Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

GÜNDEME DAİR SATIR BAŞLARI..

GÜNDEME DAİR SATIR BAŞLARI..

A.Coşkun EFENDİOĞLU-/ Sevgili Milaslılar, koronavirüsle mücadele günlerinde, iki günlük sokağa çıkma yasağını da geride bıraktık. Pek çok konuda olduğu gibi, burada da hatalar yapıldı. Sokağa çıkma yasağı Cuma günü saat 21:30 sularında açıklanarak, vatandaşların panik halinde, yasağın başlayacağı 24:00 öncesinde marketlerden alışverişe çıkmaları, ekmek aramaları gibi, o zamana kadarki bütün önlemleri de anlamsızlaştıran ve sosyal mesafe kavramının berhava olduğu saatler yaşadık.
Aslında bu yasağın biraz daha uzaması, bütün uzmanlarca dile getirilen bir konu. Madem en kritik iki haftaya girdik, biraz geç kalınmış olsa da, yasağın sürdürülmesi gerektiği fikri ağır basıyor. Ama hükümet, muhtemeldir ki, böylesi bir dönemde, işsiz, günübirlik çalışan, kayıtdışı çalışan vb. gibi insanlara yardım yapmak zorunda kalmak istemiyor. Biraz da ‘dostlar alışverişte görsün’ misali, bilim kurulunun önerilerini, ‘mış gibi yaparak’ geçiştirmeye çalışıyor. Bu nedenle de herkeste, yapılanların çok da bilinçli ve istekli yapılmadığı düşüncesinin oluşmasına yolaçıyor ve zaten var olan güvensizliği daha da pekiştiriyor.
    *        *        *
Belediyenin çabaları olmasa, bu sıkıntılı dönem insanlar için daha da çekilmez hale gelebilirdi. Tüm Muğla’da olduğu gibi Milas Belediyesi de servis yapan hem marketlerin ve manavların telefonlarını paylaşarak, ya da bütün gücüyle yer aldığı Vefa Grubu’nun çalışmalarıyla, insanların yaşamlarını daha sıkıntısız sürdürmelerinde büyük bir rol oynuyor.
Bu arada iktidar, kendi yandaş belediyelerin yardımlarına karışmazken, Büyükşehir Belediyelerinin Muğla da içinde olan en önemlilerinin açtığı yardım hesaplarını ve bazı belediyelerin ihtiyaç sahiplerine yemek çıkardığı aşevlerini bloke ederek, kapatarak, son derece anlamsız uygulamalarla, partizanlık yapmaktan geri kalmıyor..
    *        *        *
Yetkililerin, özellikle 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlara dağıtılacağını söyledikleri maskelerden, henüz çevremde alabilen yok. Biliyorsunuz bir ara eczanelerin maske satması da yasaklandı! Sonra eczaneler aracılığıyla dağıtılacağı açıklandı.. Dağıtılıyor mu, gerçekten bilmiyorum. Ama, MİTSO’dan geçtiğimiz gün bir mesaj geldi. “Sayın üyemiz, Muğla Valiliğince 10 ve üzeri personel çalıştıran firmaların 1 aylık maske ihtiyacı sorulmaktadır. Maske adet fiyatı 0,85/0,95 kuruş arası olup dağıtıcı firma USAS tarafından teslim edilip ücreti bu firma tarafından tehsil edilecektir. Bakanlığın iş sağlığı güvenliği müfettişleri sahaya çıkarak 10 ve üzeri çalışanı olan firmalarımızı denetleyerek, Havalandırma yapılıyor mu?, Maske kullanılıyor mu?, Sosyal mesafe sağlanıyor mu? Konuları denetlenecek. Talimatlara uymayanlara ceza yazılacağı..” belirtilerek, ihtiyaçların MİTSO’ya, verdikleri telefon aranarak bildirilmesi isteniyor?
Bu nedir? Anlayan beri gelsin!.. Hani ücretsiz maske dağıtılacaktı.. vs. vs..  

