“Güllük Marina Projesi Güllük’ün felaketi olur..”

Güllük eski liman bölgesinde yapımı planlanan yat limanı projesinin ÇED (Çevresel Etki Değelendirmesi) süreci kapsamında yapılacak “Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılım” toplantısı, 16 Mart Perşembe günü Güllük Evlendirme ve Düğün Salonu’nda, saat 11:00’de yapıldı. Yoğun katılımın olduğu toplantıda Güllük sakinleri projeye karşı olduklarını söyledi.

“Güllük Marina Projesi Güllük’ün felaketi olur..”

Bilindiği gibi, limanın yeni yerine taşınması sonrasında liman bölgesi, marina yapılmak üzere ihale edilmiş, ihaleyi alan firma daha sonra marina projesinden vazgeçmişti. Bunun üzerine ikinci ihale yapılmış, bu ihalede ICC Güllük Marina İşletmeciliği A.Ş. bu kez Güllük Balıkçı Barınağı haricindeki alanı, marina yapmak üzere kiralamıştı. Firma da, Güllük’ün merkezindeki sahil bölgesine 260 yat kapasiteli bir marina projesi yapmıştı. Proje ile ilgili ÇED sürecindeki Halkın Bilgilendirme toplantısı, dün Güllük’te yapıldı.

ICC Güllük Marina İşletmeciliği A.Ş tarafından, Güllük Yat Limanı Projesine dair ayrıntılar,  Güllük Evlendirme ve Düğün Salonu’nda düzenlenen toplantıyla Güllük halkına anlatıldı.  Yoğun katılımın olduğu toplantıda, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile projeyi hazırlayan şirketin yetkilileri 260 yat kapasiteli projeyi tanıtırken, salondan ‘marina istemiyoruz’ sesleri yükseldi.

“BU MARİNA BURANIN FELAKETİ OLUR”

Proje sunumunun hemen ardından, projede yer alan 260 yat kapasitesine tepki gösteren Muğla Çevre Platformu Milas Meclisi Üyesi Neşe Tuncer, “Proje tamamen yanlıştır. Bu Proje on sene önceki bir projedir.  Hiç bir şeyin bilinçli olarak hazırlanmamış olduğunu düşünüyorum. Çünkü  buraya taş dolgu bir mendireğin (dalgakıranı da bulunan liman) yapılması, buranın felaketi olacaktır” dedi.

“BURAYA BUTİK BİR MARİNA YAPILABİLİR”

Daha sonra söz alan, dünyada marina yapımı konusundaki ilk on isimden biri olan, Yalıkavak Marina’nın yapımında da görev almış ve genel müdür olarak da hizmet vermiş olan, dün de teknesiyle Güllük’te olan Türk asıllı ve İsviçre’de yaşayan Bruno Meier, buraya niye böyle bir marina yapılmaması gerektiğini örnekleri ile anlatarak, “12 yaşındaki çocuk dahi böyle bir proje çizmez. Proje revize edilmeli. Buraya ancak hiç zarar vermeden butik küçük bir marina yapılabilir. Buraya kesinlikle 260 yat kapasiteli bir marina yapılamaz” dedi.

“MARİNA ALANI LAĞIM ÇUKURUNA DÖNER”

Daha sonra söz alan ve turistlere tekne turları düzenleyen Kaptan Mehmet Dönmez ise “Galiba yapımcı firma burada hiç ön çalışma yapmamış.  Güllük’ün alt yapısının bozuk olması nedeniyle her yağmurda Güllük’ün foseptiği tam marina merkezinden denize gidiyor. Bunun için zaten devamlı bir sıkıntı yaşanıyor. Eğer projede yer alan taş dolgu ile yapılacak bir mendirekten sonra yat limanı, sirkülasyonu keseceğinden lağım çukuruna dönecektir. Zaten firmanın yalnız TDY (Türkiye Deniz yollarına) ait olan bir alanı kiralamış olması nedeniyle (yani eski iskele ve çay bahçesini) bu alana 260 yat kapasiteli bir yat limanının yapılması mümkün değildir. Burada şu anda denizin güzel görülmesinin tek sebebi gece karadan denize esen rüzgardır. Mendirek olursa körfezinin bu bölümünün temizlenmesi mümkün olmaz. Zaten Güllük körfezinde oksijen oranı yok denecek kadar düşük. Göl gibi küçük olan bir körfezde 5-6 adet marina projesi var; bu gidişle körfez yakın zamanda bütün canlılar için yaşanması imkansız bir yer olacak” dedi.

Toplantıya katılan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve projeyi yapan firmanın yetkilileri, konuşmaların kayıt altına alındığını söyleyerek, “Tüm istek, şikâyet ve tavsiyeleriniz değerlendirilecek. Bu konuda içiniz rahat olsun” dediler.

1,5 saat kadar süren toplantıya katılan Güllüklüler hep bir ağızdan  “istemiyoruz” diyerek bu projeye karşı çıktılar.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık