Güllük’te ölen işçiler İstanbul’da anıldı

Adalet Arayan İşçi Aileleri, 92'inci Vicdan ve Adalet Nöbeti'ni İstanbul’da gerçekleştirdi. Bu ay nöbette Milas’ın Güllük Mahallesi’nde AKFEN’de yaşanan iş kazası davaları hakkında bilgiler aktarıldı. 

Güllük’te ölen işçiler İstanbul’da anıldı

İş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin yakınları, ‘Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin her ayın ilk pazar günü gerçekleştirdikleri Vicdan ve Adalet Nöbeti'nde 92'inci kez bir araya geldi. Aileler bu Mart ayı nöbetinde, 17.06.2013 tarihinde Güllük’te meydana gelen iş kazasının davaları hakkındaki gelişmeleri aktardı.
Adalet Arayan İşçi Aileleri adına basın açıklamasını İdris Çabuk okudu. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre; 2020’nin ilk ayında en az 112 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğine değinen Çabuk, bu acı gerçeklik eşliğinde vicdanlı, adalet duygusunu yitirmemiş herkesin iş cinayetleri vahşetini anlayarak davranması gerektiğini ifade etti.
“AKFEN DAVASI SÜRÜYOR”
İdris Çabuk, Milas’ın Güllük Mahallesi’nde Akfen A.Ş. kazasının davasında gelinen son aşamalara ilişkin ise şu bilgileri aktardı:  “17 Haziran 2013'te Milas-Güllük'te Akfen A.Ş.’ye ait atık su arıtma sistemi işletmesi terfi merkezinde 7 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti. 26 Nisan 2019’da görülen duruşmada ailelerin avukatları, bilirkişi raporunda işçilere tali kusur verilmesi ve rapordaki eksikliklere dair itirazlarını sunmuştu. Son üç celsedir rapora itirazlarımızı tekrarlıyoruz ancak mahkeme yeni rapor alınıp alınmama hususunda henüz bir karar vermedi. Suç duyurusunun sonucu bekleniyor. Bilirkişi raporuna itirazımız, Akfen Yönetim Kurulu üyelerinin sorumluluklarının ele alınmaması ve buna karşın hayatını kaybetmiş işçilere kusur verilmiş olmasındandır. Asıl sorumluların yargılanmamasına itirazımızı bir kez daha dile getiriyoruz.”
Çabuk sözlerini şöyle sürdürdü: “Mahkeme, 7 Ekim 2019’da 21’inci celsesi görülen duruşmada, 2009-2013 yılları arasındaki Güllük Belediyesi Başkanı’yla birlikte belediye ruhsat ve denetleme birimlerinde görevli kişiler hakkında taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermekten Milas Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunun sonucunun beklenmesine karar vermişti.”
DOKUNULMAZLIĞIN KALDIRILMASI GEREKİYOR
Çabuk, görev süresi 2009’da sona eren eski Güllük Belediye Başkanı sanık Mehmet Yavuz Demir’in dosyasının, AKP Muğla Milletvekili seçildiği için ayrıldığını belirterek, “TBMM dokunulmazlığını kaldırırsa yargılama devam edecek, yoksa bekleyecek. Savcı, ‘İşletmenin faaliyetini sürdürdüğü ve elevatörün çalışmadığı, 4 yıl boyunca görev yapan Güllük Belediyesi yönetici ve çalışanlarından ruhsat ve denetimle görevli olanlarının denetim görevini yapmadıkları anlaşılmakla, haklarında gereğinin takdir ve ifası için Milas Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına ve yürütülecek soruşturmanın akıbetinin beklenilmesine karar verilmesini kamu adına talep ederiz,’ demişti. Milas Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazıldı. Son iki celsede bu yazının cevabı beklendi, ancak cevap henüz gelmedi. 20 Şubat 2020’de 22’nci celsesi görülen duruşmada, yine suç duyurusunun sonucunun beklendiği belirtilerek duruşma 9 Haziran 2020’ye ertelendi.” dedi.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık