‘Karyalı Sanatçı’ olarak tanınan Şair-Yazar Muzaffer Kale, Karya Sanat Cafe’de edebiyatseverlerle buluştu. 62. Sait Faik Hikâye Armağanı’nı alan kitabı ‘Güneş Sepeti’ başta olmak üzere diğer kitaplarını da okurları için imzalayan Kale, hemşehrileriyle ‘günümüz edebiyatı’na ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.
Darüşşafaka Cemiyeti ve İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğiyle, Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl bir öykücüye verilen armağanın bu yılki sahibi olan Muzaffer Kale, ortaokul yıllarından başlayan, ancak lise birinci sınıfta iken aklından geçenleri kâğıda dökmeye başladığını belirterek;
“O günden bu yana yazmaya ve aynı zamanda da okumaya-araştırmaya devam ediyorum. O yıllardan beri yatağımın başucunda mutlaka, iki sayfa da olsa günlük okuduğum bir başucu kitabım var. Hızlı bir şekilde değişen dünya, insanlık, yaşam standartları beni bu alışkanlıklarımdan alıkoymadı.
1980 öncesi ve sonrası ülkemiz hep sıkıntılarla dolu yıllar geçirdi, halâ da geçirmeye devam ediyor. İşte böyle bir ülkede, dış dünyaya bakıp söyleyemediklerimizi şiirlere, öykülere, romanlara aktarıyoruz.
Sanatçı, bir anlamda iktidar olmak istemeyen, her daim muhalif duruşu ile üretmeye çalışandır. ‘Bozkırın Tezenesi’ olarak bildiğimiz o büyük usta, merhum Neşet Ertaş, kendisine ‘Devlet Sanatçısı’ unvanı verilmek istendiğinde nazikçe, ‘Ben halkın sanatçısı olmaktan mutluyum’ demişti ve ödülü geri çevirmişti.
Çağdaş dünyada insanların edebiyata verdiği değerle, benim ülkemde verilen değeri kıyaslamak mümkün değil; ancak son yıllarda bizim de birçok şiir kitabımız, öykülerimiz, romanımız farklı dillere çevrilmeye başlandı. Bu güzel bir gelişme… Benim ülkemde yeni çıkan bir kitap bin adet basılırken, ekonomisi dibe vurmuş Yunanistan da aynı kitap 16 bin adet basıldı.
Bugün gündüz Milas’ta lise öğrencileriyle bir söyleşi yaptık. Açıkça söyleyebilirim ki gençlerimizin edebiyata ilgisi oldukça fazla ve beni çok mutlu ettiler. Daha da önemlisi; soran, sorgulayan bir gençlik yetişiyor. Böyle gençleri gördükçe geleceğe daha güvenle bakıyorum” dedi.
Kale, daha sonra kendisine yöneltilen soruları yanıtlarken, kendi düşüncelerinin yanısıra ülkemizde edebiyata bakış ve Avrupa ülkelerindeki bakış açısından örnekler verdi.
Keyifli bir sohbetin ardından okurlarına kitaplarını imzalayan Kale, onlarla anı fotoğrafı çektirdi.
Karya Sanat Cafe’de düzenlenen etkinlikte, Milas Sanatçılar Derneği Başkanı Ersin Yeniceli, Kale’ye bir plaket sundu.
Muzaffer Kale
1957 yılında doğdu. Çocukluğu Bodrum Bahçeyakası Köyü’nde geçen Kale, ortaokul ve liseyi Milas’ta okudu. Uzun yıllar yaşadığı Diyarbakır’da, Dicle Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olan Kale, başta şiir olmak üzere çalışmalarını 1981’den itibaren edebiyat dergilerinde yayınladı. Öğretmenlik de yapan Muzaffer Kale, İzmir’de yaşıyor.
Kale’nin, “Bir Günlük Güneş”, “Gözlerim Akşama Ölür”, “Acıtmıyor Boynumu Dünya”, “Işıktan Kalan Kırılma”, “Hiçbir Şeyi Unutmadım”, “Sakın Zar Atma”, “Lirik Aksan”, “Menekşenin Sayılı Günleri”, “Kayıp Saklambaç” ve “Güneş Sepeti”adlı kitapları bulunuyor ...