*        *        *
Belediye Başkanı Tokat, Cumartesi günü yapılan ve belediyenin sosyal medya hesaplarından yayınlanan konuşmasında, şu ana kadar Milas’ta virus nedeniyle 2 ölüm, 16 pozitif vaka olduğunu bildiklerini, ancak kendilerinin de bilgi almakta zorlandıklarını belirtti. Biz de birkaç kez buradan, yanlış bilgilerin önünü almanın en doğru yolunun şeffaflık olduğunu ve vatandaşın doğru bilgiye ihtiyacı olduğunu yazdık. Ancak değişen bir şey yok.. Yine bilgi alınamıyor. Kuşkusuz bize pek çok yerden bilgi de geliyor. Ama bunları doğrulamadan yazmak ne derece doğru? Bizim için ‘kırk katır mı, kırk satır mı?’ sözü aynen geçerli. Çünkü bazı bilgilerin, yaptığımız araştırmalar sonucu doğru olmadığını biz de tespit edebiliyoruz. Ama ya ‘doğru’ gibi görünenler.. Burada da paniğe yol açmamak adına, doğrulatamadığımız bilgileri kullanamıyoruz. Ama görüyoruz ki, bu, tüm ülkeden gelen benzer yakarışlardan da anladığımız kadarıyla, yerelle ilgili değil, iktidardan kaynaklanan bir politika..
    *        *        *
Önceki gün, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün basını bilgilendirmek için açtığı Watsap grubundan bir haber geldi. Bu sıkıntılı günlerde biraz da gülümsemeye yol açmak ümidiyle, okurken acı acı güldüğüm haber ve fotoğraflarla ilgili bir anımı paylaşmak istedim.
Haber, Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin, iki günlük sokağa çıkma yasağı döneminde ‘can dostlarımız’ sokak hayvanlarına mama dağıtmalarıyla ilgiliydi. Baktım, bizim eski Milas Belediyesi Veteriner Hekimimiz Barış Saylak, biliyorsunuz şimdi Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü, sokak hayvanlarına mama dağıtan ekibin başında ve bir fotoğrafta da iri bir sokak hayvanının başını okşar bir pozda. Temas yok, ama öyle andırıyor. Birden 28 yıl önceye gittim, belki de 27 yıl.. Barış Saylak belediyenin Veteriner Hekimi. Ben de gazeteciyim. Arkadaşımız da.. Bir sabah işe giderken, bizim Üçgen Park’ı Aplangeç’e doğru biraz geçince, yaralı bir yavru kopek yol kenarında kıvranıyor. Besbelli bir araba çarpıp gitmiş. Durdum, hayvan yaralı, şimdiki gibi her tarafta veteriner ve Petshoplar yok. Veteriner olarak da bir Barış’ı tanıyorum. Hemen telefon açtım, durumu anlattım. “Nereye getireyim?” dedim. “Abi getirme, ben anlamam, bir şey yapamam” dedi. “Yahu sen veteriner değil misin, kime götüreceğim?” dedim. Abi ben kedi köpekten anlamam, ayrıca köpeklere yaklaşamam bile” demez mi? Şaşırdım tabi, ama üstelemedim, hayvan kıvranıyor kucağımda. Aklıma geldi, Tarım İlçe’nin veterineri vardır dedim ve Tarım İlçe Müdürlüğü’ne götürdüm. Görevliler de şaşırdılar duruma, pek alışık değillerdi herhalde buna. Onlar da köylere gitmek için hazırlık yapıyorlarmış. Yine de kırmadılar, birini çağırdılar, o baktı, sanırım bir iğne yaptı, biraz merhem sürdü ve verdi hayvanı bana. Köpekcik de o akşam öldü zaten, götürüp gömdük.
İşte bunu hatırlattı o haber ve fotoğraf.. Nerden nereye…
    *        *        *
Bu yazıyı, Pazar gecesi yazdım. Tam bitti, baktım bir haber düştü. Tıpkı sokağa çıkma yasağının ilan edildiği saatlerde. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu kararın yarattığı paniğin sorumluluğunu üstlendiğini belirterek, istifa ettiğini paylaşmış Tweeter’dan.. “Bu gelişmeyi bir sonraki yazımızda ele alalım” diye de toparlamıştım yazıyı. Sabah kalktım, Cumhurbaşkanı Erdoğan istifayı kabul etmemiş. İletişim Başkanlığı da hemen bunu paylaşmış. Bakalım, bir sure daha bekleyeceğiz gelişmeleri.. Ama, taşlar oynamaya başladı gibi..

 

Beğendim 0 Muhteşem 1 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis