalyan yok olacağı gibi, Flamingo, Pelikanların, birçok kuşun ve Akdeniz Fokunun yaşam alanları da geri döndürülemeyecek şekilde yok olacaktır.” diye konuştu.

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık