“HER BİTKİ İLAÇ DEĞİLDİR”

A. Coşkun EFENDİOĞLU -

“HER BİTKİ İLAÇ DEĞİLDİR”

Milas Kent Konseyi’nin düzenlediği “Bitkiler ve Sağlık, Yanlışlar ve Doğrular” konulu konferans, Cumartesi günü saat 14:00’de Milas Belediyesi Aşkıdil Akarca Sahnesi’nde yapıldı.

Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik konuyla ilgili çok uzun yıllar süren araştırmalarının ışığında, “Bitkiler ve Sağlık”konusunda ‘bilinen’ ve uygulanan yanlış ve doğrular hakkında izleyicileri bilgilendirdi; sorulan soruları, merak edilenleri yanıtladı.

Slayt eşliğinde sunumunu yapan Prof. Dr. Ekrem Sezik, bütün toplumlarda olduğu gibi Anadolu’da da halk arasında binlerce yıldır uygulanagelen bitkilerle tedavi yöntemlerinin yaygın olduğunu, bunların bazılarının gerçekten belli hastalıklarda olumlu etkilerinin bilindiğini, ancak çoğu kez de, kullanılan çeşitli bitkilerin yan etkileri bilinmeden kullanıldığından, daha başka sıkıntılara ve hatta ölümlere de neden olabildiğini vurguladı.

İlaç bilim (farmakoloji) alanında çalışan bilim insanlarının, kuşkusuz binlerce yıldır halk tarafından kullanılan bu bitkiler üzerinde çalışmasının, araştırmalar yapmasının önemli olduğunu, bu deneyimlerden faydalandığını belirterek, “ancak bu bitkiler bilimsel yönden tüm analizler yapılarak ve canlılar üzerindeki etkileri, öncelikle hayvanlarda yapılan uygulamalarla saptanarak, hangi hastalıklarda ve nasıl uygulanması gerektiği, nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda çıkarımlar yaparlar ve ancak bundan sonra, bunların bazılarını, hekimlerin ve eczacıların tavsiyesiyle kullanılabilecek ilaç haline getirebilirler” dedi.

Dünyada, pek çok ülkede, bu tür bitkilerden elde edilen ve uzun araştırmalar sonrası ilaç olarak kullanılanlarının olduğunu, özellikle Avrupa’da bu yönde çalışmalar yapan ve ilaçlar satan eczaneler bulunduğunu belirtti.

Ülkemizde de bazı bitkisel ilaçların, hekim tavsiyesi ve kontrolüyle kullanılabildiğini de belirten Prof. Sezik, daha sonra, yaygın uygulamanın nasıl olduğunu saptamak için, izleyenlere de sorular yöneltti. Bazı hastalıklara iyi geldiği söylenen bitkileri nereden aldıklarını sorduğunda, hemen hepsi “aktardan” cevabını verdi. Bunun, yaygın olan kullanıma uyduğunu belirten Prof. Sezik, “ancak şifa bulmak için alınacak bitkiler, bırakın ‘ilaç’ olarak Kabul edilip edilmediğini, dış etkilere açık çuvallarda, tozlu ortamlarda vb. satılmaktadır ve bayat olup olmadıkları bile bilinmeyen şeylerdir. Ve ne yazıktır ki, bunların artık ilaç haline getirilmiş halleri eczanelerde bulunabilirken, hemen yanındaki aktardan alınması uygulaması hâlâ en yaygın olan uygulamadır ve yetkililerce herhangi bir kontrolü de yapılmamaktadır. Bu nedenle, çok dikkatli olmak ve hastalıklarınıza şifa olarak kullanmak istediğiniz bitkilerin ilaç haline getirilmiş olanları varsa, bunları eczanelerden almak gerekir” dedi.

Özellikle TV’lerdeki bazı programlarda ve reklamlarda ya da internet üzerinden satılan bu türden ilaçlar konusunda kontrolün olmamasının insan ve toplum sağlığı açısından büyük sakıncalar yarattığına dikkat çeken Prof. Sezik, bu türden reklamlar yapan kişilerin hekimlikle de ilgilerinin olmadığını, başında “prof” ünvanı olan pek kişinin de Tıp alanından olmadığını örnekler vererek anlattı.

Konferansın sonunda, izleyicilerin merak etteklire soruları da yanıtlayan Prof. Ekrem Sezik, bir izleyicinin, bir hastalığıyla ilgili olarak şu bitkiyi kullanmamı tavsiye eder misiniz, sorusuna ise, “ben şimdiye kadarki araştırmalarımda bu türden bir bilgiye sahip değilim; bilimsel bir araştırma yapıldığını da bilmiyorum. O nedenle size kullanın ya da kullanmayın demek, biraz once eleştirdiğim kişilerin konumuna düşmek olur” diyerek yanıtladı ve büyük alkışlarla konferansını sonlandırdı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık