‘Günümüzde Geleneksel Mimarlık - Çağdaş Mimarlık İlişkisi’
Adem KANKAYNAR -

Milas Belediyesi ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ‘19 Eylül Mühendisler, Mimarlar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’ nedeniyle Milas Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda, ‘Günümüzde Geleneksel Mimarlık - Çağdaş Mimarlık İlişkisi’ konulu bir panel düzenlendi. Panele katılan konuşmacılar, geçmişten günümüze, mühendis, mimar ve şehir plancılığı ile ilgili düşünsel bir yolculuk yaptılar.
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, eski dönem Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile Milas ve Bodrum’dan mühendis, mimar ve şehir plancılarının katıldığı toplantı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.
Amaç: Geleneksel ve modern mimarinin ilişki veya çelişkilerini ortaya koymak
Toplantının açılış konuşmasını yapan MİTSO Başkanı Reşit Özer, etkinliğin Milas Belediyesi ile birlikte düzenlendiğini belirterek; “İstedik ki böyle bir günde hep birlikte olalım. Gelecek yıllarda da bugünü geleneksel hale dönüştürerek, birlikteliğimizi sürdürelim” diyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün aynı zamanda Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, Sakarya Savaşı sonrasında TBMM tarafından mareşallik ve gazilik ünvanının verilişi nedeniyle ilan edilen Gaziler Günüdür.
Değerli konuklarımız. Bugünü anlamına uygun olarak kutlama ve karşılıklı bilgi alışverişi yapabilme amacıyla bir panel düzenledik. Panelimiz, günümüz kentlerinde bir yandan var olan geleneksel mimarimiz ile bir yandan hızla gelişmekte olan modern mimarinin ilişkisini veya çelişkisini ortaya koymayı amaçlıyor. Kuşkusuz az sonra burada yapılacak olan konuşmalarda, değerli konuşmacılarımız bu ilişki veya çelişki konusunda bilmediklerimizi ortaya koyacaklardır. Bildiklerimizi bir kez daha gözden geçirme şansı bulurken, bilmediklerimizi ise öğrenme şansı bulacağız. Panelimizin tüm mühendislerimize, mimarlarımıza ve şehir plancılarımıza yararlı olmasını diliyorum.”
Yardımlaşma ve dayanışma içinde olmamız, yaşadığımız kentlere avantaj sağlayacaktır
MİTSO Başkanı Özer’in ardından kürsüye gelen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise, ilk kez düzenlenen böyle bir etkinliği olumlu bulduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Milas Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle bugün böyle bir organizasyonu düzenlemiş bulunuyoruz. 19 Eylül tarihinin ne kadar dolu, güzel ve anlamlı bir gün olduğunu bugün sabahtan bu yana katıldığımız programlarla çok daha iyi anladık ve yaşadık. Bugün Gazilerimizle birlikteydik ve onları minnet ve şükranla andık. Bugün aynı zamanda sizlerin mesleki anlamda dayanışma gününüz. Farklı meslek grupları olsa da, öz olarak birbirlerine çok yakın nitelik taşıyan bu meslek gruplarının birbirleriyle dayanışma içerisinde çalışabilmeleri, yüklendikleri misyon ve sorumlulukları bu dayanışma ruhu içerisinde bir araya getirebilmeleri bence hem kendileri açısından, hem de hizmet ettikleri bölgeler açısından son derece önemli ve avantajlı olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda bir gün olarak adlandırılmış olan 19 Eylül’ün ruhuna uygun olarak bütün mühendislerimizin, mimarlarımızın ve şehir plancılarımızın bir dayanışma anlayışı içerisinde ve mesleğin evrensel prensipleri çerçevesinde, çağdaş dünyanın gerektirdiği düzeyde ama aynı zamanda geçmişten gelen birikimlerini ve kimliklerini koruyan kentlerin yaratılmasında kullanmalarını bir yerel yönetici olarak özellikle arzu ediyoruz. Sizlerin bir dayanışma içerisinde olması, bizlerin de sizlerle yardımlaşma ve dayanışma içerisinde olmamız, yaşadığımız kentlere avantaj sağlama konusunda çok önemlidir diye düşünüyorum.
Bugünü bir başlangıç olarak kabul ediyoruz. Bundan sonraki yıllarda da etkinliği daha da renklendirerek, farklılıklar katarak, nitelik açısından daha da zenginleştirerek bugünü kutlayabiliriz.
Bugün en azından bir araya gelme, hasret giderme açısından önemli olduğu kadar, değerli hocalarımızın aramıza katılarak bu etkinliği daha anlamlı kılmaları da hepimiz için çok önemlidir.”
Ve panel …
Yapılan bu konuşmaların ardından oturum başkanı Zühre Sözeri Yıldırım davet edilerek, ‘Günümüzde Geleneksel Mimarlık-Çağdaş Mimarlık İlişkisi’ paneli başlatıldı.
Yıldırım tarafından panele katılan konuşmacılar, Nevzat Sayın, Aykut Köksal, Serhat Akbay ve Ahmet İyidilligil özgeçmişleri okunarak davet edildi.
Konuşmacılar, geçmişten günümüze ülkemizdeki ve dünyadaki kentlerin yapılaşma süreçlerine ve mesleklerinin gelişime ve birbirleriyle karşılıklı etkileşimlerine ilişkin görüşlerini dile getirdiler.





